chili&vanília

Ázsiai levesek divatja

Gasztro

Világszerte izzik az ázsiai levesek iránti szenvedély, soha nem volt még akkora rajongótáboruk, mint az elmúlt években. A trend Magyarországot is elérte, és úgy tűnik, nemcsak hirtelen fellángoló divathóbortról van szó, beépültek a hétköznapi étkezésünkbe, a huszonéves generáció főzelékbár és kifőzde helyett már sokkal inkább vietnami, thai vagy más távol-keleti levesezők mellett teszi le a voksát. A legnagyobb népszerűségnek kétségkívül a vietnami pho leves örvend, igazi kultikus státuszt ért el nálunk is, hasonlóan a nemzetközi gasztronómiához. A világ kulináriáját meghatározó New Yorkban jelenleg a ramen a legtrendibb, mind az alaplé, mind a tészta készítése igazi művészet, amelynek elsajátítása évekbe telhet. A thai konyha remeke, a tom kha gai kókusztejes, édes-csípős leves, szintén kedvelt itthon is, szerencsére akadnak helyek, ahol kiválóan készítik (például a Hold utcai piacon található kifőzdében). Az alábbi, tavaszi ihletésű leves valahol a thai–vietnami–Srí Lanka-i határon mozog, sűrű, ízgazdag lé, benne aktuális piaci zöldségek és rizstészta. Nem mellesleg negyedóra alatt elkészül.

 

Csípős kókusztejes tavaszi zöldségleves rizstésztával

Hozzávalók (4–6 adag)

 

4 evőkanál napraforgóolaj

1 csokor újhagyma, vékonyra karikázva

1 szárzeller, vékonyra karikázva

3 cm friss gyömbér, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 evőkanál currypaszta vagy csípős paprikakrém

1 teáskanál kurkuma

2 sárgarépa, gyufaszálra szeletelve

1 brokkoli szára, gyufaszálra szeletelve

1,2 liter leszűrt zöldségalaplé vagy víz

só, bors

4 dl kókusztej

12 dkg rizstészta

10 dkg bébispenót

1 csokor retek, cikkekre vágva

1 zöldcitrom leve

a tetejére: újhagyma zöldje

 

Az olajon üvegesre dinszteljük az újhagymát, szárzellert, gyömbért és fokhagymát. Hozzáadjuk a currypasztát vagy csípős paprikakrémet és a kurkumát, néhány másodpercig pirítjuk. Hozzáadjuk a gyufaszálra szeletelt sárgarépát, brokkoliszárat, majd felöntjük a vízzel vagy alaplével. Sózzuk, borsozzuk. Kb. 15 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, de még kicsit ropogósak. Hozzáadjuk a kókusztejet, ezzel már nem forraljuk. Közben egy külön edényben megfőzzük a rizstésztát. A forró levesbe dobjuk a megmosott, megpucolt spenótot és a negyedekre szeletelt retket, ezzel már csak egy percig főzzük. Zöldcitrommal ízesítjük. A tésztát csak közvetlenül tálalás előtt tesszük bele.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.