Meg tudnak-e egyezni a pártok az egészségügy nemzeti minimumában?

  • narancs.hu
  • 2017. július 28.

Belpol

Legalább próbálkoznak. Kivéve a Fideszt.

„Október végéig kiderülhet, sikerül-e megállapodni az ágazatot érintő nemzeti minimumban” – mondta Kincses Gyula egykori államtitkár a Népszavának. Mielőtt bárki megijedne, hogy a kormány összefogott az ellenzékkel és a hosszú ideje konszenzust sürgető szakértőkkel, szólunk, ne tegye. A nemzeti minimumban a Kincses által szerdára összehívott kilenc párt képviselői igyekeznek megegyezni – nem meglepő módon a Fidesz–KDNP ebben nincs benne. Bár ők voltak a beszélgetésre meghívott tizedik párt, nem jelentek meg.

Kincsesnek a DK, az Együtt, a Jobbik, az LMP, a Kétfarkú Kutya Párt, az MSZP, a MoMa, a Momentum és a Párbeszéd politikusait sikerült egy asztalhoz ültetnie, de megjegyezte: ez továbbra is egy szakpolitikai kerekasztal, nem ellenzéki, így várják a kormánypárt csatlakozását is.

És hogy az a minimum, amiben sikerülhet megállapodni?

Például konszenzusra juthatnak abban, milyen rendszerű egészségügyet szeretnének (társadalombiztosítási vagy állami elven szerveződőt); hogyan képzelik el a magán- és közfinanszírozás viszonyát, arányát; hogy kell-e az egészségügyre fordított források GDP-hez viszonyított arányát az Európai Unió országainak átlagos költésére emelni; vagy hogy akarják-e az ellátórendszer észszerűsítését; esetleg az ellátási csomagok meghatározását.

A találkozó szervezője szerint a résztvevők megértették, hogy ha mindig újrakezdik, sosem lesz semmi, sosem indul be semmi. „Az egészségügy akkora rendszer, hogy nem lehet ciklusonként újraszervezni, ezért bizonyos elvekben muszáj megállapodni. A szándék egyértelmű, és szerdán maximális elköteleződéssel vállalta mind a kilenc párt a feladatot.”

Kincses hozzátette: minden találkozó végén rögzítik azt, miben állapodtak meg, és mi a kérdéses még, így lassan kialakul majd az a minimum, amivel mindenki egyetért, és amivel már a nyilvánosság elé is ki tudnak, ki lehet állni. Alapelveket, sarokpontokat, egyszerű, letisztult politikai értéknyilatkozatot kívánnak letenni az asztalra.

Az erre való törekvésről az alábbi cikkben írtunk részletesebben.

Ellenzéki konszenzussal az egészségügy megjavításáért

Mivel a Fideszt látják az egészségügyi reform és konszenzus gátjának, megegyeznének az ellenzéki pártok.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?