„Amikor a mandátumukkal fotózkodtak, nem tették egyértelművé a választóiknak, hogy egy elcsalt választáson szerezték”

  • Gera Márton
  • 2018. június 19.

Belpol

Erős mondatok egy konferencián.

Az április 8-i választások után szinte azonnal felmerült, hogy mihez tud kezdeni a parlamentben az ellenzék a Fidesz kétharmados túlsúlya mellett, van-e egyáltalán értelme elkezdeni az országgyűlési munkát. A témával mi is részletesen foglalkoztunk, több ellenzéki képviselővel is beszéltünk, és szinte mindenki elmondta a maga dilemmáját, de aztán mindenki átvette szépen a mandátumát, és megkezdte a parlamenti munkát. Hogy az országgyűlésben mennyire lehet érdemi ellenzéki munkát folytatni, azt valószínűleg az elmúlt hetek eseményei is mutatják, pontosabban nem mutatják: egy-két erősebb felszólaláson túl nehéz bármire is emlékezni, ami az ellenzéki padsorokból érkezett.

Erről a dilemmáról rendezett konferenciát kedd délelőtt a Republikon Intézet, ahol ellenzékiek és civil véleményformálók igyekeztek átbeszélni a problémát. A délelőttöt Majtényi László kezdte, aki egy József Attila-parafrázissal vezette fel a témát, miszerint „nem fog a macska egyszerre kint és bent egeret”. Ezt szerinte úgy kell érteni, hogy az ellenzéknek jelen kell lennie a parlamentben, de az embereket a parlamenten kívül tudja csak maga mellé állítani az ellenzék. Szerinte ha racionális keretek között is, de bőven van ok arra, hogy bíráljuk az ellenzéki pártokat, melyek egymással voltak elfoglalva, és a kevés visszalépés miatt még a kétharmados többséget se tudták megakadályozni. Pedig Majtényi szerint a kétharmados többség birtokában hamarosan elkezdődő, másfél évig tartó alkotmányrevíziót nem lehet egyetlen vállrándítással elintézni, mert ez újabb negatív változásokat vetít előre. Ezzel együtt azonban úgy látja, a parlamenti munkának továbbra is van értelme: lehet beszédeket tartani, a bizottsági munkákban részt venni, vizsgálóbizottságokat létrehozni, adatokat kikérni. Ez viszont nem jelenti Majtényi szerint azt, hogy a parlamenten kívüli munkát ne kellene megerősíteni: országos mozgalmat kellene létrehozni, amit nem Budapesten, hanem a vidéki városokból kiindulva kellene megszervezni, és elsősorban a helyi a demokráciát építenék a segítségével.

Kunhalmi szerint be kellett menni a parlamentbe

A parlamenti munka lehetőségeiről szóló panelbeszélgetés abból a szempontból mindenképpen izgalmasnak ígérkezett, hogy az asztalnál két olyan képviselő ült, aki átvette a mandátumát (az MSZP-s Kunhalmi Ágnes és az LMP-s Ungár Péter), és egy olyan közéleti szereplő (Ungváry Krisztián történész), aki a választások után határozottan elmondta, hogy az ellenzék akkor lenne igazi ellenzék, ha nem ülne be a parlamentbe.

false

 

Fotó: Gera Márton

Böcskei Balázs elemző is ott ült az asztalnál, ő azt mondta, hogy ha azok, akik politikusként a tévében „diktatúráznak, Orbán-rezsimeznek”, és utána beülnek a parlamentbe, finoman szólva is összezavarják a választókat. Kunhalmi Ágnes viszont egyértelműen kijelentette, hogy „be kellett menni a parlamentbe”, mert szerinte minden lehetőséget ki kell használni. Ha a parlamenten kívül maradnának, akkor szerinte egy idő után még inkább eljelentéktelenednének a pártok. Ungár Péter pedig azzal érvelt, amivel korábban a legtöbb ellenzéki képviselő is, hogy ha már elindultak a választáson, akkor nem lehet utána azt mondani, hogy annak eredményét nem fogadják el, és bojkottálják a parlamentet.

Ennél még a Horthy-korszak parlamentje is liberálisabb volt

Ekkor lépett be a beszélgetésbe Ungváry Krisztián, és rögtön be is indult a vita. A történész szerint ha bojkottról akarunk beszélni, akkor először az Orbán-rendszert kell definiálni. Szerinte ugyanis a mai egy szimulált parlament, egy látszatparlament, ennél még a Horthy-korszak parlamentje is liberálisabb volt, hiszen annak utolsó időszakában a miniszterelnök például űzött vad volt a saját frakciójában. „Most próbáljuk ma elképzelni ezt…” – mondta Ungváry.

„Az én problémám nem azzal van, hogy önök felvették a mandátumokat, hanem hogy amikor a mandátumukkal fotózkodtak, nem tették egyértelművé a választóiknak, hogy ezt a mandátumot egy elcsalt választáson szerezték. Nem önök csaltak, de ez egy mérgezett mandátum, egy elcsalt választáson szerezték. Ezt ki kell mondani, akkor is, ha a mandátum egy érték, és önök érthető módon büszkék rá” – magyarázta Ungváry, aki szerint ha másra nem is, az ellenzéknek arra képesnek kellene lennie, hogy elkergesse a soraiból a hasznos idiótákat és a Fidesz által beszervezett ügynököket.

Kunhalmi azt mondta, hogy megtisztelték Ungváry szavai, de szerinte egyéni képviselőket nem lehetett sokat tenni a bojkottal. Sőt, szerinte a Fidesz lett volna a legboldogabb, ha az MSZP-sek nem vonulnak be a parlamentbe. Böcskei viszont azt hozta fel, hogy ma a parlamenti képviselők ügyintézők, nem tudnak felderíteni ügyeket, inkább csak visszamondják, amit az újságírók felfednek, ezért a parlamenti munkának a felderítő része nem létezik jelenleg.

false

 

Fotó: Gera Márton

Tényleg Orbánt segíti, hogy ha fideszes ügynökökről beszélünk?

A panelbeszélgetésen előkerültek a fideszes ügynökök is, Kunhalmi szerint viszont amikor erről beszélünk, az éppen Orbánt segíti, mert addig se azzal foglalkozunk, hogyan lehetne leváltani a rendszert. Ezen láthatólag Ungár is kiakadt, ő a „médiastruktúrát” okolta azért, hogy szerinte ma tulajdonképpen bárkiről lehet állítani, hogy fideszes ügynök.

Ekkor megint bekapcsolódott a beszélgetésbe Ungváry, aki azt mondta, hogy a tét már nem az, hogy a pártok meg tudják-e mutatni a saját ideológiájukat, hanem hogy egyáltalán létezni tudnak-e. „A Kádár-rendszerben is nagyon eltérő gondolkodású emberek tudtak ellenzéki kerekasztal csinálni. Ma pontosan ezt kellene csinálni” – mondta a történész. Ebben az egyben mintha mindenki egyetértett volna: Kunhalmi is elmondta, hogy az együttműködés felé kell menni, majd Böcskei is hozzátette, hogy a jövőben vagy a kétpártrendszer felé mozdul el a magyar politika, vagy marad minden ugyanígy.

Ungváry javaslata: bojkottálni az EP-választásokat

A beszélgetés végén Ungváry egy javaslattal állt elő, szerinte ugyanis a jövő évi európai parlamenti választásokon érdemes lenne megfontolnia az ellenzéknek a bojkottot. Szerinte ugyan lesznek, akik szembemennének a bojkottal, de akik így tesznek, azoknak a hitelessége csökkenni fog, így kiderülhet, ki is a valódi ellenzék.

Az azonban már most kiderült, hogy aligha lesz bojkott. Ungár Péter azt mondta, az EP-választáson tisztán listás szavazás lesz, és ő bízik abban, hogy az LMP nem fogja bojkottálni a választást. Kunhalmi pedig azt tette hozzá, hogy a bojkottnak csak akkor lenne értelme, ha abban minden ellenzéki párt részt venne. Ha viszont az LMP részt vesz, akkor az MSZP nyilván nem fog, így a kérészéletű ötlet már elméletben elhalt.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.