Jól indult az év Orbán Viktor barátainak

  • narancs.hu
  • 2016. január 4.

Hírnarancs

Egy Fidesz-közeli vállalkozó 16,5 milliárd forintot kapott új üzletéhez egy állami banktól, Andy Vajna pedig úgy érzi, már tényleg az övé a Tv2. Egyre több magyar megy Dubajba.

A Videoton tulajdonosát is kisegíti az állami bank

A Kopaszi-gát megvételére 52 millió eurós (16,5 milliárd forint) hitelt kap Orbán Viktor barátjának a cége az Exim Banktól – írja a Válasz.hu. A Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Asset Management és River Dunainvest egyéves tárgyalássorozat után, december végén vásárolta meg az 56 hektáros dél-budai parkot. Garancsiék ígérete szerint a terület parkosított része továbbra is a jelenlegi feltételekkel üzemel tovább. Az üzlet a még be nem épített terület fejlesztésében rejlik: ide lakó- és irodaövezet kialakítását tervezik. A lap szerint a Fideszhez közel álló vállalkozó projektje sikerre van ítélve, mivel a kormány új lakástámogatási rendszerében a három gyereket vállaló családok akár kétszer 10 millió forintos támogatást is kaphatnak, ha új lakást vásárolnak, ez pedig komoly lökést adhat a piacnak.

Garancsi István

Garancsi István

Fotó: MTI

Az eredetileg exporttámogatásra létrejött Exim Bank 2014. január elsejétől belföldi székhelyű cégek „versenyképességet javító” beruházásaihoz és eszközigényeihez is adhat hitelt. Így kaphatott Andy Vajna is 6,72 milliárdot a Tv2 megvételére a Külügyminisztérium felügyelete alatt álló banktól.

Vajna megemlítette Orbánnak, hogy megvenné a Tv2-t

Miután Andy Vajna épp vasárnap jelentette be, hogy a csatorna adásvétele lezárult, hétfőn interjút adott a Népszabadságnak. A filmügyi biztos szerint a tárgyalások nem azért húzódtak el, mert közben Fonyó Károly (és Simicska Lajos) is bejelentkezett a Tv2-ért, hanem mert sokáig tartott megegyezni a hitelezőkkel és a csatornával szerződésben álló amerikai stúdiókkal. Vajna a Tv2 vételáráról nem árult el részleteket, csak annyit mondott, hogy a pénzt egy „több bankból álló konzorcium” biztosította számára: ennek részese az Exim Bank, a korábban hírbe hozott, szintén állami MKB viszont nem.

A. N. D. Y.

A. N. D. Y.

 

Vajna arról is beszélt, hogy „régi álma” befektetni a médiába, 1997-ben az Írisz Tv színeiben már pályázott országos frekvenciára, de akkor „kormányzati hátszéllel” az RTL kapta meg a csatornát. „Soha nem fogom elfelejteni: reggel vittük be a hiánypótlást, az RTL illetékese is rohant be a pályázati dokumentációval, hogy ne késse le a határidőt. A pult előtt véletlenül leejtette a paksamétát, és szétszóródtak a papírok. A nagy része, több száz oldal teljesen üres papír volt!”

Vajna arról is beszélt, hogy Orbán Viktort régóta tiszteli és becsüli, éppen ezért említette neki, hogy „belevág ebbe a bizniszbe, de túlzás lenne azt mondani, hogy megbeszélték” volna a részleteket. Vajna bízik abban, hogy a Tv2 a korábbi veszteségek ellenére sikeressé tehető, sőt a rádiózáshoz is megjött a kedve, a Roxy Rádió idén lejáró frekvenciáját is megpályázta.

Fonyó Károly viszont továbbra is magát tekinti a Tv2 tulajdonosának. Ő még nem kapott egy fillért sem Vajnától, így nem érti, hogyan vehették meg a csatornát mástól.

Ezen a télen mindenki Dubajozik

false

Miközben folytatódik a csata a Tv2-ért, Budapest pedig épp a hirdetőoszlopait bontja el, Simicska Lajos Dubajban pihent. A Mandiner olvasója hétfő hajnalban kapta le a (volt) oligarchát a Dubaj–Budapest járat indulása előtt. Ezen a télen igen népszerűnek bizonyult az Emirátusok nyaralóhelye a magyar hírességek között: ott szilveszterezett Habony Árpád fizetés nélküli miniszterelnöki tanácsadó, valamint Vajna Tímea is oda utazott pótszilveszterezni.

Esik a hó, mindenki maradjon otthon!

Míg Dubajban kellemes 25 fok várja az oda látogatókat, addig Magyarországon leesett az első komolyabb hó. Noha már napok óta lehetett számítani a havazásra, az időjárás szokás szerint komoly fennakadásokat okozott a közlekedésben. A budapesti főbb útvonalakat csak kora estére sikerült megtisztítani, több BKV-járat is elakadt, a 76-os trolit például az utasok próbálták meg beindítani. De nem csak a BKV, a MÁV is megbénult a pár centis hótól. Váltóállítási problémák lassítják a közlekedést a Keleti pályaudvaron és Monoron, de a havazás továbbra is „nehezíti a vonatforgalmat” a Nyugatinál és Pécelen. Egy sor járat ma már el sem indul, ami pedig mégis, ott 40–80 perces késésekkel kell számolni. Az OMSZ szerint kedden az ország keleti részén tovább folytatódhat a havazás (ezekre a megyékre figyelmeztetést is kiadott a meteorológiai szolgálat), Somogyban és Zalában pedig ónos esőre kell számítani. Hétfő estére hómunkásokat keres a Fővárosi Közterület-fenntartó, az este 10-től reggel 6-ig tartó időszakra nettó 4200 forintot fizetnek.

false

 

Fotó: MTI

Egy éve vagyunk Charlie-k

false

Különszámmal jelenik meg a Charlie Hebdo az egy évvel ezelőtti terrortámadásra emlékezve. A két szélsőséges terrorista 2015. január 7-én támadta meg a szatirikus hetilap szerkesztőségét Párizsban, ahol 12 embert öltek meg, köztük vezető karikaturistákat, valamint a lap főszerkesztőjét is. Az egymillió példányszámban megjelenő különszám címlapján isten látható véresen, egy Kalasnyikovval felszerelkezve, a felirat szerint pedig: „1 évvel később: a merénylő még mindig odakint van”. A mostani számban olyan alkotók rajzai is megjelennek, akik a merényletben veszítették életüket.

Milánó támogatja a menekülteket befogadókat

Havi 400 euró (több mint 120 ezer forint) anyagi támogatást nyújt Milánó városa az Olaszországban menekültként tartózkodó bevándorlókat befogadóknak – írja az MTI. A támogatás feltétele, hogy a befogadó olasz állampolgár Milánó területén lakjon és a menekülteknek külön berendezett szobát tudjon biztosítani, ehhez tartozó fürdőszobával. Elsősorban családok jelentkezését várják. A menekülteknek legalább hat hónapig kell szállást és ellátást biztosítani, ez az időszak azonban meg is hosszabbítható. A bevándorlókat befogadó olaszokat kétnapos képzésben részesítik.

Itt a tapintható hologram

Japán tudósok fejlesztették ki a Haptoclone-nak nevezett gépet, amely képes előállítani azt a hologramot, melyet érezni lehet. A szerkezet két dobozból áll: az egyikben van a valódi tárgy, a másikban pedig megjelenik annak holografikus másolata. A készülék ultrahangos sugárzást bocsát ki, így válik „érezhetővé” a hologram.

A készüléket tesztelő újságíró szerint az élmény nagyon is realisztikus, a technológia azonban még nem kiforrott, a biztonságos használat miatt egyelőre csak puha tárgyak tapinthatóságát tudják megoldani a Tokiói Egyetem kutatói (Quartz).

Figyelmébe ajánljuk