L. Simon támogatja a Nemzeti Könyvtár sorozatot

  • narancs.hu
  • 2012. október 25.

Belpol

L. Simon László üdvözli, hogy 300 milliót költ az állam a Nemzeti Könyvtár sorozatra. A kultúráért felelős államtitkár válaszolt a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének a sorozatot támadó közleményére. Rövid levelében elmondja, mely könyveket fogja megvenni.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése – mint arról korábban hírt adtunk – felháborodott a Kerényi Imre nevével fémjelzett Nemzeti Könyvtár sorozaton. „Méltatlannak találjuk azt is, hogy a piaci folyamatokba beavatkozó állami sorozat elindításáról a magyar könyvszakma szereplőivel nem konzultáltak. Felhívhattuk volna ugyanis a figyelmet arra, hogy 14 cím 140 ezer példányban történő megjelentetéséhez nincs szükség 300 millió forintra, ez súlyos pazarlás az adófizetők pénzéből” – írták többek között, s levelüket eljuttatták Balog Zoltán emberi erőforrásokért felelős miniszternek, Kerényi Imre miniszterelnöki megbízottnak és L. Simon László kulturális államtitkárnak. L. Simon most reagált a megkeresésre:

Tisztelt Elnökség!

A Nemzeti Könyvtár sorozat kiadása a Kultúráért Felelős Államtitkárságtól függetlenül megvalósuló projekt, amelynek indulásáról természetesen tájékoztatott Kerényi Imre. A kiadás előkészületei, a sorozatban megjelenő művek kiválasztása, a könyvesszakmával való esetleges egyeztetés a miniszterelnöki megbízott hatáskörébe tartoznak.

Kultúráért felelős államtitkárként azonban csak támogatni tudom, hogy a Nemzeti Könyvtár sorozat elindításának köszönhetően újabb 300 millió forintot fordít a magyar állam könyvkiadásra, nemzeti értékeink ápolására, és arra, hogy olyanokhoz is eljuthassanak értékes könyvek, akik ezt esetleg nem engedhetnék meg maguknak. Személyes okom is van arra, hogy üdvözöljem a kezdeményezést, hiszen évek óta hiába kerestem Hermann Ottó A madarak hasznáról és káráról, illetve Dornay Béla és Vigyázó János Balaton és környékének részletes kalauza című műveit, amiket most a Nemzeti Könyvtár sorozatban megvásárolhatok.

Nem kívánok vitatkozni Önökkel azon, hogy a hazai könyvpiacot miként befolyásolja egy ilyen vállalkozás, hiszen ezen az alapon szót emelhetnék az ingyenes szabadtéri színházi előadások, koncertek, kiállítások, a támogatott art mozi vagy éppen az ingyenes híroldalak vagy újságok ellen. Azt gondolom, a piac megtalálja a megfelelő megoldást, az elkészülő könyvek pedig a legjobb helyre, olvasók kezébe kerülnek.

Üdvözlettel:

L. Simon László

Figyelmébe ajánljuk