Árrobbanás a szögesdrótpiacon: „technikai és kapacitásbeli nehézségek”

  • narancs.hu
  • 2015. június 25.

Hírnarancs

A nagy hatalmú főminiszter megvédte a kerítést és Paks II.-t. No és a dohányterjesztő haverokat. Sőt, a rezsicsökkentést is! A munka verbális része Kósa Lajosra maradt volna.

Lázár János mindenkit megvéd

Rekordhosszúságú, 2 óra 22 perces kormánytájékoztatóval lepte meg az ország nyilvánosságát Lázár János. Nem mondjuk, volt miről mellébeszélnie. Sorolni is alig tudjuk a nagyszerű híreket! Kerítés természetesen lesz. Sőt, akár dupla kivitelben, 10 méter mélységben! 2300 privát földtulajdonos kártalanításával. Lázár szerint a kormánynak esze ágában sem volt a Dublin III. egyezmény felfüggesztése, mindez csak félreértés (egy másik, igaz, jóval kisebb hatalmú potentát, Kovács Zoltán kedden még máshogy nyilatkozott). Technikai és kapacitásbeli nehézségeink vannak (zavarok a szögesdrótpiacon?), csupán ezért jeleztük, hogy átmenetileg nem tudjuk fogadni a Nyugat-Európából visszaérkező menekülteket. Lázár ezután értetlenkedik egyet azon is, hogy épp a gazdag Németország és Ausztria akarja hozzánk visszatoloncolni a bevándorlókat, amit nem hagyhat szó nélkül a kormány. Olyannyira nem, hogy ha mégis hozzánk toloncolnának embereket, akkor azokat továbbküldjük a görögöknek, alighanem náluk lépték át az unió határát. De nem csak a menekülteket, a cigarettakérdést is rendbe tette Lázár, aki sok hasznos tanácsot kap a Sánta családtól. Különben is azokat a cégeket kell támogatni, amelyeknek gyártókapacitásuk van Magyarországon. A Philip Morris pedig áskálódó, folyton feljelentő ellenség, és a többek között rájuk kirótt különadóból szuperkórház épül Budapesten. Hogy hol? Mindegy, valahol a szupermúzeumok és a szuperstadionok között félúton. És: egységesen randa küllemű cigarettásdobozok lesznek, rajtuk semmi márkamegnevezés, csak a riasztó, gyomorforgató patológiai portrék és inzertek – ahogy valami közeli országban, Ausztráliában. Ja, hogy Lánczi Tamás? Azért mindenről még egy überminiszternek sem lehet véleménye.

Másról annál inkább, például, hogy az atommal termelt áram olcsó. Mindenképpen. De a magyar kormány a közműszolgáltatás államosítása után, 2017–18 táján (ekkor valami választások következnek) megint rezsit csökkent, ami bravúros tett lesz pont azután, hogy elveszítette a rezsiháborút, és előbb-utóbb emelnie kell a gáz, az áram árát.

Lázár: Ekkora levelet írtam


Fotó: MTI

Emelkedik a szögesdrót ára

Egy újabb adalék a kerítésépítéshez: megdöbbent nemzeti parki szakemberek és környezetvédők figyelik a kerítésterveket, hiszen a terv megvalósulása működő ökológiai egységeket vág keresztül, Natura 2000-es területeket dúl fel, egyaránt gátolja a nagyvadak vonulását, és súlyosan érinti a védett földikutyák élőhelyét, no meg betesz az ígéretes szerb–magyar ökológiai együttműködésnek. Erről ugyan Lázárt is kérdezték, de szerinte a rendészeti kérdés most elsőbbséget élvez. Ez magyarul úgy hangzik: az Orbán, munkatársai és tanácsadói által kitalált, esetről esetre eltérő arányban gonosz, buta, illetve aljas ötletek mindig elsőbbséget élveznek a józan ésszel szemben.

Kósa Lajos vagy Kóla Sajos, esetleg Sajtos Kóla

Hutuk, hutik, „tuszuk”, tuszik meg más effélék áramlanak, örvénylenek, ütköznek és ontanak vért a világban, azután – még úton a világot jelentő kerítés felé – létük szerény nyomai lerakódnak egy amúgy is elfoglalt és gondoktól gyötört államférfi elméjében, és ez jön ki belőleAzért a hosszú távú megtekintését nem ajánljuk, hiszen könnyen epilepsziás rohamokhoz vezet!

A szőnyeg alá söpört Quaestor

Összesen 212 milliárd forinttal tartozik a Quaestor a kötvényeseknek, ebből 154 milliárd forint fiktív kötvényt fizetnek ki a tisztességes piaci szereplők a Beván (Befektető-védelmi Alap) keresztül, írja a Világgazdaság. A Buda-Cash és a Hungária kártalanítása nagyságrendekkel kisebb ennél, de ezeknél csak a szerződés szerinti kártalanításokat kell kifizetnie a Bevának, melynek ügyvezető igazgatója lemondott, amikor kiderült, hogy kizárólag a Quaestornál mindenkinek mindent ki kell fizetni. A legfőbb különbség a többi banknál és brókercégnél elcsalt vagyonhoz képest az lesz, hogy a Quaestornál nem lehet majd perelni, és így többé már nem is fog kiderülni szinte semmi a Quaestor törvénytelen működéséről, a felügyeleti ellenőrzések lazaságának okáról, vagy bármi más, az ügyhöz kapcsolódó fontos részletről.

Nem tetszik az egyes műsor?

Júliustól bővülnek és a jogszabályi változásoknak megfelelően a digitális tévészolgáltatásokban az első csatornahelyekre kerülnek a közszolgálati műsorok, köszönhetően annak, hogy az Országgyűlés korábban elfogadta a médiaszolgáltatásokról, illetve a digitális televíziózásról szóló törvények módosítását.  Az átállásra ugyan már július 1-jén sor kerül, de az első új adó, az M4 Sport csatorna csak július 4-től lesz elérhető, eleinte ráadásul nem is teljes kínálattal, azt majd csak július 18-tól láthatjuk. Az újabb, M6 nevű köztévé elindulásának időpontja egyelőre ismeretlen, de a programhelyek közé már most bekerül – reméljük, addig is a fentihez hasonló, végtelenített pillanatképeket láthatunk az adó hűlt helyén.

Junius Caesar!

A hét utolsó napjain azért jóval melegebb lesz, mint az utóbbi, kissé vacogósabb napokon: ahogy frissített prognózisunk ígéri, részben már pénteken is, de pláne szombaton egészen kellemes, napsütéses, mondjuk még mindig inkább kora nyári időnk lesz – a kánikulát talán jövő hétvégére várhatjuk. Vasárnap természetesen ismét többfelé záporok, zivatarok következnek, de ezt már megszokhattuk.

Figyelmébe ajánljuk