Kovács Zoltán: A Velencei-tó ügyét nem lehet "hirtelen felindulásból" megoldani

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 3.

Belpol

Valamiért nagyon nem akar most erre költeni a kormány. 

Nem lehet "hirtelen felindulásból" megoldani a Velencei-tó ügyét – ezzel kommentálta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár az RTL Klub Híradójának kérdésére azt, hogy a kormány nem támogatta a Velencei-tó vizének pótlásáról szóló 40 milliárd forintos tervet. 

Mint arról beszámoltunk, jelenleg is mintegy 80 centiméterrel alacsonyabb a víz szintje a normálishoz képest, és valószínűleg a vízhiány vezetett az idén júniusi tömeges halpusztuláshoz is.  

Vas Péter, a Civilek a Velencei-tóért csoport aktivistája az RTL Klubnak úgy nyilatkozott, hogy nem kotorták a tavat mintegy 10 éve, ezért tele van iszappal is, és sürgősen pótolni is kellene a tó vizét, mostanra ugyanis mintegy 44 százaléka eltűnt a víztömegnek. 

Mint arról korábban már írtunk, a tó vízgyűjtő területe alapvetően sérülékeny, de a vízügy szerint is vannak lehetőségek a tó vizének pótlására, részben a Rákhegyi karszt vízaknából, részben a Fehércsurgói-tározóból, részben pedig a Velencei-tó jelenlegi vízpótló rendszerének optimalizálásával. 

Tessely Zoltán fideszes képivselő, a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos le is tett egy ezzel kapcsolatos tervet a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzsnek, amely be is nyújtotta a kormánynak, de az nem támogatta a tervet.

Tessely a csatornának azt mondta, a terv "azoknak a szempontoknak valóban nem felel meg, hogy a 2021-es GDP-növekedésre egyértelmű és közvetlen hatással legyen. Abban reménykedek, hogy módunk lesz akár részekre bontva újra a kormány elé vinni, de nem ennek a forrásnak a terhére." 

Az indoklás, hogy a Velencei-tó vizének pótlása nem felel meg a gazdaság újraindítási kritériumoknak azért minimum furcsa, mert a költségvetésben a Gazdaság-újraindítási Alap terhére írták be többek között például az Operaház felújítását (1,6 milliárd), a Liget Budapest projektet (összesen 32 milliárd), vagy a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Kft. (17,5 milliárd) támogatását is. 

Kovács Zoltán államtitkár ugyanakkor az RTL Klub kérdésére újabb magyarázattal állt elő, hogy miért nem kell erre most költeni. Szerinte eddig is voltak vízszintingadozások a tavon, a vízügyi szakemberek pedig dolgoznak az ügyön, valamint azt mondta: 

"Magyarország kormánya kiemelten foglalkozik azzal, hogy milyen körülmények, milyen viszonyok vannak a Velencei-tó környékén, de szó sincs arról, hogy ezt most hirtelen felindulásból meg lehetne oldani." 

 Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.