Alsózsolcán majdnem megverték őket, most Sóskúton nyitna akkufeldolgozót a szlovén cég

  • narancs.hu
  • 2024. január 16.

Belpol

Az üzem február végén kezdheti meg a működését.

„13 milliárd forintos beruházással hoz létre csúcstechnológiás üzemet Sóskúton a szlovén tulajdonú Andrada-csoport zöld energiatároló rendszerek újrahasznosítására” – közölte a cég a hvg.hu megkeresésére kedden.

Peter Tibaut, az Andrada ügyvezetője és társtulajdonosa a közleményben azt írta, a vállalat összesen 160 munkahelyet tervez létrehozni a projekttel, és kis kapacitású, nem veszélyes fémhulladékokat újrahasznosító üzemként indulnak el, a sikeres felfutást követő második lépésben pedig teljes energiatároló rendszereket is feldolgoznak majd. „Az egységes környezethasználati engedély kérelmezéséhez átfogó környezeti hatásvizsgálatot végzünk. Célunk, hogy a legszigorúbb környezetvédelmi követelmények és uniós szabványok alapján működjünk” – tájékoztatott a cég vezetője, hozzátéve,

az üzem február végén fogja megkezdeni a működését, a szükséges engedélyek megszerzése után.

A vállalat a sóskúti üzem megnyitása után újabb magyarországi és európai helyszíneken is terjeszkedne, és bár az Andrada terve korábban az volt, hogy Alsózsolcán indítja el az első üzemét, a „a sóskúti telephely méretét és logisztikai adottságait tekintve még optimálisabb helyszínnek bizonyult”.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, augusztus végén derült ki, hogy a szlovén Andrada-csoport akkumulátor-újrahasznosító üzemet akar építeni a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsózsolcán, a beruházást akkor maga Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be. Az üzem létesítése azonban komoly ellenérzéseket váltott ki a helyiekből, a cég képviselőit a biztonságiaknak kellett kimenekíteniük egy szeptemberi rendezvényről, ahol a még üres gyártócsarnokot próbálták megmutatni. Az Andrada nem sokkal később visszavonta az alsózsolcai újrahasznosító létesítésére vonatkozó engedélykérelmét.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.