Súlyos korrupciógyanú Hódmezővásárhelyen: Márki-Zay Péter költségvetési csalás miatt feljelentést tesz

  • Magyar Krisztián
  • 2018. április 4.

Belpol

Valakik nagyon jól járhattak a közpénzből finanszírozott hulladékbiznisszel.

Még az egyik februári korrupcióinfóján az LMP-s Hadházy Ákos említett egy gyanús hódmezővásárhelyi ügyet, amelyet szerinte érdemes lenne kivizsgálni. Egy frissen alakult, de a várostól már számos közbeszerzést elnyert nagyvállalkozó érdekeltségi körébe tartozó cég hirtelen milliárdos megbízást kapott az önkormányzattól úgy, hogy a vállalt feladatokhoz szinte semmilyen érdemi referenciával nem rendelkezett. Később, miután Márki-Zay Péter megnyerte az időközi polgármester-választást, a Hadházynak dolgozó ex-navos, Horváth András is előhozta a témát, miután a szakember segített elkezdeni a vásárhelyi hivatal átvilágítását. Az átvilágítás azért kezdődött, mert a városban régóta olyan híresztelések terjedtek, miszerint Lázár János városában lehettek olyan korrupciógyanús ügyek, amiknek érdemes lenne utána menni.

Hadházy Ákos és Márki-Zay Péter szerdai közös sajtótájékoztatóján Hódmezővásárhelyen bejelentették, hogy az első feljelentést meg is írták, a polgármester a Szegedi Nyomozó Ügyészséghez fordul több bűncselekménygyanú miatt.

Lázár ismerőse lett a befutó

Az általunk is látott feljelentés szerint – amelyet ismeretlen tettes ellen nyújt be Márki-Zay Péter – Hódmezővásárhely önkormányzata 2014 decemberében indított el egy hivatalos közbeszerzési eljárást, amelynek keretein belül hét hulladékgyűjtő gépkocsit, négy billenőplatós teherautót, egy-egy hulladékaprítót és hulladékosztályozót, huszonnégyezer hulladékgyűjtő edényt és egy ezekhez kapcsolódó informatikai azonosító rendszert szeretett volna vásárolni. A közbeszerzésben tanácsaival az az ÉSZ-KER Kft. segítette az önkormányzatot, amely felbukkant abban a hálózatban, amely a korábban Tiborcz Istvánhoz köthető Elios ledes bizniszeit is egyengette; de a cég kapott kormányzati megbízásokat, és tanácsaival a Fidesz-frakciót is segítette.

A közbeszerzésen végül a Kupola 2000 Szolgáltató Kft. lett a befutó, amely addig szinte semmilyen árbevételt nem produkált, nem volt köze a hulladékgazdálkodási piachoz, viszont a tulajdonosa az a Paragi István, aki a hódmezővásárhelyi nagyberuházások jelentős részét más érdekeltségeivel rendre bezsebelhette, és aki a helyiek szerint jó kapcsolatban van Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel.  A Kupola 2000 Kft.-vel végül 2015 októberében szerződött a város, mert az első körös közbeszerzést érvénytelenítették – erre még hárman nyújtottak be ajánlatot, de a megismételt kiírásra már csak Paragi cége jelentkezett. A megrendelés összértéke nettó 984 millió forint volt, ennek 95 százalékát EU-s pénzből állták, a maradék 5 százalékot az állam pótolta. Mivel a Kupola 2000-nek nem volt meg a szükséges háttere az elnyert megbízás teljesítésére, mással végeztették a munkát, ők gyakorlatilag csak közvetítőként vettek részt az egészben.

Több mint 300 millió forint úszott el?

Márki-Zay Péterék szerint ha a város a közbeszerzési törvény szerint járt volna el, akkor elkülöníthető részterületekre kellett volna bontani a közbeszerzést, amelyekre azok a cégek is pályázhattak volna, amelyek az adott részterület termékeinek forgalmazásával foglalkoznak. „A verseny ilyen módon történő korlátozása a közbeszerzési törvény alapelveit és az Európai Unió alapszerződésének vonatkozó cikkelyét is sérti. Nem látható olyan megalapozott gazdasági, műszaki vagy minőségi ok, ami indokolttá tehette volna azt, hogy a tárgyi közbeszerzést ne bontsák akár 4 vagy 5 részre” – részletezi a feljelentés, amely arra is kitér, hogy a Kupola 2000 Szolgáltató Kft. a közbeszerzés alkalmassági feltételeit csak úgy tudta teljesíteni, hogy másik öt, különböző területen működő céget vont be a közbeszerzésbe.

A feljelentés szerint 234 millió forint kára keletkezhetett az EU-nak és az államnak, a fenti ügyletből nagyjából ennyi pénz maradt a Lázár Jánoshoz közeli nagyvállalkozó cégénél. De a Kupola 2000 egy másik helyi hulladékhasznosítási bizniszből is szakíthatott, hiszen az egyik városi cég, a Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Nonprofit Kft. 2015 szeptemberében nettó 231 millió forintért vett a vállalkozástól további gépeket és hulladékgyűjtő edényeket. Ezt már nem EU-s támogatásból finanszírozták, és Márki-Zay Péterék szerint 70 millió forintot spórolhatott volna a város, ha közvetlenül a forgalmazóktól szerzik be az eszközöket; azaz összesen több mint 300 millió forint maradhatott a Kupola 2000 Kft.-nél.

A fenti ügyletekben különösen nagy kárt okozó hűtlen kezelés, valamint az Európai Unió költségvetését, illetve pénzalapjait érintő különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének alapos gyanúja miatt fordul a nyomozóhatósághoz Márki-Zay Péter.

Rendesen bejött a NER a hódmezővásárhelyi térfigyelő rendszert telepítő cégnek

Az Orbán-rendszer építőipari csúcsragadozói azonosíthatóak azon cég tulajdonosának a kapcsolatrendszerében, amely Hódmezővásárhelyen a térfigyelő rendszert építette ki - többek között Márki-Zay Péter független polgármesterjelölt otthona közelébe. A városban február 25-én lesz az időközi polgármester-választás (a korábbi polgármester tavaly ősszel elhunyt). Jelenleg három jelölt tűnik biztos indulónak: Hegedűs Zoltán alpolgármester (Fidesz-KDNP), Márki-Zay Péter (független) és Hernádi Gyula (immár szintén független).

Figyelmébe ajánljuk