Angela Merkel belebök Putyin bal szemébe

  • narancs.hu
  • 2014. szeptember 1.

Hírnarancs

Merkel további szankciókat sürget, míg Putyin kedves Atyuskaként tanácsokat ad az ukránoknak. A Fidesz Miskolcon romaügyben jobbról előzi a Jobbikot, a „tízrongyos” holnaptól sokkal szebb lesz. Végezetül esők után pótnyár újratöltve, valamint egy művészi igényű falusferencezés. Hírek ma!

Angela Merkel szerint fel kell lépni az orosz agresszió ellen. Az ukrán válságban követett orosz politika fényében helyes lépés, hogy az Európai Unió újabb szankciókat dolgoz ki Moszkva ellen – jelentette ki a német kancellár hétfőn Berlinben. Angela Merkel sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az Oroszország elleni büntetőintézkedések a német gazdaságot is sújtják, de „az ideiglenesen jelentkező hátrányoknál” sokkal nagyobb veszélyt okozna válasz nélkül hagyni az orosz politikát. A reakció elmaradása azt jelentené, hogy „következmények nélkül meg lehet változtatni az európai határokat, és katonai erővel rá lehet rontani más országokra” – mondta a kancellár. (MTI)

false

Putyin: senki ne feledje, Oroszország egy atomhatalom! Miközben Moszkva fokozza a nyílt nyomásgyakorlást Kijevre az ukrán válság politikai rendezése érdekében, a gazdasági kérdésekben sokkal inkább hajlandó a megegyezésre – olvasható a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap hétfői számában. A Vedomosztyi cikke szerint Oroszország el akarja szakítani Ukrajnától a délkeleti régiókat, ezt tanúsítja Vlagyimir Putyin vasárnap sugárzott tévéinterjúja. A Nyezaviszimaja Gazeta kommentárja szerint az orosz elnök azt javasolta a kijevi vezetésnek, hogy inkább a télre készítsék fel az országot, mint a háborúra. A független orosz lap cikkírója arra is felhívta a figyelmet, hogy Vlagyimir Putyin partnernek nevezte Petro Porosenko ukrán államfőt, akivel lehetségesnek tartotta a párbeszédet, valamint szembeállította Porosenko álláspontját az ukrán fegyveres erők harciasságával. Az újságíró úgy vélte, hogy Putyin vasárnapi nyilatkozata a múlt pénteki szeligeri ifjúsági táborban mondottak pontosítását és magyarázatát szolgálták. (Figyelő Online)

Putyin és Orbán

Putyin és Orbán

 

Kitelepítési tervek Miskolcon. Miskolc szavakban a romaintegráció érdekében, valójában a várost feszítő szociális gondok legalább átmeneti enyhítéséért indította telepfelszámolási programját. A „szegénység exportjából” nem kérnek a környező kistelepülések.

„Ez az egész kilakoltatás arról szól, hogy a Fidesz is ráfordult a kampányra. Jobbról előzik a Jobbikot, és ők is kijátsszák a cigánykártyát. Az, hogy a városban tizenvalahány gettó van, és menekülnek innen az emberek, az eddigi önkormányzatok hanyagsága. Én arra szavazok, akinek elhiszem, hogy tényleg rend lesz Miskolcon” – magyarázza a Városház téren a roma kisebbségi önkormányzat sátrait tisztes távolságból méregető férfi. A roma kisebbségi aktivisták napok óta demonstrálnak a Városházával szemközt a múlt kedden kilakoltatott két család miatt. Az egyik érintett, egy idős nő azt mondja, korábban valóban összegyűlt tartozásuk, amit az utolsó fillérig kifizettek, a MIK (Miskolci Ingatlankezelő Zrt.) mégis megszüntette velük a bérleti jogviszonyt, és az ügy bírósági útra került. A búto­rai­kat most a végrehajtók kipakolták az utcára. Háromgyermekes családjukat és a másik házból kiköltöztetett mozgáskorlátozott, idős asszonyt is átmenetileg rokonok fogadták be, ezért nem lettek hajléktalanok. Tovább...

false

Keddtől megújul a tízezer forintos, és a jegybank négy év alatt megújítja, illetve újra is tervezi a forgalomban lévő teljes bankjegysorozatot is, hogy védettebb legyen a hamisítás ellen. A megújított bankjegyek színesebbek lesznek, de ugyanazok az arcok lesznek rajtuk: Rákóczi, Mátyás, Bethlen, Széchenyi, Szent István, Deák Ferenc. A folyamat első lépéseként a megújított tízezer forintos bankjegy 2014. szeptember 2-től válik hivatalos fizetőeszközzé, és várhatóan decembertől jelenik meg a forgalomban.

false

 

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Esők után pótnyár – időjárás a héten. A kalendáriumi nyárnak vége, s a természet a maga részéről próbálná is érvényesíteni a papírformát, de rajta múlik az is, hogy terve csak részben sikerül – így szokott lenni, amikor a jobb kéz a bal ellen játszik. Hétfőn mintha nem is egy ország lennénk, akkora lesz a különbség a nyugati és keleti tájak között – most speciel időjárási értelemben. Hétfőre virradó éjjel éppen tőlünk délnyugatra képződött egy sekély peremciklon (az Alpok felett hullámot vetett hidegfronton), amihez még egy úgynevezett magassági hideg légörvény is társul. E bőséges csapadékot generáló rendszer azonban megreked a Kárpát-medence nyugati, maximum középső részén – és nem bír el a keletre áramló, kifejezetten nyáriasan meleg levegővel. A viadal azért két napig tart – kedden sem lesz kisebb a különbség az ország két vége között 15 foknál: a Balatonon szinte októbert idézi az időjárás, a Tiszánál meleg nyár, strandidő. Budapesten ehhez képest mindkét nap afféle átmeneti hangulatú lesz, kicsivel 20 fok feletti maximumokkal, hétfőn még több, kedd reggeltől, délelőttől már kevesebb esővel. Tovább...

false

És végezetül: e mellett nem tudtunk elmenni. Szótlanul.

false

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?