A minisztérium szakértői kimutatták, hogyan tette tönkre az oktatást a kormány

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. febr. 02., 20:34
kommentek
4
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Sokkoló kutatás, Amerika lázban ég, a londoni magyarok aggódhatnak, a kommentek felszabadultak, a bírók visszaszóltak. És Esterházy Péter. Keddi hírek.

Iskola

Nem csoda, hogy a kormány meg akar szüntetni vagy közvetlen minisztériumi irányítás alá akar vonni egy rakás állami hivatalt. Az Emmi háttérintézményét, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet (OFI) például jogutód nélkül tervezik felszámolni, és most már érthető, miért. Az Index ugyanis kiszúrta azt a tanulmánykötet, amelyben a kormány munkáját segítő kutatók elemezték az iskolák államosításának és a KLIK beüzemelésének hatásait. Érdemes végigolvasni az egész ismertetőt, lesújtóan világos kép rajzolódik ki belőle. A lényeg:

Felülről is látszik

Felülről is látszik

Fotó: MTI

- Sehol Európában nem volt példa ilyen szintű centralizálásra, a magyar központosításnak az eltelt időben semmilyen előnye nem látszik.

- A tankerületek csak utasításokat közvetítenek, helyi szempontok nem jelennek meg, az egész működést a stratégiai gondolkodás teljes hiánya jellemzi.

- A túlzott adminisztráció és az autonómia elvétele megbénítja az iskolák működését.

- A Klik nem hoz érdemi szakmai döntéseket, teljes a titkolózás, még a minisztériumi intézmények kutatói sem jutnak adatokhoz.

- A passzív-agresszív túlközpontosított rendszerben a kutatók szerint komoly politikai kockázatok vannak.

Mi kéne még? Tüntetésre fel!

Európa

Downing Street, tegnapelőtt

Downing Street, tegnapelőtt

Fotó: MTI/EPA

Közzétette a brit kormánnyal folytatott tárgyalássorozat nyomán eddig összeállt javaslatcsomagot az uniós szabályozási reformtervekről Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A Brüsszelben ismertetett, a 28 EU-tagállam fővárosaiba megküldött javaslatcsomag több területen - így a külföldi EU-munkavállalók nagy-britanniai szociális ellátásának kérdésében - engedményeket tesz Londonnak. A brit kormány például a brit EU-tagságról tervezett népszavazás után haladéktalanul alkalmazhatná a "vészféknek" nevezett szigorításokat, amelyek alapján négyévi nagy-britanniai munkaviszony után lehetne csak igénybe venni a munkavállaláshoz kötődő brit szociális juttatások teljes körét - írja az MTI.

Amerika

Az iowai előválasztásnak hagyományosan nagy jelentőséget tulajdonítanak, ezért a jelöltjelöltek tegnapi versenyét ma estére már agyonelemezték. A The Des Moines Register összefoglalta a száraz tényeket:

false

Korántsem egyértelmű azonban, hogy mit jelent mindez. Egyes elemzők például Sanders győzelmét látják a számokban, hiszen bebizonyította, hogy a demokrata mezőnyben komoly vetélytársa az előválasztási kampány elején biztos befutónak számító Clintonnak. Mások viszont arra figyelmeztetnek, hogy Sanders bázisa erős Iowában, tehát ha itt ugyanannyit szerzett, mint Clinton, akkor országosan nincs esélye.

Republikánus oldalon egyöntetűen a Trump-jelenség végének kezdetét látják a szakelemek, de a szintén radikális Ted Cruz győzelmét illetően már nincs ekkora konszenzus. Marco Rubio harmadik helye ugyanis eldöntötte, hogy ő messze a legnépszerűbb konszolidált jelölt, ami a pozíciója erősödését jelentheti a párt vezetői és szimpatizánsai körében egyaránt. Mi szóltunk.

A Republikon Intézet oldalunkon elemezte a helyzetet, és amellett érvelt, hogy ez is az előválasztási rendszer jogosultságát bizonyítja. Vagyis szerintük a magyar baloldalnak is ezt kéne tennie.

Komment

"A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága kedden közzétett döntésében kimondta, hogy a magyar bíróságok megsértették a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogot, amikor az Index kiadóját és a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületét felelőssé tették a cikkeik alatt megjelent kommentekért." Részletek itt, az Indexnek gratulálunk.

Bíró

Mai programok
A bíróságok függetlenségének "liberális követelményét" rosszul értelmező bíróknak rohant neki Németh Szilárd a minap. Ma a Kúria és az Országos Bírói Hivatal elnöke is visszaszólt, nem durván, de határozottan. A magyar igazságszolgáltatás két vezetőjét egyaránt a fideszes parlamenti többség nevezte ki, szóval ezen most megint el lehet egy kicsit csámcsogni. És hogy mit lépett a Békemenet? Hát...

Író

Kedves régi munkatársunk ellátogatott Esterházy Péter és Mácsai János beszélgetésére. Csak hogy legyen valami szép is a végén: katt.

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. febr. 02., 20:34
kommentek
4
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  tiszapolgári
  2016. február 03., szerda 17:42
  Oké, de akkor a lefújt kommentelő fogná a pitbullját, ráuszítaná a kereplős kommentre, de a szerkesztők véletlenül pont akkor posztolnának egy macskás cikket, elszabadulna a pokol, bíróság legyen a talpán, amelyik igazságot tudna tenni, talán az lenne mégis a legigazságosabb, ha az újságot büntetnék meg.
 2. 3
  yoyo
  2016. február 03., szerda 15:31
  pedig az lenne az igazi, ha a komment szövegdoboz az alapvető szövegszerkesztő eszközökön és az emotikonokon kívül felkínálná a kereplést, a tojás- és paradicsomdobálást, valamint egy flakon festéket, amivel le lehet fújni a másik hozzászólását.
 3. 2
  tiszapolgári
  2016. február 03., szerda 15:15
  Komment

  Persze nem arról van szó, hogy az online újságoknak mostantól tárt karokkal kell fogadniuk a futóbolondokat, azok továbbra is maradjanak szépen a békemenetekben és a polgári körökben a sípjaikkal meg a kereplőikkel.
 4. 1
  yoyo
  2016. február 03., szerda 14:41
  Iskolaügy:
  Nem értem, miért gondolta bárki, hogy a fidesz oktatáspolitikája a diákok - és a szülők és a tanárok és az egész társadalom - érdekeit próbálták szolgálni.
  Ha valódi jobbító szándék dolgozott volna a rendszer irányítóiban, akkor volna értelme rámutatni a hibákra. De ha a rendszer létrehozóinak esze ágában sem volt korszerű tudással bíró, tudatos állampolgárt nevelni, alattvalókat annál inkább, akkor ez nagyszerű oktatási koncepció volt.

  Komment:
  Talán Angliában van érvényben az a gyakorlat, hogy a gazdi a kutya okozta kárért felelősségre vonható, a macskája bűneiért nem.
  És hát ugye a kommentelő nem az online újság kutyája. A kommentelő szabad állat.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Hírnarancs

Lemaradt a napi hírekről? Ne csüggedjen! A HírNarancs minden este lakásába szállítja a legfontosabbakat.

Hírnarancs
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk