Megjelent az új Beatles - 153 400 forintot minden magyarnak!

  • narancs.hu
  • 2014. július 18.

Hírnarancs

Halottak vannak és hülyék, a magyar tárcákban 153 600 forint kápé. De csak egyvalami biztos: épülnek a stadionok. Nehéz napunk volt, legalább az éjszaka könnyű legyen.

A mai nap híre tegnapi, de holnap meg holnapután is ez lesz a hír, a többi meg csak töltelékanyag. A Donyeck fölött lelőtt maláj/holland gépről van (és lesz) szó, a 298 halottról, ám ezzel mindent elmondtunk, ami ebben a pillanatban bizonyos. A többi elsősorban kavarás, magyarázkodás, mellébeszélés.  Hírösszefoglalók itt, itt, magyarul meg például itt , vagy itt,  de a katasztrófából már terjedelmes wikipedia szócikk is született.

A katasztrófát Orbán Viktor se hagyta szó nélkül. A Fidesz honlapján olvastuk: „Szokatlan, ritka, megdöbbentő és ezért alapos kivizsgálást igényel, hogy lelőttek egy utasszállító gépet - mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Orbán Viktor azt mondta, hogy az éjszaka kapott információk alapján valószínűleg lelőtték a gépet, de mindenki hozzátette, hogy ez még nem végleges információ. "Én sem szeretném azt a benyomást kelteni, hogy Magyarország jobban és biztosabban tudja a dolgokat, mint mondjuk az Egyesült Államok elnöke" - jegyezte meg.”

false

 

Ezt most olvassák el még egyszer! A riói díszvendég, a sikeres kiállítási tárgy tehát azt találta mondani ma reggel a Kossuth  rádióban: „valószínűleg lelőtték a gépet", meg azt "hogy ez még nem végleges információ”. No meg azt, hogy „nem szeretném azt a benyomást kelteni, hogy Magyarország jobban és biztosabban tudja a dolgokat, mint mondjuk az Egyesült Államok elnöke”.

De milyen jó is, hogy vannak dolgok, amit Orbán százszor, ezerszer, konkrétan 110 milliárdszor jobban tud, mint mondjuk Obama. Még jobb, hogy erről is szó esett a péntek reggeli rendes kinyilatkoztatás során. Ugyebár tegnap jelentette be Varga Mihály, hogy a kormány 110 milliárd forintot zárol a kormányzati kiadásokból, hogy „biztonsággal teljesíthető legyen a 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycél”, amit Orbán annyival toldott meg az éterben, hogy „szerinte a zárolások nem szükségesek, azonban vész- és óvintézkedésként indokoltak voltak". Nos, ezt már a mikrofonállvány sem hagyhatta szó nélkül, de amikor rákérdezett, hogy „fáj-e” (így, evvel a szóval) a miniszterelnök úrnak, hogy le kellett állítani stadionépítéseket, Orbán csak annyit válaszolt, azokat szerencsére nem kellett leállítani. Hogy ellenben mi minden mást kellett leállítani, arról a portfolio.hu közöl listát.

Az index arról számolt be, hogyan alakult a hazai átlagkereset 2014 első öt hónapjában. A cikk szerint a nettó bérek egyébként 2,9 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, így a családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 153 600 forint lett átlagosan, a fizikai munkát végzők 103 800 forintot vihettek haza, míg a szellemiek 209 000 forintot.

Napi kérdésünk: mennyit visz haza Habony Árpád és mennyit özv. Barnász Elemérné kisnyugdíjas?

Ha már a nyugdíjasoknál tartunk... Sok mindent ünnepelhetünk júliusban, de akkor is 2014  júliusa mindenek előtt az A Hard Day’s Night ünnepe. Richard Lester ma is vállalható mókájának ötven éve volt a premierje (1964. július 6-án Londonban, egy nappal Ringo 24. születésnapja előtt, míg a nagylemez négy nappal később jelent meg), és akárhonnan nézzük ez volt az a nyár, ami a The Beatlest valóban az egekbe röpítette világhisztériát, járványt, tömegpszichózist okozva, ám úgy, hogy abba nem pusztult bele senki.

Hülyeség egy lemezre, filmre azt mondani, boldog szülinapot, de ezt mondjuk. És különben is! Ez legyen a legnagyobb hülyeség.

Figyelmébe ajánljuk