chili&vanília

Az ojcówi pisztrángról

Gasztro

Chłodnik, 2021 – hideg céklaleves füstölt pisztránggal

A Krakkótól 20 kilométerre lévő Ojców Nemzeti Park nemcsak gyönyörű, de a közepe egy igazi kulináris kincset is rejt. Innen származik ugyan­is a legelkötelezettebb lengyel séfek és ínyencek nagy becsben tartott, kedvenc sebespisztrángja. Nemcsak gasztronómiai kuriózumról van szó, hanem egy lenyűgöző, filmbe illő, anya-lánya siker­sztori is rejlik mögötte. A pisztrángos tavak története egészen a háború előtti időkre nyúlik vissza, 1935-ben alapították a Maria Ludwika Krasińska Czartoryska grófnő, földbirtokos, műgyűjtő tulajdonában levő ojcówi területeken, ahol hamar sikeressé is vált a halgazdálkodás. Az 1944-es földreformok után azonban államosították mind a park területét, mind az azon található pisztrángtelepeket, utóbbiakkal pedig a kétezres évek óta nemigen foglalkoztak, aminek következtében 2014-ben éppen a megszüntetésükre készült az állam. Ekkor lépett be a történetbe Magda Weigel és lánya, Agnieszka Sendor, akik teljes kívülállóként, nulla pisztrángtenyésztési tapasztalattal bérbe vették az államtól a parkban található pisztrángos tavat, hogy megmentsék ezt a sok évtizedes múltra visszatekintő értéket. A kezdés elmesélésük szerint nehéz volt, senki nem hitte el, hogy kitartanak majd, és nem dobják be a törülközőt három hónap után, ezért nemigen találtak szakértői segítséget. Végül azonban minden a helyére került, a pisztrángok surrannak, mint a nyíl, az anya-lánya páros pedig számos nemzetközi díjat is bezsebelt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.