Botrányba fulladt a sóskúti akkufeldolgozóról szóló lakossági tájékoztató

  • narancs.hu
  • 2024. január 30.

Belpol

A polgármester a rendőrök segítségét kérte.

Botrányba fulladt a februárban induló akkufeldolgozóról szóló lakossági tájékoztató Sóskúton kedden délután – írja a hvg.hu. A lap tudósítása szerint a balhé azzal kezdődött, hogy Kőnig Ferenc polgármester úgy hirdette meg a tájékoztatót, hogy közölte: oda kizárólag sóskúti lakcímkártyával lehet bemenni.

Az akkufeldolgozó azonban nemcsak a sóskútiakat érinti, hanem a környékbeli Érd, Pusztazámor és Tárnok lakosságát is, éppen ezért ezen települések lakosai közül is többen elmentek a tájékoztatóra, ahol megjelentek az LMP-sek, momentumosok, a Mi Hazánk szimpatizánsai és a sajtó is. Az egyébként „nem sajtónyilvános” tájékoztatót délután öttől tartották volna a helyi általános iskola tornatermében, azonban délután négy után pár perccel annak ajtaját bezárták és a sóskútiakat sem engedték oda be.

A hvg.hu beszámolója szerint az ajtónál hatalmas tülekedés kezdődött, a tömeg benyomta a biztonságiak egyre hátráló sorfalát.

A lakossági tájékoztató végül meg sem tartották, a portál szerint Kőnig Ferenc polgármester egy darabig a tornateremben menekült a sajtó elől, majd közölte a megjelenő Aradszki Andrással, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével, hogy így nem tudja megtartani a tájékoztatót. A képviselő nyugtázta ezt, Kőnig pedig megpróbált a hátsó ajtón át távozni, ám mivel az zárva volt, a polgármesternek a tömegen keresztül kellet elhagynia az iskolát, ahol közben felzúgott, hogy „Kőnig, takarodj!”

Kőnig Ferenc végül a rendőrök segítségét kérte, akik egy darabig kísérték, majd beültették egy járőrautóba.

Azt nem tudni, hogy ha lesz is egyáltalán a témában lakossági tájékoztató, akkor azt mikor tarthatják meg. A botrányba fulladt tájékoztató után az LMP fáklyás tüntetést tartott. A párt múlthéten egyébként már rendezett egy alternatív lakossági fórumot is.

A szlovén tulajdonú Andrada, amely Sóskúton tervezi felépíteni akkufeldolgozó üzemét, korábban máshol is hasonlóan heves ellenállással találkozott. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, augusztus végén derült ki, hogy akkumulátor-újrahasznosító üzemet akarnak építeni a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsózsolcán, a beruházást akkor maga Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be. Az üzem létesítése komoly ellenérzéseket váltott ki a helyiekből, a cég képviselőit a biztonságiaknak kellett kimenekíteniük egy szeptemberi rendezvényről. Az Andrada nem sokkal később visszavonta az alsózsolcai újrahasznosító létesítésére vonatkozó engedélykérelmét, év elején pedig bejelentették, február végén kezdené meg működését a cég sóskúti üzeme.

FRISSÍTÉS

Fenyegető és politikai érdekcsoportokat emleget a polgármester

Szerdán az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz az Andrada.

„A sóskúti lakosokkal való békés párbeszédet lehetetlenné tették a településen kívülről érkező tüntetők, akik betörtek a helyi iskola tornatermében tartott lakossági fórumra kedd este. A polgármestert, a helyi önkormányzat képviselőit, valamint az Andrada képviselőit több atrocitás érte, és nem tudták megtartani tájékoztatójukat Sóskút békés helyi lakosai számára.

Közel száz sóskúti lakos békésen várta a helyi önkormányzat által szervezett lakossági fórum kezdetét, amikor a településen kívülről érkező fenyegető tüntetők a bejárati ajtót betörve ellepték az előadótermet. A polgármester, a helyi önkormányzat és az Andrada képviselői ennek folytán nem tudták megtartani a lakossági tájékoztatót.

»A normális, érvelő párbeszéd nyilvánvalóan lehetetlenné vált a mai napon. A kívülről importált fenyegető csoportoknak, amelyeket szűk politikai érdekcsoportok támogatnak, és megpróbálnak félelmet kelteni, semmi keresnivalójuk nincs a településünkön. Az Andrada továbbra is szeretné tájékoztatni a helyi embereket és békés párbeszédet folytatni, de ezek a fenyegető csoportok ezt ma lehetetlenné tették. Döntésünk kizárólag szakmai alapú lesz és nem befolyásolják az ilyen fenyegetések«– mondta König Ferenc, Sóskút polgármestere. Mind a község, mind az Andrada képviselői továbbra is nyitottak a békés párbeszédre.” 

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.