Farkasok Focisztánban – Orbán Viktor hadat üzent az Amerikai Egyesült Államoknak

  • narancs.hu
  • 2014. július 27.

Hírnarancs

Meteorológusba csap a menkű, Magyarország alkotmányos diktatúra. Történelemkönyvbe vagy vicclapba kerül-e a tusnádfürdői Orbán-beszéd? Humoros hétvége gólokkal, felhőszakadással.

– Magyarország ugye köztársaság?
– Nem, uram, királyság.
– Akkor van királyuk?
– Nincs, tengernagyunk van.
– Akkor van flottájuk?
– Nincs, mivel nincs tengerünk.
– Van valami követelésük?
– Igen.
– Amerikával szemben?
– Nem.
– Angliával szemben?
– Nem.
– Oroszországgal szemben?
– Nem.
– Hát akkor kivel szemben vannak követeléseik?
– Romániával szemben.
– Akkor Romániának is hadat fognak üzenni?
– Nem, uram. Ők a szövetségeseink.

A legenda szerint 1941. december 12-én ez a párbeszéd zajlott az amerikai külügyminiszter és a magyar ügyvivő között, miután Bárdossy László miniszterelnök hadat üzent az Egyesült Államoknak. E röhejes gesztust kezdetben el sem hitték Washingtonban, valószínűleg azt gondolták, hogy valami japán médiahekk lehet, mivel annyira abszurdnak tűnt, hogy egy szánalmas kelet-európai törpeállam megpróbáljon beleszólni a nagyok dolgába.

Mi azóta sem tudunk szívből röhögni az eseten, ahogy Orbán Viktor tegnapi, tusnádfürdői beszédén sem, pedig most minden bizonnyal a világ boldogabbik részén a hasukat fogják a külpolitikai hírek szerelmesei. A helyzet még az 1941-esnél is komikusabb: Orbán Viktor ugyanis jelenlegi szövetségeseinek, az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak üzent hadat, ráadásul háború sincs. „Megpróbáljuk megtalálni a Nyugat-Európában elfogadott dogmáktól és ideológiáktól elszakadva, tőlük magunkat függetlenítve azt a közösségszervezési formát, azt az új magyar államot, amely képes arra, hogy a mi közösségünket évtizedes távlatban versenyképessé tegye a nagy világversenyfutásban” – mondta egyebek mellett Orbán Viktor, ám, hogy ez mivel kecsegtet, azt legfeljebb abból lehet sejteni, amit Orbán az elmúlt négy évben a magyar labdarúgással tett. Hiszen eddig ez volt az egyetlen olyan, válságban lévő „közösségszervezési forma”, amit a miniszterelnöknek az „elfogadott dogmáktól és ideológiáktól elszakítva”, azoktól „függetlenítve” sikerült a maga képére formálnia.

Ennek fényében a hétvégén befejeződött, hazai rendezésű U19-es labdarúgó Európa-bajnokságot afféle főpróbának is tekinthetjük az orbáni nagy világversenyfutásban. A magyar válogatottat elverte Ausztria és Portugália is, a felcsúti csodastadionról kiderült, hogy esőben semmivel sem különb, mint bármelyik környékbeli libalegelő, mégsem maradt el a hepiend. Pénteken sikerült legyőzni 2-1-re Izraelt, így – mivel a nyolc résztvevő közül hat továbbjutott – a magyar ifiválogatott is ott lesz jövőre az U20-as világbajnokságon. „A mérkőzés óriási küzdelmet hozott, de a srácok az utolsó erőtartalékaikat is bevetve harcoltak, és megérdemelten érték el a mai sikert. (...) Hallottuk a visszajelzéseket, olvastuk a részben jogos, részben túlzó kritikákat, és a játékosok mindenáron be akarták bizonyítani, hogy érdemesek a szurkolók szeretetére. Azt mondtam már a torna előtt is a futballistáknak, hogy július 25-ére férfivá kell érniük, és úgy gondolom, a meccs végén tizennyolc férfi jött le a pályáról – nyilatkozta a meccs után a gyorsan két számmal nagyobb mellényt öltő Mészöly Géza szövetségi kapitány, még jó, hogy azt nem tette hozzá, hogy aki ennél többet várt, az hazaáruló.

false

Úgyhogy maradunk a focinál. A hétvégén elrajtolt az NB1, az egyetlen említésre méltó gesztus az újonc Nyíregyháza szurkolóihoz fűződik, akik „Új az ólatok, de a trágya a régi benne” feliratú molinóval fogadták a debrecenieket. Nem mintha számítana, 1-1 lett a vége, egyelőre az MLSZ sem helyezett büntetést kilátásba, de ki tudja, mit hoz a holnap? Mivel a szombati Orbán-beszéden elhangzott, hogy a „külföld pénzeli a civileket”, a végén még kiderül, hogy norvég ultrák küldtek Nyíregyházára egy raklap festékszórót...

De még ezt is hamarabb elhinnénk, mint azt, hogy villám csapott az Országos Meteorológiai Szolgálat épületébe, és emiatt a szolgálat honlapját vasárnap délután nem tudták frissíteni...

Mi jöhet ezután? A postás megharapja a kutyát? A kutya gazdája a postást? Vagy kiáltsunk mindjárt farkast? Úgy látszik, ez a minimum. „Befejeződött a nagytestű ragadozók vizsgálatát célzó fejlesztés a Gömör-Tornai-karszton és a Zemplénben, a természetvédelmi kutatás során öt farkas egyedet azonosítottak” – tájékoztatta vasárnap az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága az MTI-t és a Magyar Posta vezérigazgatóságát, úgyhogy óvatosan a postaládákkal!

Figyelmébe ajánljuk