Péklapát 5.

Egy bagel a lyukas zsemlék országában – Budapest Bägel, Dzsem Café

  • Tófalvy Tamás
  • 2013. október 25.

Gasztro

A bagel a magyar vendéglátásban és kiskereskedelemben leginkább a középen gondosan kilyukasztott zsemlét jelenti. A fővárosban viszont nemrég megnyílt az első olyan hely, ahol végre tényleg bagelt sütnek. Méghozzá kiválóan.

Budapest Bägel (Atelier)

false

Nem messze a Jókenyér boltjától, a Kecskeméti utcában, a hajdanvolt Közhely átmárkázásával létrejött Atelier nevű szórakozóhely konyhájával szimbiózisban működik a Budapest Bägel kis sütödéje. A bageleket a konyhából lekanyarított kis részben készítik, a választék pedig szerepel az Atelier étlapján is. A hely egy kis hetedik kerületi romkocsmás hangulatot visz a kecskeméti utcai miliőbe a maga visszafogott módján: a földrajzi távolság és a belsőépítészek együttes fellépése konszolidált dizájnná szelídítette a romosságot. A legkarakteresebb díszítőelemek az újrahasznosított hegyikerékpár-vázakra épített országúti biciklik, amelyek teljes valójukban oda vannak láncolva, lakatolva egy-egy tereptárgyhoz.

A szerdai estén kellemes telt ház és zsizsegés fogad minket. Aznap éppen a sonkás, szalámis, roston sült gomolyás vagy avokádós szendvicsek közül lehet választani, sima bagelben elkészítve. Egy gomolyás és egy avokádós mellett döntünk, és némi itallal helyet foglalunk a hátsó teremben. A két szendvics nem is olyan sok várakozás után megérkezik, és már kézbe fogva is érezhető a súlyukból, hogy nem a szokásos lyukas zsemlével (vagy az egészen kreatív lángelmék által megalkotott, önnön farkába harapó kiflivel) van dolgunk. A zsemle, kifli és a bagel között ugyanis – amint azt a szakirodalom kimerítő részletességgel tárgyalja – a legfőbb különbség az, hogy a bagel tésztáját a sütés előtt még főzik is egy kicsit, ettől lesz olyan kellemesen tömény és nehéz.

A gomolyás bagel (690 Ft) markáns alapanyagokkal dolgozik, minimalista és puritán: a sült gomolya mellett van egy kis saláta és krémsajt, de így is nagyon intenzív az összhatás. Az avokádós (690 Ft) bagelben a krémsajt mellett puha avokádó és jó sok koriander kapott helyet, az előzőnél frissebb, zöldebb ízvilág is hibátlan. Persze mindkét összeállítás biztos alapja a friss, meleg és nagyszerű bagel, ami nem egészen olyan, mint amit az eredeti New York-i zsidó paradigma diktál, mégis az én ízlésemnek talán még kedvesebb is. A Budapest Bägel produktuma valamivel lédúsabb és puhább az ortodox variánsnál, de megtartja a bagel finom töménységét és súlyát: ez az újraértelmezés teljesen legitim módon dolgozza fel a kötelező műfaji elemeket. A felszolgálás szimpatikus, az árak a kapott érték arányában elfogadhatóak. Távozáskor még elviszek zacskóban egy sima bagelt (250 Ft), de a hazaérkezést már nem éli meg.

1053 Budapest, Kecskeméti utca 2. Facebook.

 

 

 

Dzsem Café

false

 

Fotó: facebook

A Közép-európai Egyetem és a belvárosi üzleti negyed együttes aurája a pékségek, kávézók, szendvicsbárok valóságos tömegét vonzotta a Nádor utca környékére. Az egyetem főépületétől pár lépésre, a csendes Vigyázó Ferenc utcában bújik meg szerényen a Dzsem Café. A pékség-kávézó ablakai szokatlanul kicsik, így igazán csak belülről lehet megállapítani, hogy egyetlen, viszonylag apró, de kedves hangulatú helyiségről van szó, egy oldalon pulttal, benne szendvicsekkel, a szomszédos falon pedig kosarakkal a péksüteményeknek. Bagelből csak szendvicsformátum áll rendelkezésre, egy kecskesajtos (530 Ft) mellett döntök.

Pár perc, amíg megmelegítik (sajnos nem sütőben, hanem vaslapos, rászorított szendvicssütőben), és közben megtudom a nagyon kedves és mosolygós felszolgálólánytól, hogy a bagelt nem ott sütik ugyan, de saját recept alapján készül; a kérdésre viszont, hogy főzik-e a műtárgyat vagy sem, bizonytalan arckifejezés a válasz csupán. Az első harapás után leginkább afelé hajlanék, hogy inkább nem – bár valamivel töményebb a tésztája egy átlagos zsemléénél, inkább fojtós, mintsem fajsúlyos, emellett meglehetősen száraz és jellegtelen is. Az összképen sem a két fél péksütemény között depressziósan fekvő, apró sajt- és még apróbb uborkadarabok, sem a közepes kávé nem lendít. A kiszolgálás kedvessége és a hely kellemes hangulata miatt a betérés nem ellenjavallott, de ha lehet, ne bagelt válasszanak.

1051 Budapest, Vigyázó Ferenc utca 7. Facebook.

Figyelmébe ajánljuk