Nem hódolnak be a kormánynak a pedagógusok

  • narancs.hu
  • 2016. február 8.

Belpol

Az egyik nagy szakszervezet visszautasította a kormány tárgyalási ajánlatát, a másik pedig komoly szakmai követelésekkel készül holnapra. És tüntetés márpedig lesz!

Egy héttel ezelőtt, amikor úgy tűnt, hogy a Pedagógusok Szakszervezete belemegy a „Köznevelési Kerekasztalon” való részvételbe, részletesen megírtuk, miért ártanának rengeteget ezzel. Röviden azért, mert a kormány eddigi gyakorlatából az derült ki, hogy ilyenkor a tárgyalásokkal húzza az időt, kifárasztja a tiltakozást, közben sározza azokat, akik mégis tüntetnek, majd később egész egyszerűen nem tartja be, amit az egyeztetéseken ígér. Márpedig nem is ígér sokat.

A múlt heti miskolci tüntetés

A múlt heti miskolci tüntetés

Fotó: MTI

Ma azonban újra megerősítést nyert, hogy a pedagógusok nem sétálnak bele még egyszer ebbe a csapdába. A legnagyobb ágazati szervezet, a mindig meglehetősen diplomatikus Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) országos vezetősége közleményben tájékoztatta az MTI-t, hogy nem vesznek részt a „Köznevelési Kerekasztal” keddi alakuló ülésén. A jellemzően harcosabb, erősebben fogalmazó Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pedig elmegy ugyan, de több módon is igyekszik kivédeni a kormány trükkjeit. Például az egyeztetés nyilvánosságát fogja kérni, illetve előre rögzíti szakmai elvárásait.

A PDSZ követelései

1. Szükségesnek tartjuk, hogy a tárgyalásokon a kormányzati oldal részéről az egyeztetéseket vezető tisztviselő döntési kompetenciával rendelkezzen.

2. Szükségesnek tartjuk, hogy a kerekasztal valóban kerek asztal legyen. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy a képviselettel rendelkező szakmai/érdekvédelmi (civil) szervezetek helyet kapjanak annál.

3. Szükségesnek tartjuk, hogy a tárgyalások a nyilvánosság előtt történjenek.

4. Szükségesnek tartjuk, hogy az egyeztetésekről hangfelvétel készüljön, s ezeket a résztvevők megkapják.

5. Szükségesnek tartjuk, hogy a tárgyalások levezetőjének személye rotációs elv alapján legyen kiválasztva.

6. Szükségesnek tartjuk, hogy a tárgyalások kezdetén történjen meg a rövid távon megoldható problémák és a hosszú távon kezelendő kérdések elkülönítése.

A tárgyalások napirendjét javasoljuk kiegészíteni az alábbiakkal:

a) A diákok terhelésének csökkentése,

b) a tankönyvválasztás szabadságának biztosítása,

c) a tanszabadság visszaállítása,

d) az ún. kötött munkaidő eltörlése, a pedagógusok kötelező óraszámának 22-ben történő rögzítése,

e) az intézményi autonómia biztosítása, az igazgatók munkáltatói és gazdálkodási jogkörének helyreállítása,

f) a Nemzeti Pedagógus Kar köztestületi jellegének és kötelező tagságának megszüntetése,

g) a pedagógus-életpályamodell és minősítési rendszer felülvizsgálata, a béremeléssel kapcsolatos korábbi megállapodás érvényesítése (minimálbérhez kötés),

h) a NAT és a kerettantervek átdolgozása, a bennük lévő tananyag mennyiségének jelentős csökkentése (a felsorolás természetesen nem teljes körű),

i) a közoktatás működőképességének fenntartása érdekében elengedhetetlen az állam szerepvállalásának határozott átgondolása, ezen belül megkerülhetetlen a Klik átszervezésének/megszüntetésének kérdése.

A PSZ országos vezetősége ugyanakkor fontosnak tartja a kormánnyal való egyeztetések folytatását, csak nem a Balog miniszter által bejelentett álságos kerekasztal mellett üldögélve. A Pedagógusok Sztrájkbizottsága ülésein képviselik a PSZ kongresszusa által elfogadott követeléseket és az azok megoldására készített javaslatokat. Galló Istvánné, a PSZ elnöke az MTI kérdésére elmondta: a szakszervezet a sztrájkbizottság tagjaként tárgyalási folyamatban van az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Ennek plenáris ülése pénteken lesz, és erre kívánnak koncentrálni. Hozzátette: ezen az ülésen nyilatkoznia kell tárcának a korábban megfogalmazott 25 pontról, és a vállalásokat írásba kell foglalnia. Galló Istvánné jelezte: megoldási javaslatokat várnak, minden további lépést ettől tesznek függővé.

A tüntetést viszont mindenképpen megtartják. A tanárok lázadása folytatódik.

Fekete György bezzeg ott lesz

Most már az MTI is megírta, kiket hívott tárgyalni a kormány. A keddi alakuló ülésre meghívást kapott a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet, az Eszterházy Károly Főiskola, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Országos Köznevelési Tanács, a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Nemzeti Pedagógus Kar, a Nemzeti Ifjúsági Tanács, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottság, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége. Hogy miért pikáns ez a névsor, arról itt írtunk.

Figyelmébe ajánljuk