Az angolok a FIFA-hoz fordulnak a magyar szurkolók rasszista megnyilvánulásai miatt

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 3.

Sport

Az angol gólok után műanyag poharakat és egyéb tárgyakat dobáltak a pályára.

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) a nemzetközi szövetséghez (FIFA) fordul a csütörtök esti magyar-angol (0-4) világbajnoki selejtezőn tapasztalt rasszista szurkolói incidensek miatt.

Ahogy az angolok fogalmaztak: a magyar szurkolók rasszista megnyilvánulásai teljességgel elfogadhatatlanok. A brit ITV és a Sky Sports televíziók riporterei elmondták: láttak és hallottak olyan szurkolókat a közönségben, akik majomhangok utánzásával gúnyolták a Manchester City csatárát, Raheem Sterlinget és a Borussia Dortmund középpályását, Jude Bellinghamet. Emellett a hazai drukkerek gúnyosan adtak hangot a nemtetszésüknek, amikor a vendégcsapat játékosai rasszizmus ellenes gesztusként féltérdre ereszkedtek a kezdés előtt, majd a gólok után műanyag poharakat és egyéb tárgyakat dobáltak a pályára, illetve rasszista rigmusokat énekekeltek.

Ez már nem az első ilyen incidens: július elején az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) diszkriminatív szurkolói megnyilvánulások miatt három zárt kapus mérkőzésre büntette a Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ). A szervezet közlése szerint az Európa-bajnokság (Eb) budapesti és müncheni találkozóin – a magyarok a portugálokkal és a franciákkal a Puskás Arénában, a németekkel az Allianz Arénában csaptak össze – diszkriminatívan viselkedtek egyes szurkolók, emiatt a válogatott soron következő két hazai, UEFA-rendezésű találkozóján nem lehetnek nézők. A harmadik mérkőzésre szóló büntetést az UEFA két évre felfüggesztette. A szervezet emellett 100 ezer euróra is megbüntette a magyar szövetséget, melynek „Egyenlő Játék” feliratú molinót kell majd kifeszítenie ezeken a találkozókon.

A magyar csapat és a szövetségi kapitány Marco Rossi az angol meccs előtt arra kérte a szurkolókat, hogy tartsák tiszteletben az angol játékosokat és a mérkőzés előtti féltérdre ereszkedést. Ez azonban nem történt meg.

Gareth Southgate angol szövetségi kapitány elmondta a BBC-nek, hogy ő maga a meccs alatt nem hallott rasszista bekiabálásokat, de mások jelentettek neki incidenseket, a mérkőzés után adott interjúja alatt pedig őt is megdobálták a szurkolók jéggel. "Mindenki tudja, hogy milyen értékeket képviselünk csapatként, és ami történt, teljességgel elfogadhatatlan. Jelentettük, a biztonság főnökünk beszélt a játékosokkal és rögzítette a vallomásaikat. Kezelni fogjuk a megfelelő csatornákon."

Majd hozzátette azt is, hogy: "a világ modernizálódik, ennek ellenére egyesek megragadtak az előítéletes gondolkodásmódjuknál. Végül mégis ők lesznek a dinoszauruszok, mert a világ változik."

Harry Kane csapatkapitány megjegyezte, hogy beszélni fog a történtekről a csapattársaival, jelenteni fogják, ami történt és reméli, hogy a hatóság határozottan fellépnek majd. Az FA rendkívül kiábrándítónak nevezte a történteket, és közölte, felkéri a FIFA-t, hogy vizsgálja ki az ügyet. A nemzetközi szövetség egyelőre nem szólalt meg az eset kapcsán.

A Kick It Out rasszizmusellenes szervezet úgy fogalmazott, "megdöbbentő volt látni néhány magyar szurkoló viselkedését". Tony Burnett igazgató elmondta, támogatják az angol játékosokat és a szakmai stáb tagjait, akik ismét erőteljesen és becsületesen felléptek a rasszizmussal szemben, aminek nincs helye a sportágban és a társadalomban.

Nem ez az első ilyen eset Magyarországon, ezért felkérjük a FIFA-t, hogy sürgősen vizsgálja ki ezt az ügyet. A tetteseket felelősségre kell vonni, és lépéseket kell tenni annak biztosítására, hogy az ehhez hasonló jelenetek ne ismétlődjenek meg.

(MTI, BBC)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk