Lucifernél járt a végrehajtó – Józsefváros végre fizetett

Belpol

Leemelte a végrehajtó a józsefvárosi önkormányzat számlájáról azt a 6 millió forintot, amit a jogerős ítélet ellenére sem volt hajlandó kifizetni egykori dolgozójának. A hivatalnokot azért rúgták ki, mert Kocsis Máté (Fidesz) polgármester egyik cikkünk informátorának vélte.

A jogerős ítélet ellenére sem volt hajlandó kifizetni a 6,4 millió forintos kártérítést jogtalanul kirúgott volt hivatalnokának a józsefvárosi önkormányzat, hanem a Kúriánál kérte a döntés megsemmisítését – írtuk februárban. Hiába született meg a jogerős bírósági ítélet 2013. novemberben, a Kocsis Máté (Fidesz) vezette VIII. kerületi önkormányzat nem hajtotta végre. Rimán Edina jegyző idén január 30-i levelében azt közölte az érintettel, hogy az önkormányzat jogszerűtlennek tartja a másodfokú ítéletet, és felülvizsgálatot kezdeményez a Kúriánál, B. ezért nem kapja meg az összeget.

Kocsis Máté, a helység kalapácsa

Kocsis Máté, a helység kalapácsa

Fotó: MTI

A Fidesz kommunikációs igazgatójaként is ténykedő józsefvárosi polgármester kezdeményezésére 2011 októberében rúgták ki a hivatalnokot a Kocsis üzeneteire válaszoló SMS-ei miatt. B. munkahelyvesztése a Magyar Narancs 2011. július 28-i cikkére vezethető vissza, amelyben feltártuk, hogy a VIII. kerület döntéshozói ciklusokon és ideológiákon átívelve, nagykoalícióban vendéglátóztak igen kedvező feltételekkel egy bérelt önkormányzati helyiségben, a Szentkirályi utcai Vaskapuban. Cikkünk megjelenése után Kocsis kezdeményezésére az önkormányzatban nem hivatalos vizsgálat indult, hogy kiderüljön, ki informálta lapunkat a Vaskapu-biznisz hátteréről.

A négygyermekes családapát – aki az elbocsátás óta nehéz körülmények között él három gyermekével és beteg feleségével – egyetlen fillér nélkül küldték el a hivataltól. A polgármesteri hivatal a kirúgott közszolga munkaügyi papírjaira még azt is rávezettette, hogy a munkaviszony megszűnésének oka „méltatlanság”. B. e szégyenbélyeget csak hónapokkal később tudta töröltetni. Kirúgása után néhány nap múlva elérte volna a 35 éves köztisztviselői jubileumát, amiért közel nettó 900 ezer forintot kapott volna.

B. a magyarnarancs.hu-nak elmondta: 2011. augusztus 11-én, az igazgatási szünet során Kocsis Máté délután négy órától éjjel fél egyig kéretlenül, folyamatosan zaklatta üzeneteivel. Tiszteletből válaszolt azok többségére, de határozottan cáfolta, hogy köztisztviselőhöz méltatlan módon tette volna – amire hivatkozva kirúgták másfél hónappal később. Annak ellenére tartóztatta magát, hogy egyértelmű provokációnak érezte a polgármester érthetetlen üzeneteit, amelyek közül egyet Kocsis Máté például „Üdv. Lucifer” búcsúzással zárt. A polgármester üzeneteiből kiderült, nem csak B.-t ítélte meg tévesen, hanem cikkünk szerzőjét is, akiben B. „LMP-s barátját”, Vári György volt kollégánkat látta. A polgármester az üzenetváltás egy pontján megemlítette: B. mondhat (írhat) neki bármit, számára a helyzet egyértelmű.

B. jogviszonyának megszüntetésekor – utalva a sértőnek minősített szöveges üzenetekre – a következő indokokat hozták fel: „(…) a munkáltató részéről B.-vel szemben gyanú merült fel, hogy személyes megnyilvánulásaival a józsefvárosi önkormányzat és annak hivatala, valamint dolgozói jó hírneve és így a jó közigazgatásba vetett társadalmi bizalom lerombolását idézi elő.”

B. pert indított elbocsátása miatt. Az első fokon eljáró Fővárosi Munkaügyi Bíróság 2013. júniusi ítéletében kimondta: az elbocsátott köztisztviselő Kocsis Máté polgármesternek küldött szöveges üzenetei nem voltak alkalmasak arra, hogy lerombolják a közigazgatás iránti társadalmi bizalmat. A bíróság bizonyítottnak látta a jogszerűtlenséget, és ítéletében, a kérelem felső határához igazítva, 20 hónapnak megfelelő jövedelem kifizetésére kötelezte a józsefvárosi önkormányzatot. A polgármester fellebbezett, az ügy a Fővárosi Törvényszékre került, amely szintén kimondta: törvénytelenül bocsátották el, helyben hagyta az elsőfokú bíróság kártérítésre vonatkozó rendelkezését is. A törvényszék – szemben a munkaügyi bírósággal – még azt is megállapította, hogy Kocsisék nemcsak a kirúgás indoklásával, hanem annak végrehajtásával is törvényt sértettek. A polgármester, bár augusztus 11-én megismerte az üzenetek tartalmát, csak szeptember végén kezdeményezte a jegyzőnél a vizsgálatot, ezzel viszont jóval túllépte a törvény szabta 15 napos határidőt. A bíróság érthetetlennek nevezte, hogy ha Kocsis sérelmezte az üzenetek tartalmát, miért várt másfél hónapot a retorzióval. Az önkormányzat tehát minden tekintetben jogsértően járt el B. kirúgásakor.

Az önkormányzat a jogerős ítélet ellenére sem fizetett, felülvizsgálati kérelmet adott be a Kúriához. Mivel B. továbbra is nehéz körülmények között él, végrehajtási kérelmet adott be a bíróságon, hogy a jogerősen megítélt kártérítést megkaphassa. Levélben kérte a Kúriát, ne függessze fel az ítélet végrehajtását, mert szerinte hivatali hatalommal való visszaélésről, rosszhiszemű pervitelről van szó, amelynek végső célja anyagilag is tönkretenni őt és a családját. A végrehajtó a napokban intézkedett, a bíróság által elrendelt inkasszót végrehajtotta a józsefvárosi önkormányzaton, és B. végre megkapta a törvény szerint neki járó kártérítést.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.