Mit mondott Simicska Habonynak? És mit keres Orbán Ráhel a minisztériumban?

  • narancs.hu
  • 2014. szeptember 15.

Hírnarancs

Erre a két kínzó kérdésre már most választ kaptunk, pedig még alig kezdődött el a hét! Olvassanak híreket, megéri!

Újra van parlament!

Az Origo összefoglalója így kezdődik: „Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásában történelmi jelentőségűnek nevezte a bankok elszámoltatását, amelynek középpontjában szavai szerint az elszámoltatás, az igazságosság, a méltányosság és a tisztesség áll. Szólt a rezsicsökkentésről is, kiemelve annak a gazdaságra gyakorolt pozitív hatásait, első helyen a gazdasági bővülést. Felszólalásában beszámolt továbbá az árvízi helyzetről, és biztatott a részvételre az önkormányzati választáson.”

#állj

#állj

Fotó: MTI

Ugye, milyen érdekes? Aki szeretne még sok ilyet olvasni, kattintson, a többiek meg ugorjanak velünk – mert a fontos események most sem a parlamentben történtek. (A magyar parlamentarizmus legsötétebb napjainak hangulatát remek kis videokivágásban foglalta össze művészi erővel az Index.)

Az országgyűlés lejárt lemez, de megmondjuk, hol van a nagy élet: a sajtóban, bizony! A sajtóval foglalkozó sajtó az évad slágere!

A hvg.hu-n egykori kedves munkatársunk, M. László Ferenc boncolgatja a tőle megszokott alapossággal az RTL Klubra és a TV2-re méretezett újabb akciótervet. Van benne vérbő politikai pornó is: „Mint a HVG három hete megírta, a miniszterelnök szeretne kiegyezni Simicskával, de ennek feltétele, hogy az érdekeltségébe tartozó sajtóorgánum egy részéről mondjon le, ám erről a vállalkozó egyelőre nem hajlandó. Egy, a fideszes milliárdost jól ismerő forrás a hvg.hu-nak azt mondta, annyira eldurvult a vita, hogy Simicska felhívta Habonyt és figyelmeztette, hogy azonnal törölje ki a számát a telefonjából, és jegyezze meg, ő soha nem felejt.”

A Népszabadság pedig legkedvesebb riválisával, a Magyar Nemzettel foglalkozik. Nem írnak kevesebbet, mint hogy Simicska szerelmetes lapjától harminc főt küldenek el. Harmincat! Inkluzíve Torkos Matild és Ugró Miklós!

Az Úton egy erősebb Európa felé című konferencián

Orbán Ráhel egy konferencián

Fotó: MTI

A magyar turizmus viszont jobban teljesít, amely méltán dagaszthat minden honfikebelt, hiszen köztudott, hogy a vendéglátás lényege a hazánkba látogató nyugati imperialisták megtörése és kifosztása. Szépen növekszik az ágazat, mégis leváltják a területért felelős helyettes államtitkárt. Mivel az indoklásról elfeledkeztek, az Index nekiállt kérdezősködni, és mit ad isten, ún. forrásaik szerint a szakdolgozatok Mozartja, a miniszterelnök közvetlen környezetéhez tartozó Orbán Ráhel „gyakran megfordul az NGM helyettes államtitkárságán is, ahol egyre többen nagy becsben tartják szaktanácsait”. Ezt mi például tökéletesen megértjük – miért, van más választásuk?

Zenét viszont bárki választhat magának, és válasszon is, mert akinek nótája nincsen, annak szíve sincs. Mi egyrészt a horhos friss lemezét ajánljuk, és nem csak azért, mert ez a remek költő zenél a formációban, amely a „börzsönyi barkács-ambient” mezőnyének legjobbja (és egyedüli indulója). A mai nótánk mégsem ez, trillárom, hanem a Police, ami nem függ össze semmivel, de ki lehet vele bírni holnapig.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.