Rákay: Hazafias kötelesség megnézni ezt a filmet

  • narancs.hu
  • 2024. március 13.

Fekete Lyuk

A készítők abban bíznak, „a nem nemzetben, hazában gondolkozó baloldali honfitársaknak” is tetszeni fog a Most vagy soha!

A Most vagy soha! című filmről adott interjút a HírTV-nek Rákay Philip producer.

Az alkotás 6,1 milliárd forintból készült, története 1848. március 14-e este 7 óra és 1848. március 15-e este 7 óra között játszódik, egy napot mesél el. Rákay arról beszélt, itt volt az ideje annak, hogy a magyar történelem talán legjobban dokumentált napját bemutassák. 

A stáb célja az volt, hogy a Most vagy soha! valósághű legyen, ugyanakkor akartak egy kalandfilmes, fiktív szálat is.

Rákay kitért arra, hogy bár nagyon sokszor látta ezt a filmet a készítés során, és kreatív producerként az íráshoz, a vágáshoz is köze volt, és Szente Vajkkal együtt minden díszletre, kellékre, jelmezre ők mondták rá az áment, azért most is meghatja, ami elkészült, van benne három-négy-öt olyan pont, amikor nyeli a könnyeit.

Felvetődött a műsorban a kérdés, hogy ez a film „vajon megszólítja-e a nem nemzetben, hazában gondolkozó baloldali honfitársakat is”. Rákay Philip erre azt mondta, Petőfi azok közé a történelmi alakok közé tartozik, akik nem megosztóak

Ő hazafias kötelességének érezte elkészíteni ezt a filmet, és szerinte hazafias kötelesség megnézni is.  

A filmnek már volt sajtóvetítése, és született is róla lelkes kritika, például az Origón. Az ott olvasható írás egyik mondata nagyon népszerű a Facebookon: „Berettyán Nándor – a Nemzeti Színház színművésze – döbbenetesen hasonlít a költőre, bár valójában nem tudjuk, pontosan hogyan nézett ki Petőfi.” A kormánypárti propagandalap kritikusa szerint szerethető a Most vagy soha! A Válasz Online máshogyan látja: kosztümös akciófilmnek, „amely Európa talán legkedvesebb, vér nélkül győztes forradalmát erőszakolja meg így a nagy vásznon”. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?