Még mindig van olyan műtét Magyarországon, amelyre közel egy évet kell várni

  • narancs.hu
  • 2017. október 15.

Belpol

Huszonhétezer embernél is többen várnak valamilyen beavatkozásra.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatait elemezve összegezte a Magyar Nemzet, hogy Magyarországon jelenleg hány beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra. A legutolsó nyilvános adatokból az látszik, hogy 27 ezernél is többen szerepelnek valamilyen várólistán. Igen rossz helyzetben vannak azok például, akik gerincstabilizáló műtétre várnak, átlagosan közel egy évbe (336 napba) telik, míg sorra kerülnek. Van olyan régió, ahol ennél rövidebb idő alatt is sorra kerülhetnek a betegek, de Dél-Dunántúlon jelenleg 556 nap a várakozási idő.

false

 

A térdprotézisre várók sem örülhetnek, a Magyar Nemzet szerint náluk átlagosan 345 napos a várólista, a csípőprotézis beültetése előtt állóknak pedig 293 napig kell türelemmel lenniük. A legutóbbi összesített adatok szerint különösen sok, több mint 11 ezer beteg várakozik szürkehályog-műtétre, de itt azért rövidebb, 94 napos a várólista.

A várólistával kapcsolatos adatokhoz hozzátartozik, hogy a helyzet szerencsére javul, de még mindig komoly probléma, hogy van olyan műtéti beavatkozás Magyarországon, amelyre közel egy évet kell várni.

A színpadon Balog Zoltán miniszter, aki szerint nem az egészségügy szar, csak az arról szóló hírek hamisak

Csak bízni kellene, és minden rendben lenne. A Hír TV tett közzé egy két és fél perces részletet az emberi erőforrások miniszterének hétfői, a Semmelweis-nap alkalmából rendezett ünnepségen mondott beszédéből. Balog Zoltán itt azt mondta, hogy nagy a csatazaj az egészségügy körül is, ami a közelgő választásoknak köszönhető, majd rátért arra, hogy tulajdonképpen nem is annyira rossz a helyzet, csak az álhírgyártók azt próbálják elhitetni az emberekkel.

Figyelmébe ajánljuk