Tárnok polgármestere a sóskúti akkuberuházásról: Mi vagyunk veszélyben

Belpol

Sóskúton telepedne meg az Alsózsolcáról elüldözött akkumulátor-feldolgozó üzem. Ez akkora felháborodást szült, hogy a polgármestert és a szlovén cég, az Andrada képviselőjét elzavarták a témában rendezett lakossági fórumról. Pedig a környezeti károk  a szomszédos Tárnokot veszélyeztetik a leginkább: arra fúj a szél, folyik a víz, szivárog a talajvíz. A települést vezető Lukács László úgy véli, bár a cégnek áll a zászló, még nem dőlt el semmi.

magyarnarancs.hu: Megnézte a König Ferenccel, Sóskút polgármesterével készült hosszú interjút?

Lukács László: Megnéztem. Elmondta, hogyan élte meg a történetet. Nem voltam ott a helyszíneken, melyekről beszélt. Nem tudom, hogy úgy történt-e, ahogy mondta, de nincsenek illúzióim: el tudom képzelni, hogy így zajlott.

magyarnarancs.hu: Azt mondta, hogy csörgött a telefon, a Nemzeti Befektetés Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója kereste, hogy menjen be. Tájékoztatták, hogy jön a cég Sóskútra, és kérték, másnap délre hívja össze a képviselő-testületet. Itt megjelent az Andrada, PR-osok, tartottak egy kétórás bemutatót, majd miután végezték, kiadtak egy közleményt.

LL: Ha ez így történt, akkor az nem volt korrekt. Én megállítottam volna. Az Andrada olyan szöveget adott ki, melyre nem volt hatása a testületnek, márpedig ők felelnek Sóskútért.

magyarnarancs.hu: Ebből úgy tűnik, hogy a településeknek nem szánnak szerepet az akkumulátoripari beruházásokban, csak azért tájékoztatják őket, mert muszáj. Nincs valós együttműködési szándék.

LL: Ez benne van a pakliban.

magyarnarancs.hu: Azt Andrada még nem is nyújtott be engedélykérelmet, amikor már a bejelentés megtörtént. Kész tényként kezelik a beruházást.

LL: Szívük joga, ha így látják. Az Andrada semmilyen felelősséggel nem bír, nem képviselnek embereket. Más kérdés, hogy sok minden megakadályozhatja azt, hogy megnyissanak. Én ezt nem kezelném tragédiának. Azonban ha ott áll mögöttük egy politikus, aki hasonlóan így látja, és bólogat, akkor az már probléma. Ha a rendszer is ezt támogatja, azzal van probléma, de én ezt egyelőre még nem látom. Minket még értékes információval senki nem látott el ebben a kérdésben.

magyarnarancs.hu: A többi akkuberuházásból tudjuk, hogy a kormányzat erőteljesen támogatja ezeket a cégeket. Tehát nem csak egy politikus áll mögöttük. Ezért lehet ilyen magabiztos az Andrada.

LL: Ha esélyt kéne latolgatnom, akkor valószínűleg az Andradának áll a zászló. Azonban Gulyás Gergely azt nyilatkozta, hogy a helyieknek jogos kérése a korrekt tájékoztatás. Ő sem mondta azt, hogy mindenképpen lesz üzem. Kormányzati oldalról egy olyan visszavonhatatlan nyilatkozat, hogy ha a fejünk tetejére állunk, akkor is megvalósul a gyár, még nem történt meg.

magyarnarancs.hu: Gulyás Gergely arról is beszélt a kormányinfón, hogy az ominózus sóskúti fórumot egyfajta külső erők verték szét.

LL: Tény, hogy egyenruhás, arcukat eltakaró, valamint pártlogós emberek is megjelentek. Nehéz lenne cáfolni, hogy olyan erők is voltak, akiknek nem lett volna ott helye. A problémát azt gerjesztette, hogy eleve ki volt zárva a sajtó. Illetve kizárólag sóskútiakat akartak beengedni, amit szintén nem tudok elfogadni, hiszen az üzem közelebb lesz Tárnokhoz, mint Sóskúthoz. Ha azt mondták volna, hogy kizárólag sóskútiakat, tárnokiakat és pusztazámoriakat engednek be, az legalább magyarázható lett volna. De azt sem értettem, hogy egy máshonnan érkező országgyűlési képviselőnek miért kell üvöltözve beavatkoznia. Mindentől függetlenül a lakossági tájékoztatást meg lehetett volna tartani.

magyarnarancs.hu: Arról mit gondol, hogy amennyiben a sóskúti képviselő-testület ágálna az Andrada ellen, úgy létrehozhat a kormány egy újabb ún. különleges gazdasági övezetet, ami jelentős adóelvonást jelentene?

