Koalíciós presztízsharcok: Adnak, kapnak

  • Varró Szilvia
  • 2000. január 13.

Belpol

Az FKGP óhaja ellenére fideszes jelölt került a legnagyobb állami tulajdonú mezőgazdasági vállalat, a Bábolna Rt. élére. A kisgazda káder megfúrása miatt a párt a "nemzeti vagyont kiárusító" ÁPV Rt. megszüntetésének ötletével és az orvosi praxisjogról szóló fideszes indítvány meg nem szavazásával tört borsot a Fidesz orra alá. A kisgazdák újra és újra figyelmeztetik koalíciós partnerüket: az 1998-as választások második fordulójában visszaléptetett jelölteknek ára van.
Az FKGP óhaja ellenére fideszes jelölt került a legnagyobb állami tulajdonú mezőgazdasági vállalat, a Bábolna Rt. élére. A kisgazda káder megfúrása miatt a párt a "nemzeti vagyont kiárusító" ÁPV Rt. megszüntetésének ötletével és az orvosi praxisjogról szóló fideszes indítvány meg nem szavazásával tört borsot a Fidesz orra alá. A kisgazdák újra és újra figyelmeztetik koalíciós partnerüket: az 1998-as választások második fordulójában visszaléptetett jelölteknek ára van.

Karner Istvánnak, a Bábolna Rt. vezérigazgatójának júliusi leváltása óta Heimann Zoltán, az új vezérigazgató december végi kinevezéséig éles koalíciós viták zajlottak a lehetséges utód személyéről. A kisgazdák a Fidesszel kötött megegyezésre hivatkozva biztosra vették, hogy az ő jelöltjük kerül a piacvezető mezőgazdasági cég élére. Az ötezer embert foglalkoztató, negyvenmilliárd forint éves árbevételű Bábolna Rt.-hez 23 ezer hektár saját tulajdonú föld tartozik. A magyar mezőgazdaság ékköveként emlegetett társaság méreteit jelzi, hogy az őt követő legnagyobb mezőgazdasági cég 19 ezer hektár földön gazdálkodik.

Csapás

Karner István májusi kinevezését támogatta a Fidesz is, ám a kisgazdák jelöltje nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A fideszes körökben kifinomult zenei és irodalmi ízlésűnek, ám egy mezőgazdasági mogul szakmai irányítására alkalmatlannak tartott Karner után a cégvezetést megbízott vezérigazgatóként Sárfy Péter vette át. Sárfy kezdetben jó esélyekkel pályázhatott a tisztségre: a Fidesz néhány befolyásos vezetője mellett a helyi fiataldemokraták bizalmát is élvezte. A kisgazdák Farkas Ferencet, a Magyar Lovaregylet elnökét látták volna szívesen a poszton, ám a bábolnai fideszesek kiderítették róla, hogy korábban a vám mellőzésével hozott lovakat az országba. A következő két kisgazda jelölt, a Békéscsabai Baromfi-feldolgozót irányító Ruck János, majd Vajai László, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) osztályvezetője szintén nem nyerte el a nagyobbik koalíciós partner tetszését. A Bábolna Rt. november 26-i közgyűlése éles személyi vitákba fulladt, a december 30-i megismételt közgyűlés pedig a Fidesz által elfogadhatónak ítélt, valamint a Bábolnát tulajdonló ÁPV Rt. által támogatott Heimann Zoltánt választotta meg a részvénytársaság vezérigazgatójának. A Béres Rt. volt vezérigazgatója sajtónyilatkozataiban cáfolta, hogy favorizálta volna a Fidesz; ő az ÁPV jelöltjének tartja magát, és célja, hogy Bábolnát eltávolítsa a politikától.

Ami nem lesz egyszerű.

A november végi éles viták után ugyanis az orvosi praxisjogról való december 21-i parlamenti szavazáson hiányzott az egész kisgazda-frakció, véletlenül mintegy. Néhány kisgazda képviselő érzékeltette: durcásságuk oka bábolnai jelöltjük kudarca, mások szerint viszont a két ügy nem hozható összefüggésbe egymással. "El se tudom képzelni, Áder házelnök úr hogy nem vette észre, hogy a 48 tagú kisgazda-frakcióból senki sincs jelen a teremben. Ezerszer fordult elő, hogy mi vártunk. Ezúttal viszont a szünetben frakcióülést kezdtünk, ami a vártnál jobban elhúzódott. De ha a házelnök úr vár egy kicsit, rég átment volna a törvény" - vélte Balogh Gyula kisgazda képviselő.

Ellencsapás

A koalíciós partnerek egymást hibáztatták a parlamenti fiaskóért, Orbán Viktor az Országgyűlés mielőbbi összehívását hirdette meg: a kormánynak presztízskérdés a házi-, gyermek- és fogorvosok gazdasági pozícióit megerősítő törvény. Ezzel a Fidesz nemcsak hét-nyolcezer orvos szavazatát vásárolhatja meg, de befolyásukon keresztül további százezrekét is - már ha a valóság követi a pártirodák homályában kiokoskodott forgatókönyveket.

"Bábolna vezérigazgatója sok embert nem érint, a praxisprivatizáció viszont kulcskérdés. Ezért ijedtünk meg, amikor a kisgazdák távolmaradtak a szavazásról. De hát nem tudtak olyan embert megnevezni, aki irányítani tudta volna ezt a céget" - mondta egy, az ÁPV ügyeit ismerő fideszes mezőgazdasági szakértő.

A kisgazdák szerint viszont olyan kisgazda szakember valószínűleg nem létezik, aki megfelelne a Fidesznek. "Hiába jelölhetnénk megállapodásunk alapján kisgazdákat az állami tulajdonú mezőgazdasági cégek felügyelőbizottságaiba és igazgatótanácsaiba, a mai napig nem kaptuk meg a helyeket. Hiába volt például megállapodásunk az ÁPV Rt.-vel, hogy a Földhitel és Jelzálogbank élére kisgazda vezérigazgató kerül, végül a Fidesz a maga emberét tette oda" - mondta lapunknak a kisgazda-frakció egy befolyásos tagja. Megjegyezte: a frakcióban humorosan úgy fogják fel, hogy a Fidesz fel akarja mérni a kisgazda szakértői bázist, ezért nyálazza át a később rendre megfúrandó kisgazda káderek dossziéit.

Fideszes forrásaink szerint viszont előfordult olyan eset is, hogy az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet nem engedélyezte egy kisgazda jelölt bankvezérré történő kinevezését; szerintük ebből is világosan látszik, hogy a szakmai alkalmatlanság sok esetben nyilvánvaló. A kisgazdák viszont úgy látják, a Fidesznek az az érdeke, hogy nyolc általánost végzett, protézises öregurak gyülekezeteként állítsa be az FKGP-t és bázisát, ezáltal is hangsúlyozva saját fiatalos és szakértői arculatát. Pedig az FKGP "rohamos személyi fejlődésen megy keresztül" - állítják a párt egyes tisztségviselői. Balogh Gyula elmondta: egyre több értelmiségi lép be a párt alapszervezeteibe országszerte, erős a kisgazda ifjúsági szervezet is. Vagyis 2002-re már nem lesz olyan éles kontraszt a két párt között; legalábbis többen ezt remélik annak ellenére is, hogy az országos FKGP-politika ezzel éppen ellentétes irányba halad.

A lapunk által megszólaltatott kisgazda politikusok úgy látják, a frissítés rá is fér a párt káderállományára: "Pepót megette a média, és még ha alkalmas is lenne pozíciójára, a közvélemény nyomása miatt akkor is meg kellene szabadulni tőle" - vélte a kisgazda-frakció egy tagja. Frakciótársa is egyetértett azzal, hogy a következő két évben váltás kell a kisgazdatárcák élén: "Olyan nincs, hogy a honvédelmi miniszter egy hétig nem szólal meg a katonákat érintő legsúlyosabb válság idején" - utalt Szabó János hosszú hallgatására agyhártyagyulladás-ügyben.

Medgyesy Balázs, a Környezetvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára lemondásával kapcsolatban több kisgazda úgy vélte: Medgyesy szakember volt ugyan, ám a Fidesz örüljön, hogy saját emberét benyomhatta a tárcához, hiszen a koalíciós szerződés tisztán FKGP-minisztériumokról beszél.

Előre a vidékért!

A Bábolnával kapcsolatos kisgazda-sértődöttségre szerintük nyomós okuk van: az ÁPV Rt. felügyelete alá tartozó 27 mezőgazdasági cégből Bábolna volt az egyetlen kisgazda irányítású, s most ez is elesett.

Kizárólagosan FKGP-felségterületnek számítanak viszont a mindenhonnan előbújó falugazda hálózatok meg a földhivatalok elnöki posztjai; ezeket egyes fideszesek szerint ügyesen lenyúlták a kisgazdák. Utóbbiak viszont azzal érvelnek: nekik az egészségügy, az oktatás, a kultúra és egyéb más terén nem lehet egy szavuk se, nem értik hát, miért fáj a Fidesznek, hogy a vidéki földműveléssel és parasztsággal foglalkozók szíve a kisgazdapárthoz húz, és viszont.

A koalíciós partnerek hiúsága miatt maradt el a Nemzeti Földalap tárgyalása is. A Fidesz által kidolgozott javaslat szerint a jelenleg az ÁPV Rt. és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság felügyelete alá tartozó négyszázezer hektár termőföldet és egymillió hektár erdőt kivonnák ezek alól, és Nemzeti Földalap néven működtetnék. Felhördültek erre a kisgazdák: számukra elképzelhetetlen, hogy bármi, ami földdel kapcsolatos, ne az FVM alá tartozzon, legyen az Nemzeti Földalap vagy a Bábolna Rt. "Micsoda dolog az, hogy Bábolna tulajdonosi jogait az ÁPV Rt. gyakorolja, a szakmai felügyeletét viszont az FVM. Vagyis az agrártárca saját költségvetéséből támogatja, a menedzsmentet viszont az ÁPV nevezi ki" - mondta Horváth Béla, az FKGP frakcióvezető-helyettese a MaNcsnak.

ÁPV-s források szerint a Nemzeti Földalap ügye egyelőre lekerült a napirendről: "Patthelyzet van: ha előjön ezzel a Fidesz, a kisgazdák a költségvetés meg nem szavazásával zsarolhatták volna, ezért a Miniszterelnöki Hivatal gyorsan visszaszívta a javaslatot." Az FKGP elnöke több alkalommal elmondta: amíg ő a koalíciós partner, addig a Nemzeti Földalap csak az agrártárca irányítása alá kerülhet.

Fideszes gazdasági szakértők szerint viszont egy minisztérium nem arra való, hogy a legnagyobb állami mezőgazdasági vagyont működtesse. Csiha Judit (MSZP), a Horn-kormány privatizációért felelős tárca nélküli minisztere szerint a kérdés korábban is felmerült, többnyire a minisztériumok részéről. "Ha az állami vállalatok a szaktárcánál vannak, a tárca közvetlen befolyást gyakorolhat rájuk. Ezzel viszont összekeveredik a szabályozás és a gazdálkodás. Jelenleg a döntésekért az ÁPV felel, a kisgazdáknak nem sok beleszólási lehetőségük van az ügyekbe."

"A Fidesznek más, a vidéket befolyásoló szervezete, mint az ÁPV Rt., nincs", mondta egy fideszes gazdasági szakértő lapunknak.

Abcúg, ÁPV!

Tán épp ezért szúrja az ÁPV Rt. ennyire a kisgazdák szemét. Torgyán József novemberben több falugyűlésen is bírálta az ÁPV Rt.-t, és a szervezet feloszlatását követelte. "Az ÁPV Rt. a nemzeti vagyon kiárusításában jeleskedett, drága, költekező szervezet, fenntartását a kisgazdapárt nem tartja indokoltnak" - fakadt ki Polgáron egy decemberi sajtótájékoztatón.

Bánk Attila, az FKGP frakcióvezetője napilapoknak nem cáfolta, hogy az ÁPV megszüntetésének felmelegítése válasz a bábolnai kudarcra. Túri-Kovács Béla frakcióvezető-helyettes szerint miközben egyre csökken a privatizálandó vagyon, az ÁPV Rt. továbbra is pazarló szervezet maradt, a költségvetéshez nem járul hozzá megfelelő mértékben, ezért indokolt a megszüntetése.

Az ötlet nem kizárólag a kisgazdáké: a közelmúltban az ÁPV Rt. 1999. évi tevékenységéről folytatott bizottsági beszámolón Stumpf István, a privatizációs szervezetet felügyelő kancelláriaminiszter két modellről beszélt az ÁPV jövőjét illetően. Az A variáció szerint a létező rendszerben jelentős átszervezéseket hajtanának végre: létrejönne például a tartós állami tulajdont kezelő szervezeti egység vagy egy vállalati és tőkepiaci tevékenységgel foglalkozó privatizációs egység. A B változat ennél radikálisabb: ez megszüntetné az ÁPV-t, és létrehozna egy Magyar Holdingnak nevezett tartós állami vállalkozói vagyont kezelő szervezetet, valamint a Privatizációs Ügyek Hivatalát, amely az ÁPV jogutódaként költségvetési szervként működne. Stumpf maga ezt a változatot kockázatosabbnak tartja, mert a várható politikai csatározások miatt lassulhatna a privatizáció. Stumpf és Gansperger Gyula, a privatizációs szervezet elnök-vezérigazgatója meghallgatásakor a szocialistáknak a privatizációt és az ÁPV működését firtató szakmai kérdésdömpingje mellett a kisgazdák ekkor még nemigen hangoztatták, mi a bajuk a szervezettel, kizárólag a nagykanizsai laktanya lehetséges állami megsegítését firtatták.

Folyt. köv.

Gansperger Gyula több interjúban elmondta: tény, hogy a privatizálandó vagyontömeg leszűkült, egyre kevesebb a nagy értékű tranzakció (ilyen volt tavaly a Mol vagy a Matáv többségi részvényeinek eladása), ám szerinte a privatizációs folyamatnak van utóélete, ami indokolja a szervezet megtartását. Voszka Éva, a Pénzügykutató Rt. főmunkatársa szerint semmi nem indokolja az ÁPV Rt. megszüntetését, habár a szervezet gyakorlatilag ellenőrzés nélkül működik, hiszen a parlament vagy a kormány jóváhagyása nélkül folynak át rajta pénzek. A szakértő szerint a kérdés nem a megszüntetés, hanem a privatizációs stratégia kidolgozása, amivel az Orbán-kormány mindmáig adós. Voszka Éva szerint a kormány nem döntötte el, mit akar: az állami tulajdon mérete először a magyar privatizáció történetében nem csökken, hanem nő.

A Fidesz választási programjának megfelelően Gansperger Gyula kinevezését követően kijelentette: a privatizáció nagyrészt lezajlott, ezért az állami vagyonkezelésre helyezik a hangsúlyt. A kisgazdák szerint viszont ehhez nem kell egy ekkora szervezet, ráadásul ilyen pazar fizetést felvevő munkatársakkal. Az FKGP januárban terjeszti a parlament elé az ÁPV Rt. megszüntetésével kapcsolatos törvénytervezetét.

Addig is a praxistörvény megjavításán dolgoznak. Gógl Árpád egészségügyi miniszter január elején bejelentette: Torgyán József támogatásával a kabinet elfogadta a praxistörvényt. Másnap a kisgazdapárt elnöke azt nyilatkozta, bocsánat, ő ott se volt a kormányülésen. Túri-Kovács Béla frakcióvezető-helyettes a MaNcs-nak elmondta: a decemberi javaslat több sebből vérzett, a kisgazdák szerint a praxisjogot ki kell terjeszteni az orvosok további csoportjaira, ezért is szerencsés, hogy elmaradt a decemberi szavazás. Más kérdés, hogy a kisgazdáknak a parlamenti szavazást megelőzően semmilyen módosító indítvány nem jutott eszükbe, csak újabban fáradoznak a fideszes javaslat elkisgazdásításán. Az orvostársadalom helyzetének javítását célul tűző indítvány kisgazda módosítását az orvosi szakma egy része is támogatja.

Varró Szilvia

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében.