Boris Johnson is elfogadhatatlannak tartja a magyar szurkolók viselkedését, a FIFA lépni fog

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 3.

Sport

Szijjártó Péter pedig visszavág: az angol szurkolók is fütyültek már életükben.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) a nemzetközi szövetséghez (FIFA) fordul a csütörtök esti magyar-angol (0-4) világbajnoki selejtezőn tapasztalt rasszista szurkolói incidensek miatt.

A FIFA egy közleményben reagált a történtekre, mely szerint a szervezet

határozottan elutasítja a rasszizmus és az erőszak minden formáját, és egyértelműen a zéró tolerancia elvét képviseli az ilyen magatartással szemben a labdarúgásban.

A nemzetközi szövetség illetékesei hozzátették, hogy "meg fogják tenni a megfelelő intézkedéseket", amint megkapják a mérkőzéssel kapcsolatos jelentéseket. A nemzetközi szövetség előírásai szerint pontlevonással, zárt kapus mérkőzésekkel, sőt kizárással is büntethetik a magyar csapatot.

Boris Johnson brit miniszterelnök a közösségi oldalán úgy reagált: "teljesen elfogadhatatlan, hogy az angol játékosoknak rasszista inzultusokat kellett elszenvedniük Magyarországon". A kormányfő is felszólította a FIFA-t, hogy "tegyen határozott lépéseket a felelősökkel szemben annak érdekében, hogy ezt a fajta gyalázatos magatartást végleg kiirtsák a sportágból".

Robert Buckland igazságügyi miniszter szintén elítélte, és "mélyen lehangolónak" nevezte a rasszista magatartást. "Azt az üzenetet kell továbbítanunk, hogy a rasszizmusnak nincs helye a sportban, nincs helye a társadalmunkban" - tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az egész ügyet úgy kommentálta, hogy a közösségi oldalán megosztott egy videófelvételt, amely akkor készült, amikor az angol szurkolók kifütyülték az olasz himnuszt a Londonban rendezett júliusi Európa-bajnoki döntő előtt. Mint írja:

"Az angol játékosok panaszkodnak a tegnapi ellenséges budapesti hangulat miatt. Az alábbi felvétel a Wembleyben készült az Eb-döntő előtt. Az olasz himnusz alig hallható az angol szurkolók füttykoncertje közepette. Akkor is nyilatkoztak vajon hasonlókat?"

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk