Egotrip

Szécsi Noémi: Nem és nem

Barbie és a bikinitest  

Egotrip

Voltaképpen nem történt semmi rettenetes.

Ültem a padon, és az előttünk hullámzó vízre szegeztem a tekintetem. A vakáció előtti utolsó júniusi héten jártunk, a gimnázium vízparti sportnapot szervezett a diákok számára. Délelőtt én is strandröplabdát játszottam osztálytársaimmal a homokban, de délre magamra kaptam száraz holmimat, és vizes fürdőruhámat a hátizsákomba gyűrve feszülten vártam, hogy mikor eresztenek végre szélnek bennünket.

Nem volt szerencsém. A tanár úr mellém telepedett, és „mély lelki beszélgetést” kezdeményezett, amitől egyre kínosabban éreztem magam, talán azért, mert a tanár úr úszónadrágban volt, én pedig a kánikula ellenére talpig öltözötten, valamiféle Treat Williams (nyugodjon békében) Hair-béli jelmezét idéző szerkóban, védekezőn karba tett kézzel. Akármilyen ijesztőnek találtam, hogy egy feszes fecskétől eltekintve meztelen, nálam legalább húsz évvel idősebb férfi, aki amúgy fölém rendelt tekintély, a testemről papol nekem, ugyanakkor rendkívül nevetségesnek is. (Ez mindig segít.) De visszagondolva, nem történt semmi rettenetes, X generációsként amúgy is egészen máshol van az ingerszintem, mint az ifjabb nőnemzedékeknek. Úgy adom elő a lányomnak, hogy a kilencvenes években miket mondtak a fiatal nőknek, ahogyan a háború után született nemzedék nekem részletezte a vízbe, majd gyorsan kristálycukorba mártott vizes-cukros kenyér előállításának és elfogyasztásának módját: jó éppen nem volt, egészségesnek sem mondanám, de végeredményben senki nem halt bele, aki ezen cseperedett.

Mondom, nem történt semmi rettenetes, nem én lettem a tanár úr azon tanítványa, akit teherbe ejtett, az másvalakivel történt és néhány évvel később, amikor én már egyetemre jártam. Az élet (tőle szokatlan módon) később kiosztott néhány csapást a tanár úrnak a gondjaira bízott kamasz lányok iránt tanúsított tolakodó figyelméért. Ha pedig a rosszízű sztorit kivonjuk a dologból, kéretlen jó tanácsa – hogy néhány kilótól megszabadulva szexuálisan vonzóvá varázsolhatnám tizenhat éves testemet, amelyben életkoromból adódóan enélkül is éppen eléggé feszengtem – éppen csak annyira volt abuzív, mint a fitneszguru Schobert Norbi bármelyik Facebook-posztja az elmúlt években.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.