Beterít minket a hó – Időjárás a héten

Hideg idő, sok, kezdetben zömmel hószerű csapadékkal: az első teljes januári hét méltó lesz a nevéhez. Bár a végére azért erősen olvadni fog.

A múlt héten kezdődött hideg periódus (lásd legutóbbi bejegyzésünket) nem bizonyul múló epizódnak: e hét első fele is klasszikusan télies, kissé zord időt hoz. A fagy kezdetben napközben sem enged szorításából: ebből a szempontból a mélypont a hétfő lesz.

Ehhez képest majd napról napra, fokozatosan lendülünk túl a fagyponton: csütörtöktől kezdve napközben szinte mindenhol pár fokkal 0 fölé megyünk, pénteken pedig átmenetileg egészen enyhe idő lesz (mármint főleg a Dunántúlon). Naplemente után azért még ekkor is alaposan zuhan a hőmérséklet, jócskán fagypont alá; ahol vastagabb hóréteg is kialakult, ott pláne.

S bár az ország bizonyos részei már elmúlt hosszú hétvégén is kaptak némi ízelítőt az idei hóból, az igazi havazás csak most kezdődik! A hozzánk is beköszönő frontoknak hála, hétfő délutántól megszakításokkal napokon át, több részletben, összességében kiadós mennyiség hullhat. Voltaképpen mediterrán ciklonok sorozata hoz további nedvességet és idővel némi, főleg a nappali hőmérsékletekben mutatkozó enyhülést. Közben - pláne, hogy nagyobb magasságban kissé melegebb levegő érkezik -  már a csapadékformák teljes palettáját megtapasztalhatjuk, sajnos a havas és a felszíni tereptárgyakra fagyó ónos verziókat is! De azért ideiglenesen még ekkor is sokfelé gyarapszik, vastagszik a hóréteg. Most úgy tűnik, hogy hétvégén is sokfelé várható csapadék (szombatra, majd vasárnapra virradóan és a hét utolsó két napján napközben is), miközben komolyabb mértékű melegedés talán jövő hét elején várható. Azért arra számítsunk, hogy a napközben rendre olvadozó hó leve éjjelre visszafagy – a közlekedők nagy örömére. Ráadásul a héten többször is élénk és akár napszakonként is örvendetesen váltakozó irányú légmozgást tapasztalunk, a frontok és ciklonok járásának köszönhetően. A szél pedig, hiszen ez a dolga, hordani fogja a várhatóan nem kis mennyiségű havat.

Nagy pelyhekben

Hétfő: Borult időben napközben sem enged ki a fagy: –3, –7 foknál nem lesz több. A Dunántúlon és a középső országrészben határozottan megerősödik a délkeleti szél. Délelőtt előbb a Dunántúlon, délután már keletebbre is számíthatunk havazásra. Éjszaka is keményen fagyni fog: –4, –10 fok is lehet, és többfelé (igaz, idővel inkább már csak keleten és északon) számíthatunk további, lassan gyengülő havazásra, miközben már estétől sokat mérséklődik a szél.

Kedd: Zömmel borult időben, többnyire mérsékelt, de az Észak-Dunántúlon kicsit élénkebb délkeleti szélben délután –4, +1 fokig melegszünk: csak kevés helyen, főleg a déli és a nyugati határnál lépjük át a 0 fokot. Délelőtt még északkeleten havazhat, majd napközben némi csapadékszünet következik, késő délutántól pedig a Dunántúlon, majd estétől már a középső és az északi-északkeleti országrészben is havazni fog (sajnos a Dunántúlon délután még ónos eső is hullani fog...). Reggelre a havazás, mely addig is főleg a déli területeket érinti, zömmel a délnyugati országrészre szorul vissza. Éjszaka gyenge szélben –1, –8 fokig csökken a hőmérséklet (a legkevésbé délen-délnyugaton)..

Szerda: Borult idő lesz, az országban estig sokfelé havazhat, de délen havas és ónos eső is előfordulhat. Délutánra gyenge szélben többnyire –2, +2 fokig melegszünk, többnyire, pláne nyugaton és északon, még napközben is fagyni fog, de a déli és a keleti határ mentén például kevéssel fagypont fölé megyünk, így itt átmenetileg biztosan olvadni fog a frissen lehullott szilárd csapadék - legyen az hó, vagy az útra fagyott jég. Kora estétől kissé megélénkül, hajnalban határozottan megerősödik az északi-északnyugati szél. Éjjel még 0, –7fokig hűl a levegő: az ország keleti harmadában viszonylag kevésbé, a Dunántúlon és északon jobban. Az országban sokfelé várható újabb havazás, helyenként (főleg keleten) esetleg havas és ónos eső is.

Csütörtök: Inkább felhős idő lesz, azért nyugaton és északon némi napsütést is élvezhetünk - viszont itt makacsul ködös vidékeket is találunk. Délutánra többnyire –1, +3 fokig emelkedik a hőmérséklet. A déli országrészben és az ország keleti felén, majd harmadán várható még a nap első felében, kora délutánig  további csapadék (hó, havas eső, eső vegyesen).  Napközben zömmel élénk, északkeleten erős északnyugati szél fog fújni, mely késő délutánra a legtöbb helyen gyengül. Naplemente után  egyre nagyobb területen ismét keményen fagyni fog: reggelig –3, –12 fokos minimumokra számíthatunk: keleten lesz különösen zord az éjszaka. sokfelé, de különösen a középső országrészben képződik zúzmarás köd. Reggelig mérsékelt vagy gyenge, változó irányú szél fog fújni.

Péntek: Csapadék nem várható, helyenként felszakadozik a felhőzet, lassan oszladoznak a ködmezők, nyugaton néhol a nap is kisüt majd. A korábbi napokhoz képest az ország nagyobbik részén (a Dunántúlon, a középső országrészben, az északi hegyvidéken és a déli határnál) határozottan melegszik: itt délután már többnyire +2, +6 fokos (de a nyugati határnál +10 fokot is megközelítő) maximumokra számíthatunk, míg a keleti országrész egy jelentős, makacsul köddel borított részén továbbra is fagyhat napközben (itt csak +1, –3 fokos maximumok várhatók) . Legfeljebb az északi országrészben lehet átmenetileg élénkebb nyugati-északnyugati irányú légmozgás - máshol (főleg az Alföldön) legfeljebb mérsékelt délnyugati szél fog fújni. Estétől mérsékelt déli majd hajnalban már délkeleti szél fog fújni. A Dél-Dunántúlon már kora este is előfordulhat kisebb csapadék és éjszaka további esőre vagy havas esőre kell számítani. Éjszaka, de főleg annak első felében még +1, –6 fokig süllyed a hőmérséklet – a derült, vastagabb hóval borított vidékeken különösen zord körülmények lesznek, de délnyugaton sokfelé fagyni sem fog (a Dunántúlon pedig éjfél után már melegszik az idő). Hajnalban, kora reggel délnyugat felől megérkezik a menetrendszerű mediterrán ciklon vastagabb felhőzete, és mind többfelé számíthatunk csapadékra: többnyire havazni fog, de havas eső, ónos eső is előfordulhat.

Szombat: Borult, sokfelé - a nap első felében főleg az ország keleti kétharmadán illetve déli felén  - csapadékos idő lesz (halmazállapota még bizonytalan, de a hőmérsékleteket elnézve alighanem folyékony - északkeleten viszont havazhat). Legfeljebb mérsékelt délkeleti szél fog fújni, délután többnyire  -1, +5 fokos maximumokra számíthatunk (a Délnyugat-Dunántúlon ennél egy-két fokkal több is lehet). Késő délután elsősorban keleten és északon fog esni, míg késő estére már szinte az egész országra kiterjed a csapadékhullás, ráadásul izgalmasan változatos halmazállapotban: északon a hó, máshol azért többnyire a folyékonyabb fázis lesz jellemző. Északon, északkeleten kifejezetten intenzív esőzés várható. Az éjszaka első felében még –1, +3 fokig süllyed a hőmérséklet – főleg északkeleten fog még fagyni, máshol 0 fok körül (a déli országrészben meg bőven afelett) maradunk. Hajnalra főleg délen megélénkül a szél is és ekkor az ország nagyobb részén már emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap: Többnyire borult, főleg a nap első felében sokfelé csapadékos időre számíthatunk - a halmazállapota még nehezen megbecsülhető, de zömmel folyékony lesz. Az ország nagyobbik északi és nyugati felén csupán +1, +4 fokos maximumok várhatók, de a Dél-Dunántúlon és az Alföldön helyenként az 5, 8 fokot is elérheti a hőmérséklet. Előbb délen majd keleten is megélénkül a délnyugati szél (ehhez képest az Észak-Dunántúlon délelőtt még igen élénk északnyugati szél fog fújni). Délutánra előbb a Dunántúlon, majd keleten is fokozatosan eláll az eső - egy rövid időre, hiszen késő este délnyugat felől befut a következő ciklon csapadékot adó felhőzete.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.