Kihullajtják legjobbjaik – Szelekció a NER-ben

  • narancs.hu
  • 2015. március 5.

Hírnarancs

Újabb fideszes belharc, gyanús ingatlanügy a Gellérthegy legdrágább részén, szaporodnak a mezei pockok. Újabb napot tudtunk le a NER-ben.
Lázár–Schmidt-háborúcska
Az Orbán–Simicska-konfliktus árnyékában egy nem kevésbé szórakoztató purparlé alakul a szemünk előtt: az intézményekkel és projektekkel kistafírungozott Schmidt Mária immár visszavonhatatlanul szívóágra került a Nemzeti Együttműködés Rendszerében. A Miniszterelnökséget vezető Lázár János ugyanis hirtelenjében rádöbbent, hogy a Sorsok Háza csak konszenzussal valósulhat meg, a projektet nem kísérheti „botránysorozat”, mert „ilyen ügyet az Orbán-kormány nem tud felvállani”. A kormányzati verdikt értelmében a zsidó szervezetek támogatásán kívül a tudománynak és a holokauszttal foglalkozó nemzetközi szervezeteknek is egyet kell érteni a tervekkel, mert a kabinet csakis ez esetben támogatja. Röviden arról lenne szó, hogy Lázárék nem adnak egyelőre több pénzt, ami nyilvánvalóan szíven ütötte a projekt jelenlegi gazdáit. Pedig Schmidt Mária tényleg mindent elkövetett, ijedtében még az ötvenes évek hangulatát megidéző konferenciát is szervezett az Orbán-kormány nagyszerű teljesítményéről. Hiába, úgy tűnik – mi több, most, hogy már szabad a gazda, a nekibátorodott Magyar Tudományos Akadémia is kíméletlenül agyagba döngölte a Schmidt Mária-féle Sorsok Háza-koncepciót.
Adtam neki egy tockos!

Adtam neki egy tockost!

Fotó: Kovács Tamás/MTI


Mindjárt jön a tréler!
Budapestre tartanak az első CAF-villamost szállító trélerek Spanyolországból. A fővárosban 47 ilyen járgányt állítanak be az 1-es, a 3-as, a 19-es és a 61-es vonalán, idén előreláthatóan 25 darab érkezik a rövidebb változatból, és a tervek szerint ősztől közlekednek, először a 3-as útvonalán.
Már megint
Ha már végeztek e heti, ismételten remek lapszámunkkal, szíves figyelmükbe ajánljuk a friss Figyelő egyik írását. A cikk egy gellérthegyi luxustelek furcsa eladásáról szól: az értékesítő a főváros, a vevő a hírek szerint a Duna-Aszfalt Kft. tulajdonosához állhat közel, a telekre álmodott villa kivitelezője pedig Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és Orbán-fociakadémia-főnök vállalata lehet. Az adásvétel a Figyelő szerint nemcsak a gyanúsan alacsony vételár és viharosan gyors, valódi versenyeztetés nélküli tranzakció miatt problémás, hanem a törvény betűje szerint is, mivel nemzeti vagyon tulajdonjogát csak átlátható szervezet részére lehet átruházni, márpedig e feltételnek a Figyelő szerint a vevő, egy zavaros hátterű cég nem felel meg. Az ügylet sok hasonlóságot mutat  a Juhász Péter által vizsgált V. kerületi ingatlanértékesítésekkel.
Pocokpara
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) illetékes igazgatósága arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 2014-ben az utóbbi évek egyik legjelentősebb mezeipocok-túlszaporodása zajlott le. Ez komoly károkat okozhat, a védekezést idejében kell megkezdeni, elkerülendő a még nagyobb károkozást. Úgyhogy, magyar gazdák, rágcsálókra fel!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?