chili&vanília

Filet américain

Gasztro

Brüsszelben jó néhány hónapomba telt, mire rájöttem, hogy a kivétel nélkül minden étlapon megjelenő „filet américain”-ként szereplő fogás nem egy steak, hanem a tatárbifsztek. Az ellenben igencsak hamar feltűnt, hogy bármelyik bisztróba, sőt elegáns étterembe ültünk is be, szinte az összes helyi kizárólag ezt rendelte. Kiderült, hogy a tatárbifsztek az egyik legjellegzetesebb belga specialitás, és legalább olyan kultusznak örvend, mint a helyi sör. Főételként fogyasztják. A harmadik ott töltött évem magasságában kezdtem megbarátkozni ezzel a gondolattal, olyannyira, hogy utána már szinte nehezemre esett, hogy ne ezt kérjek én is mindenütt. Kiválóan tudják elkészíteni kapribogyóval, finomra aprított salotta hagymával, mellé pedig kötelezően sült krumpli jár. A jó tatárbifszteknek két titka van: a kiváló minőségű hús, és hogy darálás helyett érdemes késsel vágni. Magam részéről a francia, belga elkészítési módot részesítem előnyben, amely magát a húst helyezi középpontba, és nem fűszerezi agyon. Aki nyitott az új ízekre, próbálja ki a keleti ihletésű tatárt is: a tojássárgájához szezámolajat, zöldcitromlevet, friss reszelt gyömbért, szójaszószt és kevés pirított szezámmagot keverünk, ezzel forgatjuk össze a húst. Alább viszont következzen a belga klasszikus.

 

Brüsszeli tatárbifsztek

Hozzávalók (4 adag)

 

40 dkg jó minőségű marhahús (pl. bélszín vagy hátszín)

2 tojássárgája

4 evőkanál olívaolaj

só, bors

1 kávéskanál dijoni mustár

2 evőkanál átöblített kapribogyó

2 salotta, finomra aprítva

fél csokor snidling, finomra aprítva

 

A nyers húst éles késsel egészen apró kockákra vágjuk. A tojások sárgáját kikeverjük az olívaolajjal, a sóval, a borssal, a mustárral. Hozzáadjuk az alaposan átöblített kapribogyót, a salottát és a snidlinget. Összeforgatjuk a tojássárgájás mártást a hússal. Bekeverve egy órára a hűtőbe tehetjük. Tálalhatjuk a kiegészítőket külön-külön is – ebben az esetben mindenki magának állítja össze a tatárbifszteket.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk