Žižek: "Soros és Hitler párhuzamba állítása mélyen antiszemita"

  • narancs.hu
  • 2021. január 3.

Belpol

Ezt a szlovén filozófus Demeter Szilárd írása kapcsán emelte ki esszéjében.

Slavoj Žižek szlovén író és filozófus hosszú esszében értekezik a koronavírus-járvány utáni világról az amerikai baloldali folyóiratban, a Jacobinban

Az írásban arról is szó esik, hogy mit jelenthet Joe Biden győzelme az Egyesült Államokban és milyen jövőt hozhat elnöksége Donald Trump után, aki a filozófus szerint vulgarizálta a közéletet.

Žižek azt írja, hogy "ez a vulgarizáció világméretű folyamat. Vegyük csak Demeter Szilárd miniszteri biztos, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjének európai esetét”.

Žižek erre idézi Demeter írását, amelyben a PIM igazgatója olyanokat írt, mint hogy

  • "Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos".
  • "Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai. Semmit nem tanultak a XX. századból."

A filozófus szerint valószínűleg Demeter is retorikai túlzásnak minősítené a párhuzamot, ám ettől még félelmetesek az írásból levonható következtetések. "Soros és Hitler párhuzamba állítása mélyen antiszemita: Sorost ugyanis ezzel egy szintre helyezi Hitlerrel és azt állítja, hogy a Soros által támogatott multikulturális, nyitott társadalom nemcsak hogy olyan veszélyes, mint a holokauszt és az azt fenntartó árja rasszizmus ("liberárja", ahogy Demeter használta írásában), de még ennél is rosszabb, veszélyesebb az "európai életmódra."

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Demeter a tiltakozások hatására visszavonta írását és még a Facebook-oldalát is törölte. Ahogy írta: "Abban igazat adok az engem kritizálóknak, hogy nácizni ma relativizálás, és a náci párhuzam akaratlanul is sértheti az áldozatok emlékét. A közeljövőben ehhez tartom magam."

Az esetről szóló publicisztikánkat itt olvashatják.

Figyelmébe ajánljuk