Tisztújítás az MDF-ben - Együtt fújja öreg s fiatal...

  • M. László Ferenc
  • 2008. július 17.

Belpol

Éppen forr a munka: a helyi szervezetek és a megyék már megválasztották a régi-új vezetőiket, a szeptemberi országos gyűlésen pedig Dávid Ibolya sorsáról dönthetnek majd a küldöttek. Az ő pozíciója ugyan megingathatatlan, ám az elnökségi posztokért komoly a harc az elmúlt években megerősödött klikkek közt. A legnagyobb küzdelem a Tisztelet Társasága és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) éléről jött Almássy Kornél csapata között zajlik.
Éppen forr a munka: a helyi szervezetek és a megyék már megválasztották a régi-új vezetőiket, a szeptemberi országos gyűlésen pedig Dávid Ibolya sorsáról dönthetnek majd a küldöttek. Az ő pozíciója ugyan megingathatatlan, ám az elnökségi posztokért komoly a harc az elmúlt években megerősödött klikkek közt. A legnagyobb küzdelem a Tisztelet Társasága és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) éléről jött Almássy Kornél csapata között zajlik.

"Előbb-utóbb legázolnak minket, de ez így van rendjén, hadd fiatalodjon és gyarapodjon az MDF" - mondta a Narancsnak Hock Zoltán elnökhelyettes azon hírekre reagálva, melyek szerint a hallgatói érdekképviseletből érkezett fiatalok egyre nagyobb befolyásra tesznek szert a pártban.

Valójában a tavasszal indult tisztújítás nem hozott radikális változásokat: a húsz megyéből tizennyolcban a korábbi vezetőket választották újra. Békésben sincs földindulás: mivel a régi elnök nem indult újra (visszavonult a politikától), helyét az alelnök vette át. Meglepetést egyedül a Komárom-Esztergom megyei választás eredménye okozott. Az MDF-be pár hónapja belépő Jagarics Ferenc úgy nyert, hogy az országos politikusok, Almássy csapata és az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) a korábbi elnököt, a párt alapítványát vezető Kiss Gábort támogatta.

A Tisztelet Társaságához (TT) tartozó Jagarics sikere megütközést keltett a pártban: sokan nem nézik jó szemmel a Leisztinger Tamás milliárdos vállalkozóhoz közel álló politikus emelkedését. Többen úgy vélik, a komáromi pozíció megszerzésével a Schmuck Andor nevéhez kötődő TT helyi szinten is offenzívába kezdett, lépésről lépésre akarják bekebelezni a Fórumot. Jagarics belépése óta komoly szervezőmunkát folytat: Tatán új szervezetet hozott létre, Tatabányán pedig nagyban gyarapította a tagságot. "Az a politikus, aki manapság nem figyel a nyugdíjasokra, nem számíthat parlamenti mandátumra. Minden pártnak van nyugdíjas szervezete, nem értem, hogy ránk miért néznek ferde szemekkel, ha a Tisztelet Társaságával egyezkedünk" - fakadt ki Hock. Egyébként tavasszal a párt vezérkara

már megkínálta

egy jól hangzó ajánlattal a TT-t (először a 2006-os választások előtt kötött megállapodást a két szervezet). Ha az elnökség is rábólint, 2010-ben a társaság megkaphatja az országos lista minden harmadik, és nyolc megyei lista első helyét. Információink szerint a TT ennél többet akar, részben ezért nem sikerült még tető alá hozni a szerződést.

Pest megyében is komoly harc folyt az elnöki tisztségért: ringbe szállt ugyanis az MDF-listáról az Országgyűlésbe került TT-s Vas János, ám Csáky András a fiatalok támogatásával megőrizte a pozícióját. A fiatalok csapata sem szerepelt rosszul, Almássy Kornél ismét meghódította a fővárost, emberei több kerületet is elvittek. Ám újabb megyéket már nem céloztak meg, főleg azokra koncentráltak, melyeket már a 2006-os tisztújításon begyűjtöttek: Borsod-Abaúj-Zemplénben ismét Veres Edit lett az elnök, miként Balla György is megőrizte a befolyását Somogyban. Balla még 2005-ben került a megye élére, amikor a korábbi elnök hátat fordított a pártnak. Akkor Herényi Károly ajánlotta a tagság figyelmébe, ám idén a frakcióvezető már másvalakit javasolt - az illető még a megyei választmányba sem került be. Ezt sokan úgy értékelik, hogy a vezérkar megelégelte a fiatalok nyomulását, és így próbálta önmérsékletre inteni Almássyékat. Hock szerint nem így van: "Nem 1990-t írunk, nem várhatjuk, hogy a velünk rokonszenvező pedagógusok plakátokat ragasszanak. A 2002 után elindított fiatalításnak folytatódnia kell."

Kétségtelen tény, hogy a fiataloknak egyre nagyobb a befolyása a pártban. Almássy, a csoport főfigurája a HÖOK éléről került az MDF-be, ahol pár hónap leforgása alatt az elnökség tagja lett, majd egy évre rá az alelnöki posztot is megkapta. A Fidesztől eltávolodó, önálló politikát szorgalmazó pártvezetés az elmúlt pár évben ráfeküdt a fiatalításra, hat éve ugyanis a tagság átlagéletkora több megyében meghaladta a hatvan évet. Almássyt a lapunk által megkeresett idősebb fórumosok tehetséges szervezőnek és csapatjátékosnak nevezték. 2004-ben az eggyel korábbi IDF-elnök támogatásával leváltotta a regnáló vezetőséget, majd új alapokra helyezte a párt ifjúsági szervezetét: új embereket hozott, gyarapította a helyi szervezetek számát - négy év alatt számuk 30-ról 90-re emelkedett. A Dávid-Lezsák-konfliktus idején mindkét fél igyekezett megnyerni az ifjú politikust, aki - mivel az önálló MDF híve volt - az ibisták oldalára állt, és oroszlánként küzdött a 2004-es EP- és a 2006-os választási kampányban. A parlamenti mandátumot szerzett Almássy 2006-ban már nem indult az IDF elnöki tisztségéért, ám továbbra is rajta tartja szemét a hátországának számító szervezeten. Alelnökként őrzi a befolyását, ráadásul Lasztovicza Gábor személyében hűséges támogatója (2000 és 2004 között a HÖOK elnökségi tagja) került az IDF élére.

Bár a mostani tisztújításon nem szereztek újabb megyéket, várhatóan jelentős "frakciójuk" lesz majd a száz tagot számláló országos választmányban. Csak Budapest 16 tagot delegálhat, de a nagy súlyú megyék közé tartozik Pest, Borsod és Somogy is. Márpedig a választmány fogja kiválogatni a megyék jelöltjei közül a tizenegy elnökségi tagjelöltet és a két elnökjelöltet. Mivel a fiatalok számos helyi szervezettel rendelkeznek, jelentős befolyásuk lesz az országos gyűlésben is, amely szeptember 27-én dönt az elnökség összetételéről és a párt első emberéről. Bár a pártot két választáson is sikerre vivő Dávid Ibolya tekintélye megkérdőjelezhetetlen, ha biztos akar lenni a dolgában, egyezkednie kell Almássyval. Ám a Fórum élén álló

"öregeket" sem kell félteni,

ügyesen manővereznek a TT, az IDF és egy harmadik csoport, a Makay Zsolt alelnök által irányított, az Almássyékkal gyakran konfrontálódó hajdú-bihari és szabolcsi hátterű társasággal. A fiatal Makay Almássyhoz hasonló villámkarriert futott be az MDF-ben, és ő is ügyel arra, hogy jó viszonyt ápoljon az idősebb generációval. Egyesek szerint 2006-os alelnöki kinevezése mögött az ibisták álltak, állítólag így próbálták ellensúlyozni az IDF-esek nyomulását. Az IDF erejét mutatja ugyanakkor, hogy bár 2006-ban Dávid megnevezett egy csapatot, amelyet az elnökségben akart látni, ám a vezetőségbe végül olyanok is bekerültek - köztük Lasztovicza -, akik nem szerepeltek ezen a listán. Sőt, két évvel ezelőtt kisebb botrányt okozott, hogy Almássy elnökségi tagjelöltként több szavazatot kapott az Országos Választmányban, mint Dávid egyedüli elnökjelöltként.

"Érdeklődnek a külpolitika iránt, több nyelven tárgyalóképesek, mozgékonyak, olyasmiket is bevállaltak a kampányban, amitől az öregebbek idegenkedtek. Végre egy társaság, amely szakmaként gondol a politikára. Egyszóval örvendek a feltűnésüknek" - mondta a Narancsnak Katona Kálmán, az Országos Választmány elnöke. "Sokaknak megmozgatta a fantáziáját a 2004-es és a 2006-os siker, karrierlehetőséget látnak az MDF-ben" - summázta az álláspontját Hock Zoltán. Sokan viszont úgy vélik, hogy túl gyorsan szárnyalnak ezek a karrierek, a fiatalok különösebb politikai tapasztalat nélkül foglalták el a vezető posztokat. Míg a nagy pártok ifjúsági szervezeteiben évekig kell gürizni, egyetlen zokszó nélkül kell végrehajtani az öregek utasításait, az IDF-ben, illetve az MDF-ben a káderhiány miatt könnyebben lehet előrejutni, ami az idősebbek szerint a minőség rovására mehet.

A lapunknak név nélkül nyilatkozó fórumos politikusok szerint mind az Almássy-, mind a Makay-csapat pragmatikus emberekből áll, nem jellemző, hogy az elvek túlságosan gúzsba kötnék politikai cselekedeteiket. Bár 2006-ban mindketten határozottan kiálltak az MDF önálló indulása mellett, ha a következő választások előtt roszszul áll a közvélemény-kutatásokban a Fórum, akkor tartani lehet attól, hogy kiegyeznek a Fidesszel. "A liberálisok felől jövő Fidesz stílusával komoly fenntartásaim vannak, számomra mást jelent a jobboldaliság" - mondta a Narancsnak Almássy. "Okkal nem mentem a Fidelitasba, nem vagyok egy végrehajtó figura" - tette hozzá Lasztovicza.

HÖOK Hall of Fame

"Tetszik, nem tetszik, a HÖOK abban az értelemben politikai szervezet, hogy napi kapcsolatban áll a minisztériumokkal, a törvényhozással, így a pártokkal és az ifjúsági szervezeteikkel is" - állítja az országos hallgatói érdekképviseletet 2001 és 2003 között irányító Almássy. Ennek fényében nem meglepő, hogy a diákvezérek többsége az egyetemekről kikerülve valamelyik párt színeiben folytatja a pályáját, esetleg némi politikai hátszéllel közszolgának áll. Főosztály-vezetői minőségben az oktatási tárcánál tevékenykedett, majd a Diákhitel Központ első vezérigazgatója lett Gilly Gyula, a HÖOK-előd OFÉSZ egykori elnöke. A Bokros-csomag elleni tüntetéseket szervező, majd Horn Gyula miniszterelnökkel kiegyező Szabó László Deutsch Tamás sportminisztériumában folytatta helyettes államtitkárként. Magasra ívelt Garamhegyi Ábel 1996-os HÖKOSZ-elnök karrierje is: 2004 és 2006 között helyettes államtitkárként, majd 2006 után államtitkárként, illetve kormánybiztosként tevékenykedett a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban. A kilencvenes évek végén a HÖOK-ban komoly befolyásra tettek szert az egyházi intézmények diákvezérei, így főleg jobboldali beállítottságú hallgatók kerültek a szervezet élére. A HÖOK-ot az ezredfordulón irányító Kucsera Tamás Gergely Orbán Viktor tanácsadója lett, majd a Fidelitas oktatáspolitikai kabinetjét irányította. Almássy a műszaki egyetemen alapítója volt az akkor még egyesületként működő Jobbiknak, majd az IDF-ben folytatta. Az őt követő Barthel-Rúzsa Zsolt egy ideig a Civil Egyeztető Fórum szóvivője volt, jelenleg evangélikus lelkészként tevékenykedik. Almássy szerint nem több legendánál, hogy szervezett HÖOK-os nyomulás folyna az MDF-ben: "A HÖOK, vagy a helyi hallgatói önkormányzatok vezetésében csak Lasztovicza Gábor és én vettünk részt a pártból."

Figyelmébe ajánljuk