Kulturális hírek

  • 2000. március 16.

Belpol

Film és hatóság: Nepál, ThaiföldNem engedélyezték az Aago (Tűz) című film bemutatását Nepálban, mert az - a cenzori testület szerint - szimpatikus reformerekként népszerűsíti az alkotmányos monarchia megdöntésére törő Nepáli (Maoista) Kommunista Párt felkelőit, a rendőrségre ellenben rossz fényt vet. Kishan Pokharel, a film producere szerint a parlamentáris demokrácia tíz évvel ezelőtti bevezetése ellenére sem érvényesül Nepálban a művészi szabadság.
Az 1996 februárjában kezdődött maoista felkelés eddig több mint 1150 életet követelt; az Amnesty International nemrégi jelentése szerint az erőszak elharapódzása a felkelők és a rendőrség közös felelőssége. Nepálban évente harminc film készül (a legjobb külföldi Oscar-jelöltek között most éppen szerepel ezek egyike, Eric Valli Caravanja), de betiltásra ezúttal első ízben kerül sor; a gyártók fellebbezhetnek.

Thaiföldön a vallásügyi, művészeti és kulturális parlamenti bizottság azt javasolja, vonják vissza a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült The Beach című amerikai film vetítési engedélyét, mert úgymond negatív képet fest a buddhizmusról (az engedélyt kiadó cenzori testület szerint nem teszi). A Berlinalén bemutatott produkciónak már a thaiföldi forgatás során is kellemetlenségei akadtak (a gyártó cáfolja, hogy kárt tettek volna a természeti környezetben, ez ügyben mindenesetre per fenyegeti).

Tavaszi Fesztivál Állam születik - e millenniumi mottóval rendezik március 17. és április 3. között a huszadik Budapesti Tavaszi Fesztivált, melynek egyik legnagyobb szabású kiállítása Történelem-Kép címmel látható majd a Nemzeti Galériában (illusztrációnk Ferenczy Károly: Archeológia, 1896). A képzőművészeti események sorából kiemelkedik az elmúlt ötven év közép-európai művészetét átfogó, Bécsből érkező tárlat (Ludwig Múzeum), a Kossuth Lajos amerikai emigrációját megörökítő fényképsorozat (Nemzeti Múzeum), a szokásos World Press Photo és Magyar Sajtófotó mellé szervezett Escher Károly-emlékkiállítás (Néprajzi Múzeum), az olasz barokk festményeinek, illetve a "kommunizmus 2000 évének" bemutatása (Szépművészeti Múzeum, ill. Centrális Galéria).

A koncertprogramban a reprezentatív hazai együttesek (Budapesti Fesztiválzenekar, Nemzeti Filharmonikusok, Liszt Ferenc Kamarazenekar stb.) mellett fellép a BBC Szimfonikus Zenekar és az Új Osztrák-Magyar Haydn Zenekar, önálló estje lesz Ligeti Györgynek és Petrovics Emilnek, Eötvös Péter Három nővér című operájának magyarországi premierjét Szabó István rendezi, Messiaen Húsz tekintet a gyermek Jézusra című darabját Csalog Gábor zongorázza első ízben Magyarországon, a Musica Sacra sorozat középpontjában pedig a 250 éve meghalt J. S. Bach áll.

Kerek évfordulója ugyan nincs, mégis lesz egy Pasolini-emlékhét, házhoz jönnek a határon túli magyar színházak, lesz kortárs tánc-, illetve operettfesztivál, új szereposztású István, a király, táncháztalálkozó és Kodály-Bartók-est a Muzsikással és Sebestyén Mártával. A fővárosi eseményekkel párhuzamosan, fesztiválszerűen ad a kultúrának Debrecen, Gödöllő, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Pécs, Sopron, Szentendre és Szombathely is.

Cure: itt a vége? "Úgy érzem, akkor érdemes abbahagynunk, amíg még jók vagyunk" - nyilatkozta Robert Smith, a Cure gitárosa, énekese és alapítója, miközben a nemrég megjelent Bloodflowers című albummal turnéznak Amerikában. A többiek szerint Smithnek elment az esze, hogy fel akarja oszlatni a Cure-t, ám ő egyelőre komolyan gondolja - egyébként az albumot a Cure utolsó lemezeként hirdeti az USA-ban az Elektra, miközben a 40 éves Robert Smithnek felajánlották, újítsa meg szerződését. A Bloodflowers a 70-es évek brit punk/new wave zenekarai között utolsó mohikánnak számító Cure tizenharmadik stúdióalbuma; 1979 óta több mint 27 millió albumot adtak el világszerte.

Halál a koncerten 1999-ben világszerte csaknem hetven ember vesztette életét koncerteken történt incidensek során, s ez az utóbbi évtized negatív rekordja - állítja a Crowd Management Strategies nevű, koncertbiztonsággal foglalkozó chicagói tanácsadó cég legfrissebb jelentése. Hárman haltak meg a Woodstock ´99 során a New York állambeli Rome-ban, de mi ez ahhoz a minszki tragédiához képest, amikor egy szabadtéri rendezvényen ötvenegy fiatalt és két rendőrt taposott halálra a vihar elől menedéket kereső tömeg egy aluljáróban. Okozott halált az oly népszerű crowd-surfing is: a 14 éves Christopher King fejre esett a kaliforniai San Bernardino Masterdome Arenájának betonpadlóján, amikor a Neurosis nevű metálbanda koncertjén a tömeg tetején próbált szörfözni.Morze

Operát mutattak be Nürnbergben Ladi Di haláláról, pontosabban az ezt követő médiaőrületről: Gerhard Falkner librettista és Stefan Hippe zeneszerző A Lady DIes (Egy lady meghal) című operájában maga a hercegnő csak multimediális eszközök útján jelenik meg a színpadon.

A Frankfurti Könyvvásár alkalmából magyarul és idegen nyelven megjelent könyvekre alapozva kortárs gyűjteményt hoztak létre a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.

Kabulban a tálib kormányzat újra megnyitott egy képzőművészeti galériát, amely egyúttal tudományos központként is funkcionál majd, immár a legszigorúbb iszlám elvek betartásával.

Steven Spielberg bejelentette, hogy nem fogja rendezni a Harry Potter-történetekből készítendő első filmet, amelytől komoly kasszasikert vár 2001-ben a Warner Bros. A jelöltek között olyan ászokat emlegetnek, mint Jonathan Demme, Mike Newell, Rob Reiner és Tim Robbins, de nem kizárt, hogy Brad Silberling vagy Chris Columbus lesz a befutó.

Derek Longmuir, a 70-es években népszerű skót Bay City Rollers dobosa beismerte, hogy pornográf gyermekfotókat és videókat tartott otthon: a rendőrség egy bejelentés nyomán tartott házkutatást a volt tinisztárnál, aki jelenleg vezető betegápoló egy edinburghi kórházban. A bíróság előtt azonban azt vallotta, egy amerikai barátja dolgai ezek, őt nem érdekli a pornó. Mindez alig néhány héttel azután történt, hogy a 70-es évek másik brit popsztárja, Gary Glitter letöltötte a gyermekpornó birtoklása miatt rámért kéthavi börtönbüntetést. Nem ez az első "ügye" a Bay City Rollersnek: Les McKeown énekes halálos autóbalesetet okozott, Ian Mitchell pornófilmben szerepelt, Billy Lyall pedig AIDS-szel kapcsolatos betegségben hunyt el 1989-ben. Bye Bye Baby címmel Caroline Sullivan zenei újságíró megírta a maga Bay City Rollersszel kapcsolatos memoárját, ennek filmjogát megvásárolta Courtney Love, aki Ewan McGregor (McKeown) és Leonardo DiCaprio (Stuart Woody Wood gitáros) főszereplésével vinné vászonra a sztorit.

Figyelmébe ajánljuk