A Fiatal Írók Szövetségének nyilatkozata

Veszélyben a magyar nyelv- és irodalomképzés

  • 2012. december 15.

Belpol

Az az abszurd helyzet állhat elő, hogy határainkon túl több magyar szakos bölcsészt fognak képezni, mint az anyaországban – hívja fel a figyelmet a Fiatal Írók Szövetsége a kormányzat felsőoktatási intézkedéseinek veszélyeire.

A Fiatal Írók Szövetségét aggodalommal töltik el a felsőoktatási keretszámok és a finanszírozás csökkentésének mértékéről szóló hírek. A rendelkezések már rövid távon is a magyarországi bölcsészkarok elsorvadását eredményezhetik.

Amennyiben a felsőoktatás átalakítását a kormány a nyilvánosságra került módon hajtja végre, az az abszurd helyzet állhat elő, hogy határainkon túl több magyar szakos bölcsészt fognak képezni, mint az anyaországban. Magyarország nem engedheti meg, hogy nemzeti tudományainknak, így a magyar irodalom- és nyelvtudománynak ne itthon legyen a központja.

A magyar nyelv, a magyar irodalom művelése nem fölösleges luxus, ez nemzeti identitásunk alapja. A magyarországi bölcsészoktatás a kezdetektől kultúránk szellemi központjainak egyike volt, olyan alkotókat, gondolkodókat adott az országnak, akik pártállásra való tekintet nélkül alapvető helyet foglalnak el közös kulturális emlékezetünkben. Leegyszerűsítő és hamis az a kép, mely szerint a bölcsészkart végzett hallgatók diplomája versenyképtelen volna: számos felmérés és a munkaerőpiac visszajelzései is azt mutatják, hogy a bölcsészképzés olyan képességek elsajátítását teszi lehetővé, amelyek a piaci szférában is segítik az elhelyezkedést.

A Fiatal Írók Szövetsége mint a magyar irodalom legfiatalabb generációjának képviseletét ellátó szervezet, kötelességének tartja felhívni a kormány figyelmét arra, hogy a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos döntések meghozatalánál vegye figyelembe a fenti érveket, és ne lehetetlenítse el a bölcsészkarok kultúránk, nyelvünk, nemzeti identitásunk megőrzése szempontjából nélkülözhetetlen munkáját.

A Fiatal Írók Szövetségének elnöksége

Budapest, 2012. december 15.

Figyelmébe ajánljuk