Márki-Zay mögé állt be a Momentum

  • narancs.hu
  • 2021. október 7.

Belpol

Fekete-Győr András szerint eljött a cselekvés ideje, a szerintük legesélyesebb miniszterelnök-jelöltet támogatják.

Rendkívüli sajtótájékoztató keretében jelentette be csütörtökön Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és Orosz Anna a párt alelnöke, hogy Márky-Zay Péter mögé állnak be az előválasztás második fordulóján.

 

Fekete-Győr hangsúlyozta, kiváló miniszterelnök-jelöltnek tartja Karácsony Gergelyt és Márki-Zay Pétert is, ám mivel ők nem tudtak megállapodni, a kormányzóképes ellenzéki alternatíva egésze került veszélybe az utóbbi napokban. Ezért a Momentum lépett – és az új arcnak számító Márki-Zay mellett döntöttek: vele együtt harcoltak Zuglóban a korrupció ellen, és egyetértenek az euró bevezetésének fontosságában is a hódmezővásárhelyi polgármesterrel.

Orosz Anna szerint a Márki-Zay olyan jelölt, aki a jobb- és baloldali érzelmű, ám bizonytalan szavazók táborából is meg tud szólítani embereket. Épp ezért az ellenzéki pártok mindegyikét, de különösen a Jobbikot is együttműködésre kéri, hiszen felelősségük van abban, hogy 2022-ben véget vessenek az Orbán-rendszernek.

Márki-Zay megköszönte a Momentum támogatását: szerinte ez, és a mellette kiálló sok ezer ellenzéki választó, közöttük a Fideszből kiábránduló polgárok is bizonyítják, hogy nem maradt egyedül a politikai harcban. Hangsúlyozta, hogy a változtatni akaró magyarok táborába továbbra is várják Karácsony Gergelyt és Dobrev Klárát, hiszen nem őket, hanem Orbán Viktort tekintik ellenségnek.

A hódmezővásárhelyi jelölt ugyanakkor  oda is szúrt Dobrevnek: szerinte a több száz milliárdos kormányzati kampány mára oda vezetett, hogy a választó az ellentétes irányba kezd futni, ha meglátja Gyurcsány Ferencet vagy valamelyik hozzátartozóját.

„Még az DK-ra szavazó nagymamák is kell tudják, hogy ha Dobrev Klára nyeri a második fordulót, akkor Orbán Viktor marad a miniszterelnök és ők csak Skype-on beszélhetnek csak az unokájukkal”

 

 

-mondta Márki-Zay Péter, aki szerint, ha mögé áll az ellenzék, a Stop Gyurcsány, stop Karácsony-kampány is mehet a kukába. „Abból a gödörből, amibe Orbán taszította 11 éves uralkodása alatt az országot, a kiút nem jobbra vagy balra, hanem felfelé vezet” –fogalmazott. Újságírói kérdésre elmondta,  a Parlamentbe Új Világ Néppárt és a Mindenki Magyarországa Mozgalom által alkotott jobbközép frakcióban kerülne be szívesen, ám ha ez a pártok kimaradása miatt nem teljesülhet, akkor  bekerülése esetén a Párbeszéd frakcióját erősíti majd.

Fekete-Győr Andrást arról kérdezték, hogy a Momentum támogatása azt a 21 ezer szavazót jelenti majd, akik rá, azaz Fekete-Győrre szavaztak az előválasztás első fordulójában. A Momentum elnöke szerint ennél jóval több voksoló állhat majd a második fordulóban Márki-Zay mellé, hiszen sok Momentum-szimpatizáns taktikai okból Karácsony Gergelyre szavazhatott előzőleg. Fekete-Győr szintén kérdésre válaszolva hozzátette, a pártelnökségéről szóló bizalmi szavazásra még a héten sor kerül, és ő nem tart ennek eredményétől.

 Mint arról korábban beszámoltunk, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter több vargabetű után október 6-án, szerdán váratlanul úgy döntött, hogy egyikük sem hajlandó visszalépni a másik javára Dobrev Klárával szemben az előválasztás második fordulójában, így külön indulnak a megmérettetésen.

Karácsony azt vetette Márki-Zay szemére, hogy korábbi visszalépési ígéretei ellenére döntött így. Márki-Zay szerint viszont főpolgármester és miniszterelnök-jelölt megpróbálta őt belezsarolni a visszalépésbe azzal,  hogy bár szerda este tárgyalniuk kellett volna az első forduló után kialakuló helyzetről,  Karácsony már délután  bejelentette egy Facebook-posztban: ő nem fog visszalépni. Bár a szerda esti tárgyalás végül megtörtént, ezen már csak a különutas indulás tényét rögzítették,

Kedves Olvaónk! 

 

 

 

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk