Tévé

MasterChef

  • Gera Márton
  • 2014. augusztus 4.

Film

Meg lehet lenni Gordon Ramsay nélkül? Élhet-e úgy az ember, hogy Stahl Judit a főzés csúcsa, s lassan, szenvtelenül rakjuk a tepsit a sütőbe? Nos, kell Gordon Ramsay, van a főzésnek másik oldala, kiabálva dobjuk ki konyhánkból a kezdőket. Ramsay éttermet újít fel, hotelt alakít át, keresi legújabb főszakácsát. De mikor főz?

Hisz ötödik évada keresi a mesterszakácsot, kereste nálunk is, pontosabban Gianni és Bíró Lajos kereste, de ez legyen a legnagyobb baj. Csakhogy nem ez volt a legnagyobb baj; lassan ment a műsor, kerek mondatokkal magyarázták, mit alkottak. Ellenben a tengerentúlon tudják, mi a reality. Fiatal lányok és fiúk mondják, hogy ez az álmuk, egész életükben erre készültek, ami húszévesen azért elég furcsa. Mondjuk minden rész ilyen, kicentizve a fordulatok, a reklám az eredményhirdetés előtt jön.

Persze a fejlődés a lényeg, ravasz játékosok taktikáznak. Hiszen valóban verseny ez, beszólnak egymásnak, tucatnyi katonának főznek, akik közben tankokkal gyakorlatoznak. Felkészült szakemberek számolták ki a megfelelő arányt, meddig lehet húzni a szósz keverését, meddig érdekes egy tálalás. Ramsay továbbra is ordít, furcsa arccal fejezi ki önmagát, de a két másik fickó mindössze mérgesen néz, és még a statisztálás is nehezen megy. Aztán a versenyzők között meg néha ott a lehengerlő természetesség, Willie például húst és egyszerű köretet pakol a tányérra, és tessék, hangos siker.

Valahol azonban meggyőznek. Vagy legalábbis közel vagyunk a behódoláshoz. Talán mégsem azt nézzük, ahogyan nehéz beszédű emberek fürdenek egy nagy házban.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.