„Sok mindent tudok Orbánról” – Mélyinterjú Simicska Lajossal

szerző
- rpd -
publikálva
2015. febr. 06., 18:21
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Narancsnak is feldúltan nyilatkozó vállalkozó beszélt Orbán diktatúrájáról, Habonyról, és azt is elárulta, hogyan lesz végleg az övé a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió.

magyarnarancs.hu: Az elmúlt négy órában kis túlzással többet nyilatkozott, mint az azt megelőző négy évben. Segítsen rekonstruálni, pontosan mi történt ma és miért.

Simicska Lajos: Őszinte leszek: még én is dolgozom az elmúlt órák rekonstruálásán. Képzeli, mennyire mellbe vágott a dolog. Elárultak az embereim.

magyarnarancs.hu: Kik az árulók?

SL: Az, amit a Liszkay úr és a menedzsment művelt, teljesen mellbe vágott. Olyan nincs, hogy valaki bejelenti a lemondását, majd azt egyből nyilvánosságra hozza és viszi a komplett bandát.  Ez számomra vállalhatatlan.

magyarnarancs.hu: Tisztázzuk: akkor tehát ő mondott le, vagy ön mondott fel Liszkaynak?

SL: Liszkay közölte, hogy le szeretne mondani a főszerkesztőségről. Ezt én el is fogadtam, aztán a sajtóban láttam, hogy az egész menedzsment felállt. Én meg csak néztem, hogy mi a pöcs zajlik itt. Akkor mondtam, hogy jó, rendezzük a tulajdoni viszonyokat, és az ügyvezetői és főszerkesztői kinevezéseket. Két óra alatt lerendeztem. Na most, jóbarátok nem így intézik az ügyeket. Ez kicsit feldúlt. Az embereknek lehetnek fenntartásaik, problémáik – bizonyos dolgokban egyetértenek, másban nem –, de az ügyeknek van kulturált intézési módja. Nem érdekel, miért csinálta. Áruló.

Balra Liszkay, mögötte Csermely

Balra Liszkay, jobbra Simicska

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Időközben az Átlátszónak adott interjújából kiderült, hogy ön lesz a HírTV első embere, és már ki is nevezte D. Horváth Gábor korábbi főszerkesztő-helyettest a Magyar Nemzet szerkesztősége élére. A cégadatok szerint ugyanakkor Liszkay tulajdonosa is a lapot kiadó Nemzet Kft.-nek. Akkor neki ebbe már nem is volt beleszólása?

SL: Valóban tulajdonosa volt, de Liszkay a mai nappal kiszállt a társaságból és eladta az üzletrészét. Az új ügyvezető igazgatót Tóth Mariannának hívják.

magyarnarancs.hu: Ezek szerint Liszkay lemondott a tulajdonrészéről?

SL: Nem lemondott róla, eladta.

magyarnarancs.hu: Kinek?

SL: Pillanat, utána kell kérdeznem a kollégáknál. (…) A Pro-Aurum Zrt.-nek.

magyarnarancs.hu: Az adattár szerint a Pro Aurum Zrt. az ön többségi tulajdonában van.

SL: Igen, de tájékozódnom kellett, hogy pontosan melyik vállalaton keresztül zajlott az üzlet. Kiadtam az utasítást, hogy vásárolják ki, és ezt az illetékesek végrehajtották.

magyarnarancs.hu: Tehát akkor lényegében arra kérte Liszkayt, hogy amennyiben lemond, adja el a Nemzet Kft.-ben lévő tulajdonrészét önnek.

SL: Igen, mondtam neki, hogy rendben, lemondhat, de akkor el kell adni. Kapsz érte valami lét, azt megkapod és baszd meg. Nem volt ellenvetése. Kineveztem az új ügyvezetőt és a főszerkesztőt, és a dolog el volt rendezve. Az árulóknak szevasz, akit kell még, azt kibaszom, mostantól csak a saját embereimre támaszkodom. Ez így rendben van önnek?

magyarnarancs.hu: Mennyit fizetett Liszkaynak a részesedéséért?

SL: Mit tudom én. Na jó, várjon, megmondom, mindjárt utánakérdezek. (…) 100 millió körüli pénzt.

magyarnarancs.hu: Más tulajdonosi kérdést is rendezni kellett? Van más résztulajdonos a korábbi ügyvezetők között, aki most eladta önnek a részét?

SL: Mit tudom én azt. Megvettem amit kellett, azt kész.

magyarnarancs.hu: Mekkora részben öné a Pro Aurum?

SL: Ne kérdezzen már hülyeségeket, nem tudom pontosan fejből. Az enyém. Kiterjedt a birodalom, sok érdekeltségem van.

magyarnarancs.hu: Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője is lemondott. Az ő utódja megvan már?

SL: Megvan. Schlecht Csabának hívják.

magyarnarancs.hu: Mennyire maradt egyedül? Nyerges Zsoltot vagy Fonyó Károlyt továbbra is a szövetségnek tekinti? Vagy ők is árulók?

SL: Nem, ők nem. Csak a Liszkayt és az ő keze alatt dolgozó menedzsmentet tekintem árulónak. Azokat, akik lemondtak. Nyerges és Fonyó üzleti partnereim, nincs közük ehhez az esethez. Jóban vagyok velük.

magyarnarancs.hu: Arról is cikkeznek már, hogy feltehetőleg Orbán Viktor és a főtanácsadója, Habony Árpád állnak az akció mögött. Állítólag egy új médiabirodalom van kiépülőben, amelynek Liszkayék lehetnek a fő arcai. (A Narancs egész nap próbálta elérni Liszkay Gábort, eredménytelenül - rpd)

SL: Ezt nem tudom megmondani. Egy háború zajlik, amiben könnyen lehet, hogy ilyen eszközökkel is számolni kell. Maximálisan ellenzem azt a médiapolitikát, amit a kormány folytat, és ennek hónapok óta hangot is adtam.

magyarnarancs.hu: Beszélik, hogy önnek nem tetszik az oroszbarát kül- és energiapolitika. Ebből mi igaz?

SL: Nem tetszik, nagyon nem tetszik. Én még akkor nőttem fel, amikor itt Szovjetunió volt, és nincsenek jó emlékeim a ruszkik magyarországi tevékenységéről. Finoman szólva nem tudok határozott különbséget tenni az akkori szovjetek és a mai oroszok politikai viselkedése között.

Most jön a fekete leves

Most jön a feketeleves

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Több helyen felmerült, hogy azért orrolt meg Orbánra, mert a szűk körei kihagyták önt az MVM Földgázszállító és a Mol Energy Trade Zrt. közti orosz földgázüzletből, amivel a kedvezményezettek tízmilliárdos nagyságrendű hasznot tettek zsebre.

SL: Lehet, hogy ezen marhára meg fog lepődni: a világ nem csak üzletből áll. Én alapvetően – itt meg lehet, hogy hangosan nevetni is fog – értékek és elkötelezettségek mentén végzem a dolgomat. Nekem ezek fontosabbak adott esetben, mint az üzlet. Lehet, hogy a mai világban ez furcsán hangzik, de én ilyen vagyok. Tartozom annyival a hazámnak, a családomnak és magamnak, hogy csak olyat cselekszem, amit helyesnek tartok és olyanokkal üzletelek, akiket vállalható üzletpartnernek tekintek. Hiszi vagy sem: az én szövetkezésem Orbánnal abból indult ki, hogy le akartuk bontani a diktatúrát és a posztkommunista rendszert. Kiderült, hogy ez nem egy egyszerű dolog, ezen melózni kell. De az kurvára nem volt benne ebben a szövetkezésben, hogy felépítünk helyette egy másik diktatúrát. Ebben én nem vagyok partner.

magyarnarancs.hu: Azért kell, hogy legyen ennek a konfliktusnak egy személyes dimenziója is: mégiscsak bő harmincöt éve egymás barátai és harcostársai. Ne mondja, hogy ebben a szembenállásban nincsenek érzelmi motívumok.

SL: Persze. Egy nagy csalódás, nem tagadom. Államférfinek képzeltem, aki jót tehet ennek az országnak, de rá kellett jönnöm, hogy nem az. Ezt írja is meg.

magyarnarancs.hu: Azt nyilatkozta a hír24.hu-nek, hogy nem érzi biztonságban magát: elütheti egy autó, de akár le is lőhetik. Miért érzi fenyegetve magát?

SL: Ismerem ennek a történetnek a szereplőit, tudom mire képesek. De igazából nem félek, csak amikor az az újságíró hívott, épp útban voltam a kocsival a szerkesztőség felé; még nagyon zaklatottan éreztem magam, és akkor mondtam, hogy persze, akár le is lőhetnek. Amúgy ez tényleg benne van a pakliban, de ettől még nem félek. Ez egy kemény világ. Röhögjön csak ki, de én egy elkötelezett demokrata vagyok. Kurvára nem tetszik az, ahogy és amilyen módszerekkel ezek a fiúk intézik a dolgaikat ebben az országban.

magyarnarancs.hu: Azért Orbán önkényuralmi törekvései nem tavaly kezdődtek, és amíg az érdekeltségei nem bánták, önt sem zavarta annyira a demokratikus jogok csorbulása. Mikor tört meg a kapcsolatuk? Mi volt a fordulópont?

SL: Tavaly áprilisban a választások után leültünk és elmondta az elképzeléseit. Ennek a részleteibe nem fogok belemenni, de nem tetszett a dolog. Én erre azt mondtam neki, hogy ebben én nem akarok partner lenni. Azóta durvultak el az események.

magyarnarancs.hu: Azóta nem is találkozott azokkal a befolyásos fideszesekkel – elsősorban Rogán Antalra és Lázár Jánosra gondolok –, akikkel korábban gyakran találkozott?

SL: Azt tudom erre mondani, hogy korábban sem voltak túl aktívak ezek a kapcsolatok. Ez nem így működik. Én politikussal, ha jól emlékszem, az elmúlt egy évben nem is beszéltem. Minek.

A független jelölt

Minek? Minek?

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Most akkor elmegy pihenni?

SL: Egy hétre elmegyek holnap, igen.

magyarnarancs.hu: Újságírók közt gyakori téma, hogy Simicska és Orbán annyi minden régi sztorit tud egymásról, hogy már csak ezért sem mernének nyílt karddal egymásnak menni.

SL: Mire kíváncsi? Harmincöt éve ismerem, mond ez valamit? Ismerem, sok minden tudok róla, igen. Na és?

magyarnarancs.hu: Akkor, bizonyos tekintetben politikai kockázatot hordoz a kormányfőre nézve.

SL: Na és, akkor mi van, lelőnek? (Nevet.) Bízzunk benne, hogy nem így lesz.

szerző
- rpd -
publikálva
2015. febr. 06., 18:21
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 11
  reuters
  2015. február 06., péntek 22:26
  Egy zakkant baloldali milliárdos után egy zakkant jobboldali milliárdos. Vagy a sok pénz mindenkit megőrjít?
  ...és akkor ennyit a szabad világ független újságírásáról! (Szabad azt írni, amit a tulaj rendel.)
 2. 12
  Gyurica úr
  2015. február 06., péntek 22:34
  Simicska is egy geci (©S.L.)...
 3. 13
  tiszapolgári
  2015. február 07., szombat 08:10
  Orbán Viktor a Mária Rádiónak adott ma reggeli interjúban elmondta, hogy ha Simicska kitálal, akkor ő is ki fog tálalni. Tud ezt-azt. Példának hozta fel Simicska APEH-elnöki ténykedését, a cégeladásokban való közreműködését, a KÖZGÉP 2014 áprilisa előtti szárnyalását.
  Hozzátette, hogy ő nem geci, Simicska viszont az, sőt nemcsak geci, hanem genyó is.
 4. 14
  grrr
  2015. február 07., szombat 08:20
  Simicska mint demokrata.

  Hát ez azért merész állítás. Simicska a Viktorral együtt tette tönkre morálisan az országot, ők nyitották ki Pandora szelencéjét és szabadították rá az erkölcstelenséget mint természetes állapotot az országra. A székházüggyel, a hosszú bájtok éjszakájával, Kaya Ibrahimmal, Josziph Toth-tal és azzal a Schlett Csabával aki most igazgató lett a megújulás és a lelki szépség jegyében.
  Ez volt a start.
  Az ország a lakóival együtt mindig is statisztaként szerepelt a Viktorral való játszmában.
  A demokrata mivolthoz a tisztesség is hozzátartozik és ilyesmit és nem bírok fölfedezni a Lajoskánál. Könyörgöm, ne tessék tisztességet és demokrata mivoltot emlegetni itten a Lajoskának önmagára vonatkoztatva, mert a falat kaparom ettől.

  Nem, Lajoska, te nem vagy tisztességes, soha nem is voltál és nem vagy demokrata, soha nem is voltál. Lajoska, te egy gengszter vagy.
  Jelentős gengszter akárcsak Al Capone, vagy Lucky Luciano, vagy Bugsy Siegel.
  Semmi közöd a tisztességhez, ennek a rongyait ne is rángasd elő a sifonérból mert síró vagy röhögőgörcsöt kap az ember a pillanatnyi hangulata szerint.
  Más kérdés, hogy inkább számíthat rád az ember mint szeretett ellenzékünkre amely áldozatként tekint önmagára és csak nárcisztikus nyafogásra képes.
  Szóval, Lajoska, bűneid mint a tenger, de sokat ledolgozhatsz belőle ha eltakarítod Orbánt a meghittjeivel egyetemben.
  Te voltál a legjelentősebb meghittje, de efelett most elsiklunk.
  Mindig is álmodoztam arról, hogy Orbán ellen fellázadnak a fideszesek mert mégiscsak fontosabb nekik is az ország mint a Viktor. Igaz, a jobboldal legjelentősebb, legnagyobb formátumú embereire gondoltam ilyenkor és nem Don Corleone tettestársára.

  Nem vagyunk mi abban a helyzetben, hogy válogassunk. Ha gengszter, hát gengszter, de vele van az erő. Sötét erő az igaz, de erő.
  De soha nem gondoltam volna, hogy egyszer még rátévedsz a damaszkuszi útra, Lajoska.


 5. 15
  István Kocsis
  2015. február 07., szombat 09:25
  A szomorú, hogy az országunk vezetőinek már nagyon régóta csak a pénz az Isten, és nemhogy nem tanultak a nemzet egykori óriásaitól, hanem fel sem tudják fogni, mit jelent politikusnak lenni, mit jelent az, hogy "A Haza minden előtt".
 6. 16
  reuters
  2015. február 07., szombat 10:31
  Arra a hírre, hogy vagyonkáját esetleg néhány fillérrel megrövidíthetik Simicskából kitört a demokrata.
  A tegnapi szereplése (az évtizedes bujkálás után) felért egy elmeorvosi teszttel.
  Alighanem akkor a tahó Simicska áll a Kertész Imre Nobel-díja utáni gyalázatos Magyar Nemzetes pitiáner támadás sorozatnak is.
 7. 17
  Gyurica úr
  2015. február 07., szombat 11:43
  @ tiszapolgári

  Ne érts félre, nem a szavahihetőségedet vonom kétségbe, mégis azt mondom: elképzelhetetlen, amit állítasz. Mert, ha mégis igaz, ha az ország egyik első számú közjogi méltósága lazán geciz, genyóz egy zsolozsmázó médiumban, továbbá fenyegetőzik, nyíltan zsarol... ráadásul mindezt infantilisan teszi ("ha Simicska kitálal, akkor ő is ki fog tálalni"), akkor az a maga a totális agyrém. Akkor az sincs kizárva, hogy ezek a barmok háborúba sodorják az országot. Mert miért pont a gyilkolászást ellenezné a nép, ha azt sem ellenzi, amivel gyakorlatilag senki nem ért egyet, például a vasárnapi zárva tartással. Sem a munkaadók, sem a munkavállalók, sem a szakszervezetek, sem boltosok, sem a vásárlók, senki, még azok sem, akik a rendelkezést megszavazták.
 8. 18
  grrr
  2015. február 07., szombat 12:13
  Nagyon jó, Gyurica úr!
  A 19-es minden sorával egyetértek!
 9. 19
  Gyurica úr
  2015. február 07., szombat 13:45
  @ grrr
  *
  Látod, annyira jó volt, hogy legott ki is törölték. Nota bene a te szövegedet is! Simicska legyek életem végéig, ha értem, miért. Gyanítható: az újságírók éreznek valamicske egy húron pendülést a sunyi politikusokkal. Mindegy, annyit még azért hozzáteszek (az immár SEMMIHEZ), láttam a műsort (az ATV-ben), tanúsíthatom, Csintalan tekintetéből, ábrázatáról lerítt: SZENT meggyőződése, hogy Simicska tisztességes. És persze ő is tisztességes! Ezek az emberek gyárilag ilyenek. Mint ahogy az újságíró is gyárilag újságíró. Politikussá, újságíróvá, pénzcsináló emberré nem leszel, hanem születsz. Ha nem rendelkezel ab ovo puhatestűséggel, maximum addig csinálod a dolgot (elvből), ameddig például Gombár Csaba annak idején.
  A jelenlegi közéleti (politikai) helyzet újságírói produktum is. Oldalaktól függetlenül.
 10. 20
  Cyrano
  2015. február 07., szombat 14:10
  Gyurica úr,
  nem akarnék itten fogadatlan prókártort játszani, de vélem: olyan - eddig semmiféle formában nem bizonyított - állítás szerepelt a jó szösszenetében, amit az újság online lap (stb) szerzői nem tudnak megvédeni. Mivel bármilyen fájdalmas is, a mai médiatörvény minden ilyen miatt elkezdi baszogatni a szerzőgárdát is, önt is. Tehát ekézhet, de önt védték. (Gondoljon a Dél-Magyar esetére.)

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Sinkó Eszter és Kincses Gyula
Mi várható az egészségügyben?
Harc a független bíráskodásért
Interjú a lengyel ombudsmannal
Horváth Viktor író
Tankom – könyv 68-ról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra