Orbánista milliárdosok építkeznek a Római-parton

szerző
Pálos Máté
publikálva
2016. okt. 06., 10:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Luxuslakóparkot építenek a Római-parton, közvetlenül a Duna mellett. A Garancsi István és Nagy György érdekeltségébe tartozó projektet egy cseppet sem zavarja, hogy a part egyrészt hullámtér, másrészt üdülőterület, ráaadásul a lakóparkot lopott fényképekkel hirdetik.

A római-parti mobilgát nem a jelenlegi fővédvonalat erősíti meg, hanem egy természetes hullámteret, és így településszabályozás-jogi értelemben üdülőterületet véd majd a Duna árhullámaitól. Éppen ezért újra és újra felmerül a sajtóban, hogy a part természetes ökoszisztémáját a maga 1500 fájával együtt legyaluló, közel 13 milliárd forintos gigaberuházás mögött ingatlanspekulációs érdekek állnak. A fideszes Illés Zoltán volt államtitkár szerint például Tarlós István főpolgármester azért ragaszkodik a „fizikailag és gazdaságilag is rosszabb tervhez”, mert a főváros „ingatlanspekulációba szeretné bevonni” a parti telkeket: „Álságos biztonságot ígérnek, hogy aztán 70 hektárt beépítsenek” – fogalmazott Illés korábban. Jávor Benedek EP-képviselő nemrég szintén arra a következtetésre jutott magyar hatóságokkal folytatott levelezése után, hogy a projekt „egyre inkább egy gigantikus ingatlanpanama formáját” ölti. A közpénzből megvalósuló beruházás jelentősen megnöveli az ingatlanok értékét, és nyilvánvalóan az építési kedvet is – ahogy az sem kérdéses, hogy a part menti szállodák is jól járnának a mobilgáttal. De többen attól is tartanak, hogy a mobilgát felhúzása után áthelyezik a fővédvonalat a partra, amivel megnyílhat a lehetőség arra is, hogy az önkormányzat lakóövezetté minősítse a területet, ezzel kedvezve a beruházóknak. Ezzel persze a terület elveszítené egyedi arculatát, és jelentősen károsulnának a természeti értékek is.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Tarlós István és az önkormányzat természetesen minden ilyen szándékot tagad, értelmezésük szerint a mobilgáttal lehet megvédeni a teljes csillaghegyi öblözetet, és csak így tudják megoldani több mint ötvenezer ember biztonságának és vagyontárgyainak védelmét – az ebihalak meg majd arrébb mennek, hogy Tarlós szavait idézzük a környezetvédelmi szempontokról.

Milliárdosok játszótere

Az mindenesetre tény, hogy a Nánási út–Királyok útja és a part közötti természetes hullámtéren lakóépület csak pár tucat van, ezek még a 30-as években épültek. Lakóépületre az önkormányzat nem is adhat ki engedélyt, ugyanakkor – és itt van a jogi szürke zóna – üdülőépületre igen, azt pedig nem akadályozhatja meg, hogy valaki az üdülőjében lakjon egész évben. Szállodák és vendéglátóhelyek is épülhetnek a nagy telkes üdülőövezetben, maximum 11 méteres magassággal.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

És tény az is, hogy a római parti beruházás támogatói vagy haszonélvezői között rendre gazdag és befolyásos emberek tűnnek fel. A mobilgátat övező viták és a beruházást aktívan támogató Római-partért Egyesület emblematikus alakja a vegyi áruk szállításából és műtrágya előállításából meggazdagodott Egri Gábor, aki egy 2013-as napi.hu-cikkben 6,7 milliárdos becsült vagyonnal szerepelt a száz leggazdagabb magyar listáján. Egrié a közvetlenül a partra épült négycsillagos, 63 szobás Holiday Beach Budapest Wellness and Conference Hotel, amely a honlapján Budapest egyetlen hajó formájú szállodájaként, egyhektáros parkkal, fűtött élményfürdővel hirdeti magát. A szálloda sajtóinformációk szerint 2,4 milliárdos beruházással épült fel, az Átlátszó egyik videójában pedig maga Egri mondja el, hogy egy áradásnál durván 40-60 millió forintot veszít a védekezés költségei és a bevételkiesés miatt. Arról nincsenek pontos információink, hogy a szálloda mennyire váltja be a hozzá fűzött reményeket, de a cég­adatokból az látszik, hogy a hotel címére bejegyzett, Egri Gáborhoz és feleségéhez, Bakos Adrienne-hez köthető, feltételezhetően a szállodát korábban üzemeltető cég felszámolás alatt áll. Ahogy azt a molbilgát ügyével és az egyesület képviselőinek érdekeltségeivel részletesen foglalkozó cikkünkben megírtuk, azóta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének adatai szerint az új tulajdonos Egri másik, üzemanyag-szállítással is foglalkozó cége, az Envikút Kft., amely nyereséges: az elmúlt években megduplázta értékét, ami 2014-re majdnem elérte a 13 milliárd forintot.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Ne higgyük azonban, hogy nincs több olyan befolyásos üzletember, akinek a Rómain komoly érdekeltsége van. Pár nappal ezelőtt rábukkantunk egy olyan beruházásra, amely Orbán Viktor egyik bizalmasához és egy Csányi Sándor szövetségeseként számon tartott üzletemberhez köthető; mindketten gyakran tűnnek föl olyan jól profitáló üzletekben, amelyek létrejöttéhez valamilyen formában a kormány is asszisztált.

Triumvirátus

A szálak felfejtése egy szórólaptól indult, amit a Maradjanak a Fák a Rómain nevű nyilvános Facebook-csoport osztott meg. Ezen a Római Lakópart nevű luxuslakóparkot a „Mindenhol jó, de legjobb itt egy otthon” szlogennel hirdetik. A feltüntetett beruházó a Terrassa Kft., a kivitelező a Market Zrt., a finanszírozó pedig a Duna Takarék.

Dübörög a biznisz. LAKÓpart az ÜDÜLŐterületen ...

A lakópark honlapja meg is erősíti ezeket az információkat: két épületben ötven lakást kínálnak eladásra, gyakorlatilag pár méterre a Dunától és a parton húzódó sétánytól a mintegy 11 ezer négyzetméteres telken a Királyok útja 195-203-as szám alatt.

A Terrassa Kft. a Csányi Sándorral üzleti kapcsolatban lévő, a MET-bizniszből Garancsi Isvtánnal együtt részesedő milliárdoshoz, a Wallis-alapító Nagy Györgyhöz köthető, akinek vagyonát a napi.hu 7,6 milliárd forintra becsülte 2013-ban, de ez mára jóval több lehet. A Terrassa Kft. ügyvezetője 2007-től a korábban kardvívóként ismert Fernacsik Domokos, ő Nagy Györggyel együtt vezeti a Tarrassát tulajdonló WEL Holdingot, amely a szintén a két üzletember által vezetett Westbay Kft.-hez tartozik.

A rendelkezésre álló adatok alapján nagyon valószínű, hogy a most beépítésre váró telek a Terrasa Kft. tulajdona, és a magyar államtól vásárolta meg még 2007-ben. A 2007. június 27-i Hivatalos Értesítőben az áll ugyanis, hogy a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság által a magyar állam tulajdonában lévő ingatlanokat (két helyrajzi számon, egymás mellett lévő telkeket) nyilvános pályáztatás után az akkor még Terrassa-Építő néven futó cég nyerte meg. A céget 2006 végén alapította két izraeli üzletember, Matti Lis és Yan Lis a Bilbao-Építő Kft.-n és az Elephant Holding Zrt.-n keresztül; a testvérpárhoz kötődő cégcsoport akkoriban több lakópark-projektben érintett volt, ötmilliárdos MKB-hitelt is kaptak beruházásaikra (ami később oda vezetett, hogy jelenleg is perben állnak a bankkal). A Terrassában mindenesetre Nagy György embere, a Westbay jelenlegi pénzügyi igazgatója 2007 júliusában lett ügyvezető, szeptemberre pedig a cég átkerült a Westbay tulajdonába. Azt nem tudjuk, hogy a római-parti ingatlant pontosan mikor vették meg az államtól, de 2007 végén már a Királyok útján volt a cég egyik telephelye a cégadatok szerint.

Visszatérve a szórólapon szereplő cégekhez: a Római Lakópart építtetője a Market Zrt., amely a Garhartt Investen keresztül Orbán Viktor bizalmasához, a Videotont tulajdonló Garancsi Isvánhoz köthető. Garancsi a napi.hu listája szerint a harmincadik leggazdagabb magyar, az érdekeltésgébe tartozó cégek rendre jól járnak az állami intézkedésekkel – nemrég például az építőipari adó csökentésével és a CSOK bevezetésével –, és derekasan nyerik a közbeszerzéseket.

Ezek után egyáltalán nem meglepő hogy a lakópark-projekt finanszírozója a szintén Garancsi által tulajdonolt Duna Takarék Bank, amelyet korábban az a szerencse ért, hogy a takarékszövetkezeti törvényben lévő kiskaput kihasználva nem kellett belépnie a „központi bankba”.

Garázsmedence

A Római Lakópartot szeptember elején kezdték építeni, a tervek szerint 2017 végére beköltözhető állapotban lesznek a lakások. Ahogy az a szórólapon is látható, a lakásokat leplezetlenül lakóotthonként hirdetik annak ellenére, hogy hivatalosan ezen a területen csak üdülni lehet. A lakópart honlapján egyszer sem szerepel az üdülő szó – de az árvízveszélyről is hallgat, miközben a Duna gyakorlatilag a kert végében folyik. Úgy tudjuk, a lakópart felhúzása során nem terveznek saját mobilgátat vagy más védműrendszert kiépíteni. A kerületi előírásokat betartva a földszinti lakások padlószintjét két centiméterrel a mértékadó árvízszint fölé tervezik, amiből az is következik, hogy a garázsban egy áradás során biztosan feljön a víz. Kérdés, hogy ilyen feltételek mellett, a mobilgát késlekedése közepette milyen hatékonysággal tudják eladni a lakásokat.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Az mindenesetre ironikus, hogy a lakópartot éppen azzal a természetközeliséggel hirdetik, ami a mobilgát felépülése után kevéssé jellemezné a partot. Nemcsak azért, mert kivágnák a fákat, hanem azért is, mert a honlapon valamint a szórólapon szereplő képek többsége a Fellini kultúrbisztrót ábrázolja, amelynek szinte biztosan menni kéne a partról, ha felépítik a mobilgátat. Megkérdeztük a Fellini munkatársait, mit gondolnak arról, hogy a bisztrót ábrázoló képekkel hirdetik az új lakóparkot. Mint elmondták, nem adtak engedélyt a fotók használatára, és már jelezték a honlapon szereplő elérhetőségen, hogy kérik azok eltávolítását. (A képeket azóta lecserélték.)

 

false

 

Fotó: www.romailakopart.hu

De a slusszpoén még csak nem is ez. A szórólapon szereplő egyik kép és az azon szereplő uszadékfa-figura annak a Kánya Tamásnak a munkája, aki évek óta helyez el a Római-parton uszadékfákból, kőrakásokból álló rögtönzött land art műalkotásokat.

Segítséget kérek! Megelégeltem már azokat az...

A művészeti projekt Facebook-oldalán, a Római-parti „Kőkert”-en a művész ezt írta erről: „Alkotásaimmal, képeimmel próbálom visszaadni a Római-part és környéke hangulatát, természetes szépségeit. Dühítő, hogy ez a vállalkozó pont az ellenkezőjét reklámozza vele! A beépítést, a lebetonozást, és az ezzel járó fák kivágását.”

szerző
Pálos Máté
publikálva
2016. okt. 06., 10:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1 grrr
    grrr
    2016. október 06., csütörtök 10:39
    Mink, orbánista trollok is hemzsgünk. Muszáj mert beázik sufni.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra