Így fest majd minden idők legdrágább magyar filmje

  • narancs.hu
  • 2022. december 18.

Mikrofilm

Petőfiék 4,7 milliárd forintból csinálnak forradalmat – Rákay Philippel a háttérben.

2023-ban ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját, ez alkalomból készül film a költőről és az 1848-as forradalomról. A valós eseményeket fikcióval keverő, akciódúsnak ígért történelmi mozi címe Most vagy soha!, rendezője a Pesti balhéért (kritikánk) felelős Lóth Balázs; a forgatókönyvet Kis-Szabó Márk és Rákay Philip írták, utóbbi producerként is beszállt a projektbe.

Talán ennyiből is sejthető, hogy a NER számára kiemelt jelentőségű projektről van szó, amelyről máris tudható: ez lesz minden idők legdrágább magyar filmje. Korábban lapunk adott hírt róla, hogy a film kedvéért a Nemzeti Filmintézet (NFI) 8,5 hektáros telket vásárolt Fóton. Rákayék 4,5 milliárdos gyártási, 85 milliós gyártás-előkészítési és 10,1 milliós forgatókönyv-fejlesztési támogatást kaptak, amihez a választás előtt, március 29-én további 200 millió csordogált. A közvetett állami, azaz adókedvezmény-rendszeren keresztül igénybe vett támogatással együtt a film költségvetése 6,1 milliárd forint körül alakulhat – írta meg a napi.hu. Csak összehasonlításképpen: az eddigi legdrágább mozi a Vajna-éra kiemelt projektje, a Kincsem volt, ami 2 milliárdért foroghatott, költségvetése pedig minden kedvezménnyel együtt is körülbelül 3 milliárd körül alakulhatott. Ennek a kétszeresét tapsolhatja el most Rákay, aki szerint csak azért támadják Petőfi-filmjét, mert 2002-ben kiállt a Fidesz színpadára. "Képtelenek elviselni, hogy jobboldali művészek, értelmiségiek és producerek is vannak a világon" – tette hozzá.

A most megjelent előzetes Guy Ritchie-stílusú akciófilmet ígér; vannak benne sejtelmes nézések, lövések, verekedések és persze az elmaradhatatlan forradalmi vonulás is azzal a Berettyán Nándorral Petőfi Sándor szerepében, aki Vidnyánszky-tanítványként 28 évesen válhatott a Karinthy Színház igazgatójává. Rajta kívül feltűnik majd a filmben Mosolygó Sára Szendrey Júliaként, Koltai-Nagy Balázs Jókai Mórként, Horváth Lajos Ottó pedig egy külföldi titkosrendőrként a főgonoszt alakítja majd.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk