4,5 milliárdból forgathatják Rákay Philip Petőfi-filmjét

  • narancs.hu
  • 2022. január 26.

Mikrofilm

Újabb részletek derültek ki a filmről, amelyhez egy komplett új díszletvárost építenek majd Fóton. 

 

4,5 milliárd forint támogatást szavazott meg a Nemzeti Filmintézet (NFI) Filmszakmai Döntőbizottsága a Rákay Philip-féle Petőfi-film gyártására – derült ki az NFI közleményéből. A Most vagy soha! című filmre megszavazott a 4,5 milliárd forintból 2 milliárd egyedi kormányhatározat alapján érkezik. 

A Magyar Narancs a napokban számolt be arról, hogy a Nemzeti Filmintézet 8,5 hektár telket vásárol Fót Város Önkormányzatától közel egymilliárd forintért, és mint megírtuk, a terület pedig információink szerint arra kell, hogy a Petőfi-filmet ott forgassák. 

A Nemzeti Filmintézet mostani közleményében a forgatási helyszínre is kitérnek. Azt írják, a monumentális produkció "egyik izgalmas kihívása az 1848-as Pest-Buda korhű megelevenítése a legendás Pilvax kávéházzal és a Landerer-nyomdával, az 1847-ben átadott, gyönyörű Nemzeti Múzeummal, korhű piacokkal, vásárokkal és az osztrák elnyomás egyik jelképeként a filmen végigvonuló saras, poros terekkel, mellékutcákkal" – magyarán ezekre a díszletekre lesz szükségük, amelyeket Fóton fognak felépíteni.  

"A rég nem látott volumenű díszletkomplexumot a produkció a Nemzeti Filmintézet fóti filmgyártó bázisán építi fel, és a forgatást követően a Filmintézet tulajdona lesz" – írják a közleményben, hozzátéve, hogy a multifunkciós, könnyen alakítható új díszletegyüttest – ahogy a 80-as évek óta szinte folyamatos használatban lévő középkori város díszletet is – további produkciók is használhatják majd Fóton.

A forgatás áprilisban kezdődik, 106 naposra tervezik, több ezer statiszta és közel 200 megszólaló szereplő működik benne közre, "a főszereplőkről a produkció fogja lerántani a leplet" – írták.

A filmről, amely eddig A nap munkacímen futott, most azt írják, "a magyar történelem egyik legdicsőbb napját, 1848. március 15. történéseit" meséli el. A forgatókönyvet Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk jegyzi, a producer Fülöp Péter, Csincsi Zoltán, Kriskó László és Rákay Philip, az operatőr Dobos Tamás, a rendező Lóth Balázs (Pesti balhé) lesz.

A közlemény szerint a készítők arra vállalkoznak, hogy "minden idők leglátványosabb hazai kalandfilmjét készítsék el Petőfiről, a márciusi ifjakról és arról a 24 óráról, mely megváltoztatta Magyarország történetét és mindmáig meghatározza a magyar kultúráról és függetlenségről való gondolkodásunkat". 

Először tavaly márciusban derült ki, hogy „Rákay Philip és alkotótársai” egy nagyszabású történelmi filmet készítenek elő Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról, amelynek bemutatója 2023. március 15-én lenne. A forgatókönyv fejlesztésére 2020-ban összesen 10,1 millió forint támogatást adott az NFI, majd tavaly szeptemberben további 85 milliót a film gyártásának előkészítésére. 

De nem csak a Petőfi-filmre jutott pénz, az NFI ugyanis a közleménye szerint 585,4 millió forint támogatást szavazott meg a magyar férfi vízilabda-válogatott legsikeresebb éveit felelevenítő Egy, két, há’… Hajrá magyarok! munkacímen készülő, nagyívű, egész estés dokumentumfilm gyártására. A film azt a tehetségre, csapatmunkára, alázatra és szeretetre épülő szellemiséget kívánja bemutatni, amivel a Kásás Tamás, Benedek Tibor, Kiss Gergely, Biros Péter, Molnár Tamás, Szécsi Zoltán és további legendák nevével fémjelzett csapat 12 év alatt (1997 és 2008 között) három olimpiai aranyat, két Európa- és egy világbajnoki címet, valamint két világliga és egy világkupa győzelmet szerzett. A dokumentumfilm rendezője és producere Zákonyi S. Tamás producer, aki korábban Egerszegi Krisztináról is csinált már dokumentumfilmet. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk