Orbán sajtófőnöke a magyar-angol meccsen történtekről: "Szijjártó videóját ajánlom figyelmükbe"

Belpol

Ennyi mondanivalója van a kormányfőnek a hazai drukkerek okozta nemzetközi botrányról.

„Szijjártó Péternek a témában közzétett közösségi média bejegyzését ajánljuk szíves figyelmébe” – válaszolta a Narancs.hu megkeresésére Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke. 

A miniszterelnök hivatalát több kérdéssel is megkerestük a csütörtöki Magyarország-Anglia mérkőzéssel kapcsolatban. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan vélekedik a miniszterelnök a 0-4-es vereségünkkel végződött találkozón történt szurkolói megnyilvánulásokról. Mint ismeretes, az angol válogatott játékosok letérdeltek a kezdőrúgás előtt, amiért a magyar drukkerek kifütyülték őket; ezenkívül a brit ITV és a Sky Sports televízió riporterei elmondták: láttak és hallottak olyan szurkolókat, akik majomhangok utánzásával gúnyolták a Manchester City csatárát, Raheem Sterlinget és a Borussia Dortmund középpályását, Jude Bellinghamet. E mellett Sterlinget gólöröme közben poharak tucatjaival dobálták a lelátóról

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) a történtek után a nemzetközi szövetséghez (FIFA) fordult, és maga Boris Johnson brit miniszterelnök is elfogadhatatlannak minősítette a magyar szurkolók viselkedését. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) pedig közölte, feljelentést tesz azok ellen a játékosok ellen, akik poharakat dobáltak be a pályára. (Az MLSZ ugyanakkor a rasszista megnyilvánulásokról nem ejtett szót közleményében.)

Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalán egy olyan videót osztott meg, amin az látszik, ahogyan angol szurkolók kifütyülik az olasz himnuszt a nyári labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében – erre hivatkozott Havasi Bertalan megkeresésünkre adott válaszában. „Az angol játékosok panaszkodnak a tegnapi »ellenséges budapesti hangulat miatt«. Az alábbi felvétel a Wembley-ben készült az EB-döntő előtt. Az olasz himnusz alig hallható az angol szurkolók füttykoncertje közepette. Akkor is nyilatkoztak vajon hasonlókat???” – írta Szijjártó a megosztott videójához. 

Nem ez az első alkalom, hogy a magyar szurkolók botrányt okoznak nemzetközi mérkőzésen. Korábban az UEFA három zárt kapus mérkőzéssel és 100 ezer eurós büntetéssel sújtotta az MLSZ-t a hazai drukkerek rasszista megnyilvánulásai miatt. A nyári Eb-n a magyar-portugál és a magyar-francia meccsen történtek ilyenek.

Orbán Viktort most azért kerestük meg kérdéseinkkel, mert még júliusban, a Magyarország–Írország felkészülési mérkőzés után - amelyen a magyar szurkolók ugyancsak kifütyülték az ír válogatottat, amiért a játékosok letérdeltek a kezdőrúgás előtt -, azt nyilatkozta, a szurkolókkal ért egyet. „A térdelősdivel nem szimpatizálok, semmi helye a sportban, a sport másról szól (...) Ha vendég vagy egy országba, ha vendégségbe jössz, ne provokáld a helyieket, a házigazdát. Ez provokáció, érthetetlen dolog, amire a szurkolók reagáltak” – mondta akkor Orbán. Továbbá kijelentette,

„a szurkolókkal értek egyet; a magyar csapat harcoljon, és ha kell, állva haljon meg”. 

FRISSÍTÉS

Szijjártó Péter Facebook-oldalára közben kikerült egy újabb olyan poszt, ami a magyar-angol meccsel foglalkozik. Ebben a külügyminiszter egyrészt ismét szóba hozza az olasz himnusz kifütyülését az Eb-döntőn, másrészt Boris Johnson brit kormányfő szavaira reagál. "A kettős mérce alkalmazása se a politikában, se a sportban nem helyes" - mondja Szijjártó. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk