Nem számít, mit mondtak a német kereszténydemokraták vagy az Európai Néppárt, Orbán nem várja meg a Velencei Bizottság véleményét a Stop Sorosról

  • narancs.hu
  • 2018. június 15.

Belpol

Szerdán át is verik a parlamenten az alkotmánymódosítással együtt.

Az Országgyűlés honlapján közölt napirendi javaslat szerint június 20-án, szerdán 15 óra után szavazhatnak a képviselők Magyarország Alaptörvényének hetedik módosításáról és „Egyes törvényeknek a jogellenes bevándorlás elleni intézkedésekkel kapcsolatos módosításáról”, ismertebb nevén a „Stop Soros törvénycsomagról”.

A javaslatokat május 29-én nyújtotta be a parlamentnek a kormány. A gyors menetrend azért is érdekes, mert a Fidesz így biztosan nem várja meg a Velencei Bizottság véleményét a civilekkel kapcsolatos Stop Soros elfogadásával, ami pedig sajtóhírek szerint az Európai Néppárt és különösen a német kereszténydemokraták határozott kérése volt Orbánék felé.

A Stop Soros a jogellenes bevándorlás elősegítése büntetőjogi tényállás bevezetésével egyéves börtönbüntetéssel fenyegeti a menedékkérőknek, menekülteknek segítő civileket. Az alkotmánymódosítás talán legfontosabb eleme, hogy megágyaz a különálló közigazgatási bíróságok és a Kúriával egy szintre helyezett közigazgatási felső bíróság létrehozásának. Emellett alkotmányba emelné az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmát, és azt, hogy Magyarország „keresztény kultúrájának” védelme az állam minden szervének kötelessége.

Figyelmébe ajánljuk