kertész lesek

Trattoria Serafina

  • kertész lesek
  • 2022. szeptember 7.

Gasztro

A kelenföldi Bikás park a 4-es metró megnyitása után vált közismertté.

Nevét a szánkózódomb tetején álló Kiss István-szoborról kapta, amely a Monda címet viseli. Három bronzbika áll egymásnak háttal, háromszöget formázva. Az egyiknek Nap, a másiknak Hold, a harmadiknak csillag ragyog a szarva közt. Ha abból indulunk ki, hogy a szobrot 1980-ban avatták fel, három évvel korábban az Omega együttes Időrabló című lemezén pedig azt énekelte Kóbor János, hogy „napot hoztam, csillagot” összefüggést is kereshetnénk az űr-rock és a szocializmus egyik kedvenc szobrászművésze között… De szó sincs erről, Kiss már a hatvanas években tervezett hasonlót.

A park azonban nemcsak a szoborcsoport, és a sci-fibe illő metróállomás-lejáró miatt figyelemre méltó. Kis túlzással a tömegsport Mekkájának is nevezhetnénk, hiszen futópályája és nyilvános szabadtéri „konditerme” mellett még egy kisebb sporttelep is van itt tenisz- és kézilabdapályákkal. A hagyományoknak megfelelően a vendéglátóipari egység sem hiányozhat, de sokkal nagyobb kapacitással működik, mint a megszokott sportbüfék. A zárt teraszos, tágas étterem a 2010-es években afféle divatos „sportpubként” várta a meccsközvetítésekre összegyűlő baráti társaságokat. A Bikás Pubot 2015-ben felkerestük mi is, nem voltunk túlzottan elalélva, így azon sem lepődünk meg, hogy ma már Trattoria Serafinának nevezik, és leginkább a pizzáira büszke. Azért biztosra mennek, a szokásos olasz fogások mellett van „hazai ízek” elnevezésű fejezet is az étlapon.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.