kertész lesek

Szent Orbán/Velence

  • kertész lesek
  • 2012. augusztus 19.

Gasztro

Valaha nagyszerű szőlőtermőnek számított a Velencei-tó fölé magasodó Bence-hegy, de a 19. század végén tomboló filoxérajárvány mint oly sok más hasonló területet, ezt is tönkretette. Száz év kellett, hogy ismét aktuálissá váljon a helyi érdekű borozgatás, de valljuk meg, a hagyománytiszteletnél - ami a leglátványosabban az 1984-ben szinte titokban felállított, majd 1998-ban központi helyre áthelyezett Szent Orbán- (szakmabeli védőszent) szoborban ölt testet - sokkal hatásosabb az ingatlanforgalmazás: nem véletlenül mondogatják a hegyre vezető Panoráma útnak nevezett szerpentin környékéről, hogy Velence Rózsadombja.


A párhuzam a Szent Orbán vendéglő láttán csak erősödik. A csúcs közelében álló épület az 1990-es évek budai építészetét juttatja eszünkbe - enyhén szólva nem a szívünk csücske. Még aranyhallal teli műtavat is látunk, mielőtt felérnénk a teraszra, tényleg csak a kőoroszlánokat hiányoljuk. De a teraszon érvénytelenné válik az építészeti kritika, a távoli Velencei-tó látványa mindenért kárpótol. Az is kedvünkre való, hogy a fennhéjázó díszletek között dolgozó felszolgáló egyáltalán nem viselkedik "alkalomhoz illően", kifejezetten barátságos, még a bizalmaskodása sem zavar.

Az étlap legizgalmasabb fejezeteit egyértelműen a vad- és halételek jelentik, ez utóbbiakról azt állítják, hogy a "szemközti tó gyümölcsei". Egy darabig elszórakozunk a gondolattal, hogy ez az aranyhalas vagy a Velencei-tavat jelenti-e, az viszont nem annyira vicces, hogy a vegyes sajttálon (1990 Ft) csupa ismerős néz ránk a sarki közértből. Ha rajtunk múlna, az "Anikó és a bakonyi karaván" fantázianevet adnánk neki. Viszont a halászlére (1200 Ft) nem lehet panasz. A Velencénél híresebb halas helyszíneken is megállná a helyét, sőt véleményünk szerint egy-két túlexponált csárda kínálata meg sem közelíti a Szent Orbánét. Ezek után nem csoda, hogy magasra kerül a léc, alig várjuk a tűzdelt szarvasfilét vadász módra (3000 Ft), de ugrás közben eltörik a rúd. Hiába remekbe szabott a hús, a gombás szárnyasmáj körítés, ha a vörösbor annyira eluralkodik a jobb sorsa érdemes tálon, hogy savanykás íze tökéletesen kivehető. A császármorzsát baracklekvárral (550 Ft) tulajdonképpen a tűz megfékezésére rendeljük - soha rosszabb poroltót.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.