Pesti gimnázium: „Tiltakozunk oktatási rendszerünk diktatórikus és egész pályás letámadása ellen!”

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. jan. 14., 13:42
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Újabb tantestület törte meg a nyomasztó hallgatást. A Teleki Blanka Gimnázium valódi reformokat akar.

A Budapest XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium nevelőtestületének közleménye

Örömmel tölt el bennünket a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levele, s ezúton is szeretnénk megköszönni, hogy megtörték a tanártársadalmat nyomasztó csendet.

Mi, a Budapest XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium nevelőtestülete nyílt szavazással döntöttünk arról, hogy támogatjuk miskolci kollégáink kiállását, és csatlakozunk követeléseikhez. Az oktatás-nevelés minden érintettje (diák-tanár-szülő, NOKS, technikai dolgozók) Emberi Erőforrás, a közös jövőnk. Ezt a forrást a jelenlegi oktatáspolitika fizikailag-idegileg és anyagilag kizsigereli. Tiltakozunk oktatási rendszerünk diktatórikus és egész pályás letámadása ellen!

1. Valódi reformokat követelünk a gyakorló pedagógusok szakmai szervezeteivel történő egyeztetéssel, továbbá követeljük a reformok feltételeinek előzetes megteremtését, és felmenő rendszerű bevezetését!

2. Követeljük a diákok és a tanárok óraszámának csökkentését!

3. Követeljük a NAT tantárgyi követelményeinek a 21. századra való adaptálását, a lexikális ismeretanyag csökkentését, a diákok szabad idejének és gyermekkorának visszaadását!

4. Követeljük a hátrányos helyzetű diákok állami forrásból való rendszeres ösztöndíjazását az egyenlő esélyek megteremtése és a társadalmi mobilitás érdekében!

5. Követeljük az IKT korszerűsítését minden oktatási intézményben!

6. Követeljük a tankönyvválasztás szabadságát!

7. Követeljük a mindennapos testnevelés feltételeinek biztosítását!

8. Követeljük az oktatás finanszírozásának európai átlaghoz való igazítását!

9. Követeljük az iskolák gazdasági önállóságának és az intézményvezetők igazgatói jogköreinek visszaállítását, a KLIK megszüntetését!

10. Mind a tanulás, mind a tanítás alkotómunka, amit nem lehet bürokratikus indikátorokkal minősíteni. Követeljük a pedagógus-életpályamodell és -minősítés, valamint a tanfelügyeleti ellenőrzés átalakítását, immáron a valóságos oktatási feltételek figyelembevételével.

11. Követeljük a személyiségi jogok tiszteletben tartását, és a felügyelettel kapcsolatos dokumentumoknak az OH informatikai felületén való rögzítésének leállítását!

12. Követeljük a pedagógus bértábla minimálbér-követésének visszaállítását, a tanári fizetéseknek az értelmiségi léthez szükséges szintre emelését.

13. Követeljük a tanárellenes, 40-60%-os fizetésemelésekről szóló, a közvéleményt félrevezető bejelentések leállítását. A több évtizede pályán lévő kollégák bére néhány ezer forinttal, vagy egyáltalán nem növekedett a pályamodell bevezetése óta.

14. Követeljük a túlmunka díjazásának visszaállítását!

15. Követeljük az oktatás teljes dolgozói körének a bérrendezését : a pedagógusok munkáját segítő iskolatitkároknak, rendszergazdáknak, az iskolák működését biztosító karbantartóknak, takarítóknak.

16. Követeljük, hogy az elvont NOKS-státuszokat (szabadidő-szervező, gyermek- és ifjúságvédelmi felelős, gazdasági ügyintéző) állítsák vissza!

Mi, a Budapest XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium nevelőtestülete, ezúton felajánljuk a kezdeményezés tevőleges támogatását is, amennyiben igényt tartanak rá.

Egyúttal szolidaritásunkat fejezzük ki a egészségügyben dolgozókkal, és követeljük munkájuk, hivatásuk anyagi-erkölcsi megbecsülését!

A miskolci Hermann Ottó Gimnázium nyílt leveléhez már számos más iskola csatlakozott, lásd itt.

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. jan. 14., 13:42
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:
  1. 1 MonaLujza
    MonaLujza
    2016. január 14., csütörtök 21:36
    Kívánom, hogy sokan, még többen csatlakozzanak hozzájuk. és ha kell, sztrájkoljanak, de ne pénteken a hetedik órában. Húzzák már ki magukat a tanárok és pedagógusok, iskolai dolgozók , és álljanak a sarkukra! Amit az oktatással csinálnak nagy vörös körmökkel, nagy mellénnyel, az tűrhetetlen. Szépen fel is sorolták itt e rövidke listában. Minden egyes követelésük egy lórúgás, de így, együtt. És eddig csendben tűrték. Ugyanez van az EÜ-ben is, csak a tanárok szakmája nem ad lehetőséget az elsprinteléshez. Hova süllyed még ez az ország, ha mindennek a gyökerét, az alapját, az oktatást is ennyire lezüllesztik, elembertelenítik, és a tanárokat kizsigerelve éhbéren tartják?

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kódolt feszültségek
Béremelés és adócsökkentés
Konzervatív agytröszt közpénzből
Orbán öreg barátai
Könyvmelléklet
Bertók László, Varró Dániel, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra