A szomáliai tojássaláta nagy hete

Gasztro

Különleges gasztrofesztivál kezdődik ma a fővárosban: a menekültek anyaországainak ételeit lehet megkóstolni. Körbekérdezősködtünk.

Kerítés? Dehogy! Körítés néven rendeznek szeptember 28. és október 4. között gasztrofesztivált Budapest különböző, jól ismert helyein. Az egyhetes fesztivál különleges ételek kipróbálására nyújt lehetőséget: a 10 vendéglátóegység (az Anker, a Castro Bisztró, a Dzsángó, az Édes Sári, a Finomító Kantin, a Manga Cowboy!, a Kisüzem, a Leves, a Pékműhely, a Tranzit Art Café) 4 nemzet, Afganisztán, Eritrea, Szíria és Szomália konyháját mutatja be.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Boda Judit és Gyárfás Eszter az Artemisszió Alapítvány segítségével valósította meg ötletét, amelyhez az inspirációt egy amerikai program, a Conflict Kitchen adta: ennek keretén belül két diák olyan éttermet nyitott az USA-ban, ahol csakis olyan nemzetek ételeit szolgálják fel, amelyekkel az Egyesült Államoknak konfliktusa van. Tetszett az ötlet a lányoknak, bár a menekültválságból következő krízist megelőzően még nem volt adott, hogy mely országok kulináris különlegességeit lenne érdemes megismertetni a magyar emberekkel. „Próbáltuk reprezentálni, honnan érkeznek a legtöbben a menekültek és menedékkérők Magyarországra, de nem fedi le teljesen a viszonyokat a választás, inkább csak szimbolizál” – mondták. És bár kezdetben korántsem volt ennyire napirenden a téma, végül az eldurvuló hazai menekültpolitikai helyzet közben kezdték el a tényleges megvalósítást.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A vendéglátóegységek tulajdonosai közül – beszélgetésünk során – Krizsó, azaz Vranik Krisztián, az Anker vezetője elmondta, hogy szerinte a gasztrofesztnek erős politikai áthallása van az elnevezése miatt. Neki amúgy nincs határozott álláspontja a menekültkérdésben, ugyanakkor: „Szimpatizálok azzal a gondolattal, hogy olyan kultúrákat mutatunk be a gasztronómián keresztül, amelyek épp bajban vannak. Ilyen módon egészen más megvilágításba kerülnek ezek a kultúrák, nemzetek, országok, esetleg vallások, ha az ízvilágukon keresztül közelítünk az emberek felé. Most kivételesen nem a problémákról beszélünk.” Miközben a szervezők bemutatták számunkra a programot, Krizsó konyhájában a szakács szír spenótos lencselevest készített fokhagymás joghurttal meg szomáliai tojássalátát. „Ebben a témában minden nagyon direkt módon hat, ez a fajta megközelítés viszont sokkal szofisztikáltabb. Nem akarunk semmit megmagyarázni. Nehéz elengedni a problémás politikai helyzetet mint értelmezési keretet, de egyfajta feloldásnak élem meg, hogy megkóstoljuk ezeknek a bajban lévő népcsoportoknak az ételeit” – tette hozzá a tulaj.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Az eredeti cél az volt – mesélte Mikes Hanna, az Artemisszió munkatársa –, hogy azokhoz az emberekhez is eljusson a gasztroeseményen keresztül a menekültválság problematikája, akiket egyébként nem érdekelne a kérdés. Aztán az élet közbeszólt: a kialakult krízishelyzet miatt ma már (szinte) mindenki érintettnek érzi magát, és persze véleménye is van. Így a Körítés ebben a helyzetben sokkal inkább arra szolgál, hogy az általános sztereotípiákon túl betekintést nyerjenek az emberek abba is, hogy a menekült és menedékkérő emberek kultúrái milyen gazdagok és sokfélék.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Ízelítőül a szervezők mondtak néhányat azok közül az ételek közül, amelyek a 10 vendéglátóhelyen rendelhetőek lesznek. Lesz például szír paradicsomos, rizses húsleves (shurba bi banadora), szír húsgombóc (kibbi), bárány joghurtos szószban (shakriya), fenyőmagos, mandulás csirke árpagyönggyel; szomáliai konyhára ihletett curryalapú csirkeleves gyömbérrel, banánnal, korianderrel; eritreai csilis, gyömbéres lencseleves (alitcha birsen), berberés marhapörkölt injerával; vagy épp afgán édes kenyér (roht) almával és dióval.

Ha valaki rendel, kap az étel mellé egy olyan kihajtható prospektust, amiben információ lesz az adott országról, valamint interjúrészlet egy-egy érintett egykori menekülttel vagy menedékkérővel, akik ma már egészen más körülmények között élnek Magyarországon.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Az Artemisszió két önkéntese úgyszintén érintettként vesz részt a projektben: Luwam Melake Eritreából származik, míg Jama Muqtar szomáliai. Mindketten klassz ötletnek tartják a mini gasztrofesztet, mert különösen alkalmasnak találják a kulináris kalandozást a komfortzónák feszegetéséhez. Luwam fontosnak tartja, hogy a történtek kapcsán a kultúrákkal is foglalkozzunk, és ne csak a problémákról beszéljünk, Jama pedig örül, hogy ezúttal ő maga is megoszthatja az emberekkel – többek között – az étkezési kultúráját. Reméli, hogy eljut az emberekhez az üzenet is: számára a magyar ételek éppolyan különlegesek, mint a magyar emberek, így viszonzásul maga is erre vágyik, hogy a különböző nemzetek ételeivel találkozók az embereket is tiszteljék. Ő maga egyébként a magyar kaják közül a reggeliket szereti a leginkább.

Figyelmébe ajánljuk