LL: Láttunk már ilyet. Nem tudom azt mondani, hogy ennek nincsen valós esélye. Viszont a sókúti vezetésnek nem csak két lehetősége van: engedem vagy nem engedem. Nem gondolom, hogy a kettő között nincs átmenet.

Egy ilyen gyárnak a működése is kontrollálható. Működnek akkumulátorgyárak, melyek nem szennyezik a környezetet. De annak szigorú szabályai vannak. Feltételezem, hogy az Orion épülete, melyet megszerzett az Andrada, erre teljesen alkalmatlan. Úgy kellene kezdeniük, hogy lebontják, és csinálnak egy olyan teknőt, amiből nem szivárog ki semmi.

 
Lukács László, Tárnok polgármestere 
Fotó: Lukács László Facebook

magyarnarancs.hu: Andrada tartott egy háttérbeszélgetést újságíróknak, ahol olyan érvek hangzottak el, hogy nem lesz porszennyezés, sem növekvő forgalom, illetve az üzem vízigénye sem nagy. Megnyugtatta önt a cég?

LL: Egyáltalán nem. Főleg azért, mert mint közölték, mielőtt eldöntik, hogy az Érden szervezett lakossági fórumra eljönnek-e, szeretnének leülni a térség polgármestereivel beszélgetni.

Na, most az én e-mailemre még nem is válaszoltak. Ha ebben lódítottak, akkor a többi sem feltétlen igaz.

De vannak még problémák: az a technolóia, amit elhoztak Alsózsolcáról, olyan vízről szól, ami gyakorlatilag veszélyes hulladékként kezelendő, és egy szakcégnek kell elszállítania. Ezt a vizet nem lehet a Benta-patakba vagy a talajba beengedni. Arról miért nem beszélnek, hogy ez a víz biztosan nem csöpög el vagy szivárog át a talajba? Melyik cég viszi el majd el, és semlegesíti? A másik dolog, a black mass, vagyis az az értékes anyag, amit kinyernek, a feldolgozott anyag 20 százaléka. Mi lesz a másik 80 százalékkal? Ha évi húszezer tonna anyagot dolgoznak fel, akkor 16 ezer tonna olyan anyaguk lesz, ami nem értékesíthető. Ezt hova viszik? Egy csomó téma merül fel, melyeket elegánsan elhallgattak az újságírók elől, és ezekre nem tudunk visszakérdezni.

magyarnarancs.hu: Mi az, amitől a legjobban tart?

LL:

Én attól tartok, hogy ha például az a víz, amiről előbb beszéltünk, bekerül a Benta-patakba, akkor onnantól kezdve egy halott patakról beszélünk.

Ha ide bekerül, akkor utána jönnek a százhalombattai halastavak és a Duna is. És ez megy le egészen a Fekete-tengerig. De mi a biztosíték arra, hogy az üzemben lévő darálószerkezetből nem jön ki por? Ráadásul ide be kell szállítani az akkumulátorokat, a black masst ki kell venni, a szennyeződést ki kell venni, ezek mind-mind szállítási tevékenységek, ahol port keletkezik. Ha a por kijön, akkor ez Tárnokra jön. Sóskút, ha bármi történik, akkor csak nézi, hogy a tárnokiakat szennyezi az üzem. Feléjük nem fúj a szél, nem megy a víz, nem szivárog a talajvíz. Mi vagyunk veszélyben.

magyarnarancs.hu: Ennek megakadályozása érdekében tárnoki civilek aláírásgyűjtésbe kezdtek. Mik a tapasztalatok?

LL: Több mint ezerötszáz aláírást gyűjtöttünk hat óra alatt. Szombaton is ki fogunk települni. Jelentős mennyiségű aláírást gyűjtöttünk. Olyan prominens személyek is aláírták, akikre nem számítottunk.

magyarnarancs.hu: Például?

LL: Maradjunk annyiban, hogy a helyi Fidesz is aláírta.

magyarnarancs.hu: Mennyi aláírással lenne elégedett?

LL: Már most is elégedett vagyok. Egy 11 ezer fős településnél, ha nagyon rövid idő alatt a lakosság 15 százaléka aláírta, akkor az nagyon jó arány.

magyarnarancs.hu: Mi lesz a következő lépés?

LL: Érden is megszervezik a lakossági fórumot, megpróbáljuk elhívni az Andradát. Felkészültünk annyira, hogy szakkérdéseket is fel tudnánk nekik tenni. Értékes információkat tudnánk szerezni. Ha erre sem jönnének el, akkor le kell ültetni őket tárgyalni. Amennyiben a kormányzat mindenképpen át akarja vinni ezt a beruházást, akkor nem nagyon tudunk mit tenni, de talán annyit el tudnuk érni, hogy egy civil szakirányú társaság nézze végig az üzemi folyamatot, ellenőrizze a rendszert, a megfelelő óvintézkedéseket követelje meg, és ezt ellenőrizze folyamatosan. Az lenne a megnyugtató, ha nem kerülne Sóskútra az üzem, de ha odakerül, akkor civilek rendszeresen ellenőrizzék.

magyarnarancs.hu: A térség országgyűlési képviselőjével, a fideszes Aradszki Andrással egyeztetett? Támogatja a törekvéseiket?

LL: A sókúti események előtt beszéltünk. A fórum napján találkoztam is vele, egyszerre értünk oda. Azóta viszont nem beszéltünk.

magyarnarancs.hu: A fórum miatt távolság alakult ki közte és ön között?

LL: Az esemény után kiadott egy közleményt, melyben Csőzik Lászlóra (Érd polgármestere – B. M.) és rám tereli a felelősséget, és összemos egy szélsőjobboldali párttal. Ez nem baráti gesztus. De ez politika, nem gondolhatta komolyan, amit írt, azt gondolom. Nekem viszont a lakosokat kell képviselni. Abban a pillanatban, hogy az érdekeink megint egy irányba fognak mutatni, rendezni fogjuk a kapcsolatot.

magyarnarancs.hu: Abban nem gondolkodik, hogy az Andrada kártalanítsa Tárnokot, vagy részesüljön a település az adóbevételekből?

LL: Szépen hangzik: lila és rózsaszín ködben úszó virágos történet lenne. Nem gondolnám, hogy nekik ez érdekük. De ha eljön az idő, akkor ezt az igényt be fogom nyújtani, megpróbálok ellentételezést kapni. De legyünk őszinték, ha megkapják az engedélyt, és Sóskútnak befizetik az iparűzési adót, akkor gazdaságilag nem lesz érdekük, hogy Tárnokkal ilyen megállapodásra jussanak. Erőből ott lesznek és kész.

magyarnarancs.hu: Nyugat-Európában biztos van rá példa, hogy egy cég pluszban fizet, ha ekkora felháborodással találja szemben magát.

LL: Valóban van erre példa a civilizált Nyugaton. De ott nem is így kezdtek volna az egészhez. Az Andradának sem kellene településről településre menekülnie, ha elmagyaráztak volna a lakosoknak, hogy mit szeretnének csinálni. Esetleg elutaztatják őket, hogy megmutassanak nekik egy már működő gyárat. Ilyen és ilyen lesz a technológia, cserébe felkövezzük az utcákat, lecseréljük a közvilágítást nálatok. Sok mindent ki lehetne találni. Nem így indultak neki, hanem erőből, hátulról jőve akarják megoldani. Ez eleve ellenérzést szül a lakosokban.

magyarnarancs.hu: Tárnok és Érd is azt szeretné elérni, hogy ügyfélként vegyék be az engedélyezési eljárásba. Ez hol tart most?

LL: Még sehol, még nincs eljárás, nem adtak be kérvényt. Amint ez megtörténik, mi is jelentkezni fogunk ügyfélnek.

magyarnarancs.hu: Beadtak egy helyi népszavazási kezdeményezést az üzem megnyitását illetően. Mit vár ettől? A tapasztalat szerint a helyi népszavazások nem szoktak eredményesek és érvényesek lenni.

LL: Ha ki fogják írni, akkor érvényes lesz, és a lakosság azt fogja mondani, hogy: nem, nem kell üzem. De kezeljük a helyén a kérdést. A törvény előír egy kitételt: helyi népszavazást olyan témában lehet kiírni, ami az önkormányzat hatáskörébe tartozik. Ha a kormány kiemelt beruházássá nyilvánítja az üzem megvalósítását, akkor a népszavazás nem vonatkozhat rá. Tehát itt is van egy kiskapu az Andrada számára.

(Címlapképünk forrása: Andrada Facebook-oldala.)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk