Szükséges-e a Paksi Atomerőmű bővítése?

  • narancs.hu
  • 2014. január 14.

Belpol

Jönnek az oroszok, többek között ők bővíthetik a Paksi Atomerőművet. A 2010 előtt még az orosz birodalmi törekvésektől rettegő Orbán Viktor intézte el ezt az ő hazájának, miközben a beruházás értelme erősen vitatható.

Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin elnök moszkvai megállapodása értelmében az oroszok bővíthetik két új blokkal a Paksi Atomerőművet. A beruházás orosz hitelből valósulhat meg, amelynek általános határértéke több forrás szerint 10 milliárd euró. A megállapodást Orbán Viktor kiválónak értékelte. A friss kormányzati diadaljelentések önállósuló magyar energiapolitikáról, új munkahelyekről szólnak – holott a helyzet ennél bonyolultabb.

false

 

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna/MTI

Lapunk éppen egy évvel ezelőtt készített interjút Paks bővítéséről Perger András energiapolitikai szakértővel, az Energiaklub projektvezetőjével – a beszélgetés apropója éppen Orbán akkori moszkvai vizitje volt, amelyen az atomerőműről is szó esett. Perger akkor többek között arról beszélt, egy ilyen beruházás rendkívüli kockázatokat rejt: a nukleáris ipar lejtmenetben, az atomipari beruházások költségei meredeken emelkednek, az új reaktorok megtérülésére vajmi kevés a remény. Ráadásul az alapvető szakmai és közpolitikai diskurzus is hiányzik. Az sem megnyugtató, hogy a régóta tervezett bővítésről alig valamit tudni, és ez, ahogyan Perger fogalmazott, nem „teszi lehetővé, hogy Magyarországon nyílt szakmai, urambocsá’ társadalmi párbeszéd alakuljon ki Paks jövőjéről”. A készülő beruházás hátteréről az Energiaklub ennek ellenére is sokat megtudott. Az interjú, amely a mai moszkvai megállapodással ismét aktuális lett, itt olvasható teljes terjedelmében.

Figyelmébe ajánljuk