Befolyással üzérkedés miatt letartóztatták Mikó Istvánt

  • narancs.hu
  • 2022. január 12.

Bűn

Mikó korábban feltűnt a Borkai-ügyben, a Városligetnél, és a Dunaferr körüli balhéban is.

A 24.hu számolt be róla, hogy december 18-án letartóztatták Mikó Istvánt, aki, mint írják, legutóbb a Dunaferr-botrányban bukkant fel, amikor áprilisban egy biztonsági emberekből álló csapat megpróbálta átvenni a dunaújvárosi vasmű területét.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) arról tájékoztatta a 24.hu-t, hogy Mikó István vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt zajló nyomozásban gyanúsított, három másik személlyel együtt, ugyanakkor csak ő került letartóztatásra. Hogy pontosan milyen ügyben folyik a vizsgálat, arról az eljárás érdekeire hivatkozva a nyomozóhatóság nem adott tájékoztatást a lapnak. A 24.hu ugyanakkor megjegyzi, hogy a „KNYF szerepe azért érdekes, mert a főügyészség csak a köztársasági elnök, miniszterelnök, kormánytag, államtitkár vagy rendvédelmi szervek vezető beosztású tagjai működésével kapcsolatban elkövetetett hivatali vesztegetés, hivatali vesztegetés elfogadása és befolyás vásárlása ügyében illetékes”.

A lap a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán keresztül kereste Mikót is, de ő nem kívánt az ügyben nyilatkozni.

A cikk megjegyzi, hogy Mikó üzleti partnerét, azt a Tóth Csabát is letartóztatták tavaly, aki már több mint két évtizede biztosít futballmérkőzéseket. Őt több társával együtt a Nemzeti Adó-és Vámhivatal költségvetési csalás és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja. Ebben az ügyben összesen 870 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a gyanú szerint. Mint írják, Tóth Csaba neve felbukkant a Borkai-ügyben is, mert tanúvallomások szerint közbenjárt abban, hogy kiderítse, kik zsarolták meg Győr volt fideszes polgármesterét. Mikó István volt az, aki a hírek szerint Tóth-tal együtt megjelent, hogy átvegye a Borkai Zsolték adriai orgiáján készült felvételeket attól az M. Richárdtól, akihez azok elkerültek még jóval azelőtt, hogy 2019-ben a Borkai-botrány kirobbant volna. Tóth és Mikó a 2016-ban lezajlott Városligeti összecsapásban a verőemberek és a Ligetvédők között.

Akkor azt írtuk: „Magyarországon a hatalom kopaszai akár megfélemlítéssel és erőszakkal is szétverhetnek civil tiltakozó akciókat. A Városliget védői az utóbbi napokban rendesen megkapták a magukét: volt gyomros, csontok törtek és csak úgy repkedtek a fenyegetések, a buzizás is hétköznapi volt, miközben a biztonságiak olykor azt is képesek voltak eljátszani, hogy az általában náluk úgy ötven kilóval könnyebb aktivisták milyen szörnyen veszélyesek rájuk.”

Azóta nem csak Tóth, de M. Richár, és immár Mikó István is rács mögé került.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk