Orbán stadionmániáját eddig több vidéki önkormányzat is alaposan megszívta

  • narancs.hu
  • 2018. március 1.

Belpol

Szombathely már egészen nagy bajban van, de máshol sem túl jók a kilátások.

A több mint 15 milliárd forintból felépült szombathelyi stadion kapcsán felmerült anomáliákról már korábban megírtuk: nem találtak olyan vállalkozást, mely hajlandó lenne piaci alapon működtetni az arénát, így az önkormányzatnak nincs más választása, súlyos közpénzeket tol bele a fenntartásba.

Puskás Tivadar polgármester még a stadion látványterve előtt

Puskás Tivadar polgármester még a stadion látványterve előtt

Fotó: MTI

A Nyugat.hu most arról számol be, hogy a városvezetésnek tulajdonképpen nincs stratégiája arra, mi legyen a stadion üzemeltetésével, nem tudják megmondani, mennyibe is kerül ez valójában majd hosszabb távon. A portál egy helyi baloldali önkormányzati képviselőt, Nemény Andrást idézve felveti: problémát jelent az is, hogy a stadion megépítésére vonatkozó támogatási szerződés szerint piaci alapon kell majd a komplexumot működtetni. Most viszont arról döntöttek, hogy az üzemeltetéssel a Haladás Labdarúgó Kft.-t és a Haladás VSE-t bízzák meg úgy, hogy előbbi 115, míg utóbbi 100 millió forint közpénzt kap. Ezzel a felállás a következő:

a város által támogatott sportszervezetek egy városi cégtől, a város pénzén bérlik a stadiont. Ebben semmi piaci alapú működtetés nincs.

Azt sem tudni, hogy a stadion gyepének karbantartása kinek a feladat lesz; az évi 80 millióba kerül, és az is kérdéses, ha lejár a hároméves garancia, ki fizeti majd a javításokat, amelyek százmilliós nagyságrendűek is lehetnek – mondta Nemény András a Nyugat.hu-nak.

Úgy tűnik, az új stadionok üzemeltetése máshol is gond lesz, első nekifutásra a hamarosan elkészülő diósgyőri aréna üzemeltetésére sem vállalkozott senki, így a közbeszerzési kiírás eredménytelenül zárult. Nemrég az is kiderült, hogy a székesfehérvári Sóstói Stadion üzemeltetése sem vonzott senkit, az elsőre kiírt határidőig – január 22-ig – egyetlen vállalkozás sem jelentkezett.

Épített az állam 15,2 milliárd forintért egy stadiont, ahová csak a Fidesz kegyeltjei mehettek be

Nyilvánosság, elvtársak! Kisebb csúszással ugyan, de elkészült a haldokló magyar foci egyik legújabb „szentélye", a szombathelyi stadion. A hivatalos átadó novemberben lesz, de a sajtóbejárás már szerdán megvolt. Apró bökkenő, hogy a sajtóbejárásra csak a sajtót nem hívták meg, pontosabban csak a Mészáros Lőrinchez köthető Vas Népe, a Mészáros Lőrinchez köthető Nemzeti Sport és a Fideszhez köthető Magyar Távirati Iroda munkatársai mehettek be.

Figyelmébe ajánljuk