Nagy nevekkel és önbizalommal erősít a CEU a maradásért vívott harcában

Belpol

A következő tanévet még Budapesten töltik, hogy aztán mi lesz, az leginkább Orbán Viktor döntésétől függ.

„A 2017/2018-as tanévben is minden tevékenységét Budapesten folytatja a CEU. Itt maradunk, ez a város az otthonunk, minden megy tovább a megszokott rendben” – jelentette ki Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora kedd délutáni sajtótájékoztatóján.

A lex CEU valóban nem akadályozza meg az egyetemet abban, hogy a következő tanévet is végigcsinálja. Azonban ha nem teljesítik a törvény új előírásait, a 2018/2019-es tanévre már

nem vehetnek fel hallgatókat.

„Az egyetem új hallgatók nélkül bezárásra van ítélve, ezért azt reméljük, a következő hónapokban megváltozik az intézmény ellehetetlenítését célzó, teljesen abszurd kormányzati szándék”– mondta erről az elnök-rektor.

Budapest melletti elkötelezettségük megerősítésén túl három dolgot jelentett be kedden a CEU vezetése. Altusz Kristóf helyettes államtitkár, a kormány kijelölt főtárgyalója felvette a kapcsolatot Andrew Cuomo new yorki kormányzó kabinetjével, és két héten belül személyesen is találkoznak. Ezt a CEU pozitív jelként értékeli, hiszen a kormány korábban az amerikai föderális kormánnyal szeretett volna tárgyalni, és Trumpékkal akarták aláírni a lex CEU-ban megkövetelt nemzetközi egyezményt is, annak ellenére, hogy a központi kormányzatnak erre nincs jogosítványa.

Közölték továbbá, hogy júniusban az egyetemre látogat Mario Vargas Llosa és Joachim Gauck. A Nobel-díjas író az akadémiai szabadságról rendezett konferencián szólal fel június 22-én, Németország nemrégiben leköszönt köztársasági elnöke pedig a CEU Nyílt Társadalom díját veheti át a június 23-i diplomaosztó ünnepségen.

false

Ignatieff üdvözölte, hogy az Európai Bizottság, a Velencei Bizottság és a magyar Alkotmánybíróság is vizsgálja a felsőoktatási törvény módosításának jogszerűségét. Ám hozzátette, hogy ezeket az eljárásokat nem tudják befolyásolni, és nem is várhatnak a kimenetelükre, hiszen

„egy egyetemet kell működtetnünk.”

A lex CEU több új feltételt is szabott a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi működésére, amelyek kifejezetten a Soros György által alapított intézményt célozzák. A törvény kihirdetésétől számított fél éven belül – azaz október 11-ig – kellene nemzetközi szerződést kötnie a magyar kormánynak és a CEU székhelye szerinti államnak az egyetem támogatásáról. Továbbá 2018. január 1-ig a CEU-nak Amerikában is be kellene indítania „tényleges oktatási tevékenységét.” Ha a feltételeket nem teljesítik, működési engedélyüket bármikor visszavonhatja az Oktatási Hivatal (bár a korábban megkezdett képzéseket még befejezhetik).

Ignatieff „óvatos optimizmusát” az indokolja, hogy a kormány legalább elkezdte a párbeszédet New York állammal. Arra a kérdésemre nem válaszolt egyértelműen, hogy önmagában egy megfelelő garanciákat tartalmazó nemzetközi egyezmény is megoldás lenne-e, vagy mindenképpen szükség van a lex CEU módosítására/visszavonására. Ez alapján nem kizárt, hogy ha akar, a kormány találhat magának menekülőutat úgy, hogy a CEU se hagyja el Budapestet, és a törvényt se kelljen módosítani. Bár hogy a látszólag szigorú feltételeket milyen kiskapukkal lehetne teljesíteni, az még nem egészen világos.

A helyzet abszurditását mutatja, hogy bár New York állammal igen, a CEU-val egyáltalán nem kíván komoly tárgyalásokba bocsátkozni a kormányzat. Enyedi Zsolt rektorhelyettes szerint még azt sem hajlandóak megmagyarázni, pontosan mit kell érteni a „tényleges amerikai oktatási tevékenység alatt.” Egy másik Budapesten működő amerikai intézmény, a McDaniel College működéséről a kormány már tárgyal egy másik amerikai állammal, Marylanddel – sőt egyes hírek szerint megállapodás is született -, ám ennek részleteiről sem tájékoztatják a CEU-t.

Ignatieff a sajtótájékoztatón nem akart a CEU esetleges B-tervéről beszélni. Azt mondta,

„csak akkor jutunk bárhova, ha erőt mutatunk.”

Az önbizalom jeleként kijelentette, hogy egy jelentkezésen gondolkodó diáknak még ebben a bizonytalan helyzetben is azt mondaná: „jelentkezz már holnap a CEU-ra!”

„Nem fogunk gyáva nyúl játékot játszani a kormánnyal” – tette hozzá. Pedig a játék két hónapja elindult, első ránézésre meglehetősen egyenlőtlen erőviszonyok mellett. A kormány törvényhozási és végrehajtási hatalmával bármikor ellehetetlenítheti az egyetemet, míg a CEU és diplomáciai szövetségesei jobbára csak a népszerűségvesztéssel és a végzetes nemzetközi elszigetelődéssel tudják zsarolni Orbánékat. Ki fogja elrántani a kormányt?

Figyelmébe ajánljuk