Nem hódolnak be a kormánynak a pedagógusok

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. febr. 08., 19:43
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az egyik nagy szakszervezet visszautasította a kormány tárgyalási ajánlatát, a másik pedig komoly szakmai követelésekkel készül holnapra. És tüntetés márpedig lesz!

Egy héttel ezelőtt, amikor úgy tűnt, hogy a Pedagógusok Szakszervezete belemegy a „Köznevelési Kerekasztalon” való részvételbe, részletesen megírtuk, miért ártanának rengeteget ezzel. Röviden azért, mert a kormány eddigi gyakorlatából az derült ki, hogy ilyenkor a tárgyalásokkal húzza az időt, kifárasztja a tiltakozást, közben sározza azokat, akik mégis tüntetnek, majd később egész egyszerűen nem tartja be, amit az egyeztetéseken ígér. Márpedig nem is ígér sokat.

A múlt heti miskolci tüntetés

A múlt heti miskolci tüntetés

Fotó: MTI

Ma azonban újra megerősítést nyert, hogy a pedagógusok nem sétálnak bele még egyszer ebbe a csapdába. A legnagyobb ágazati szervezet, a mindig meglehetősen diplomatikus Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) országos vezetősége közleményben tájékoztatta az MTI-t, hogy nem vesznek részt a „Köznevelési Kerekasztal” keddi alakuló ülésén. A jellemzően harcosabb, erősebben fogalmazó Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pedig elmegy ugyan, de több módon is igyekszik kivédeni a kormány trükkjeit. Például az egyeztetés nyilvánosságát fogja kérni, illetve előre rögzíti szakmai elvárásait.

A PDSZ követelései

1. Szükségesnek tartjuk, hogy a tárgyalásokon a kormányzati oldal részéről az egyeztetéseket vezető tisztviselő döntési kompetenciával rendelkezzen.

2. Szükségesnek tartjuk, hogy a kerekasztal valóban kerek asztal legyen. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy a képviselettel rendelkező szakmai/érdekvédelmi (civil) szervezetek helyet kapjanak annál.

3. Szükségesnek tartjuk, hogy a tárgyalások a nyilvánosság előtt történjenek.

4. Szükségesnek tartjuk, hogy az egyeztetésekről hangfelvétel készüljön, s ezeket a résztvevők megkapják.

5. Szükségesnek tartjuk, hogy a tárgyalások levezetőjének személye rotációs elv alapján legyen kiválasztva.

6. Szükségesnek tartjuk, hogy a tárgyalások kezdetén történjen meg a rövid távon megoldható problémák és a hosszú távon kezelendő kérdések elkülönítése.

A tárgyalások napirendjét javasoljuk kiegészíteni az alábbiakkal:

a) A diákok terhelésének csökkentése,

b) a tankönyvválasztás szabadságának biztosítása,

c) a tanszabadság visszaállítása,

d) az ún. kötött munkaidő eltörlése, a pedagógusok kötelező óraszámának 22-ben történő rögzítése,

e) az intézményi autonómia biztosítása, az igazgatók munkáltatói és gazdálkodási jogkörének helyreállítása,

f) a Nemzeti Pedagógus Kar köztestületi jellegének és kötelező tagságának megszüntetése,

g) a pedagógus-életpályamodell és minősítési rendszer felülvizsgálata, a béremeléssel kapcsolatos korábbi megállapodás érvényesítése (minimálbérhez kötés),

h) a NAT és a kerettantervek átdolgozása, a bennük lévő tananyag mennyiségének jelentős csökkentése (a felsorolás természetesen nem teljes körű),

i) a közoktatás működőképességének fenntartása érdekében elengedhetetlen az állam szerepvállalásának határozott átgondolása, ezen belül megkerülhetetlen a Klik átszervezésének/megszüntetésének kérdése.

A PSZ országos vezetősége ugyanakkor fontosnak tartja a kormánnyal való egyeztetések folytatását, csak nem a Balog miniszter által bejelentett álságos kerekasztal mellett üldögélve. A Pedagógusok Sztrájkbizottsága ülésein képviselik a PSZ kongresszusa által elfogadott követeléseket és az azok megoldására készített javaslatokat. Galló Istvánné, a PSZ elnöke az MTI kérdésére elmondta: a szakszervezet a sztrájkbizottság tagjaként tárgyalási folyamatban van az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Ennek plenáris ülése pénteken lesz, és erre kívánnak koncentrálni. Hozzátette: ezen az ülésen nyilatkoznia kell tárcának a korábban megfogalmazott 25 pontról, és a vállalásokat írásba kell foglalnia. Galló Istvánné jelezte: megoldási javaslatokat várnak, minden további lépést ettől tesznek függővé.

A tüntetést viszont mindenképpen megtartják. A tanárok lázadása folytatódik.

Fekete György bezzeg ott lesz

Most már az MTI is megírta, kiket hívott tárgyalni a kormány. A keddi alakuló ülésre meghívást kapott a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet, az Eszterházy Károly Főiskola, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Országos Köznevelési Tanács, a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Nemzeti Pedagógus Kar, a Nemzeti Ifjúsági Tanács, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottság, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége. Hogy miért pikáns ez a névsor, arról itt írtunk.

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. febr. 08., 19:43
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kódolt feszültségek
Béremelés és adócsökkentés
Konzervatív agytröszt közpénzből
Orbán öreg barátai
Könyvmelléklet
Bertók László, Varró Dániel, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra