Pesti gimnázium: „Tiltakozunk oktatási rendszerünk diktatórikus és egész pályás letámadása ellen!”

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. jan. 14., 13:42
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Újabb tantestület törte meg a nyomasztó hallgatást. A Teleki Blanka Gimnázium valódi reformokat akar.

A Budapest XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium nevelőtestületének közleménye

Örömmel tölt el bennünket a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levele, s ezúton is szeretnénk megköszönni, hogy megtörték a tanártársadalmat nyomasztó csendet.

Mi, a Budapest XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium nevelőtestülete nyílt szavazással döntöttünk arról, hogy támogatjuk miskolci kollégáink kiállását, és csatlakozunk követeléseikhez. Az oktatás-nevelés minden érintettje (diák-tanár-szülő, NOKS, technikai dolgozók) Emberi Erőforrás, a közös jövőnk. Ezt a forrást a jelenlegi oktatáspolitika fizikailag-idegileg és anyagilag kizsigereli. Tiltakozunk oktatási rendszerünk diktatórikus és egész pályás letámadása ellen!

1. Valódi reformokat követelünk a gyakorló pedagógusok szakmai szervezeteivel történő egyeztetéssel, továbbá követeljük a reformok feltételeinek előzetes megteremtését, és felmenő rendszerű bevezetését!

2. Követeljük a diákok és a tanárok óraszámának csökkentését!

3. Követeljük a NAT tantárgyi követelményeinek a 21. századra való adaptálását, a lexikális ismeretanyag csökkentését, a diákok szabad idejének és gyermekkorának visszaadását!

4. Követeljük a hátrányos helyzetű diákok állami forrásból való rendszeres ösztöndíjazását az egyenlő esélyek megteremtése és a társadalmi mobilitás érdekében!

5. Követeljük az IKT korszerűsítését minden oktatási intézményben!

6. Követeljük a tankönyvválasztás szabadságát!

7. Követeljük a mindennapos testnevelés feltételeinek biztosítását!

8. Követeljük az oktatás finanszírozásának európai átlaghoz való igazítását!

9. Követeljük az iskolák gazdasági önállóságának és az intézményvezetők igazgatói jogköreinek visszaállítását, a KLIK megszüntetését!

10. Mind a tanulás, mind a tanítás alkotómunka, amit nem lehet bürokratikus indikátorokkal minősíteni. Követeljük a pedagógus-életpályamodell és -minősítés, valamint a tanfelügyeleti ellenőrzés átalakítását, immáron a valóságos oktatási feltételek figyelembevételével.

11. Követeljük a személyiségi jogok tiszteletben tartását, és a felügyelettel kapcsolatos dokumentumoknak az OH informatikai felületén való rögzítésének leállítását!

12. Követeljük a pedagógus bértábla minimálbér-követésének visszaállítását, a tanári fizetéseknek az értelmiségi léthez szükséges szintre emelését.

13. Követeljük a tanárellenes, 40-60%-os fizetésemelésekről szóló, a közvéleményt félrevezető bejelentések leállítását. A több évtizede pályán lévő kollégák bére néhány ezer forinttal, vagy egyáltalán nem növekedett a pályamodell bevezetése óta.

14. Követeljük a túlmunka díjazásának visszaállítását!

15. Követeljük az oktatás teljes dolgozói körének a bérrendezését : a pedagógusok munkáját segítő iskolatitkároknak, rendszergazdáknak, az iskolák működését biztosító karbantartóknak, takarítóknak.

16. Követeljük, hogy az elvont NOKS-státuszokat (szabadidő-szervező, gyermek- és ifjúságvédelmi felelős, gazdasági ügyintéző) állítsák vissza!

Mi, a Budapest XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium nevelőtestülete, ezúton felajánljuk a kezdeményezés tevőleges támogatását is, amennyiben igényt tartanak rá.

Egyúttal szolidaritásunkat fejezzük ki a egészségügyben dolgozókkal, és követeljük munkájuk, hivatásuk anyagi-erkölcsi megbecsülését!

A miskolci Hermann Ottó Gimnázium nyílt leveléhez már számos más iskola csatlakozott, lásd itt.

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. jan. 14., 13:42
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1 MonaLujza
    MonaLujza
    2016. január 14., csütörtök 21:36
    Kívánom, hogy sokan, még többen csatlakozzanak hozzájuk. és ha kell, sztrájkoljanak, de ne pénteken a hetedik órában. Húzzák már ki magukat a tanárok és pedagógusok, iskolai dolgozók , és álljanak a sarkukra! Amit az oktatással csinálnak nagy vörös körmökkel, nagy mellénnyel, az tűrhetetlen. Szépen fel is sorolták itt e rövidke listában. Minden egyes követelésük egy lórúgás, de így, együtt. És eddig csendben tűrték. Ugyanez van az EÜ-ben is, csak a tanárok szakmája nem ad lehetőséget az elsprinteléshez. Hova süllyed még ez az ország, ha mindennek a gyökerét, az alapját, az oktatást is ennyire lezüllesztik, elembertelenítik, és a tanárokat kizsigerelve éhbéren tartják?

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

A közvélemény-kutató a választásokról
Interjú Závecz Tiborral
Riport
Diáktüntetők Orbán ellen
Mit tehet az egyes polgár?
Schein Gábor írása
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra