Olimpia néven rendeznének Budapesten cirkuszt a népnek

  • narancs.hu
  • 2015. június 23.

Hírnarancs

Olimpiát akar rendezni a Fidesz, az MSZP és a Jobbik is. „Meg nem szilárdult demokráciává” minősítették vissza Magyarországot. Nem fogadjuk be többé a visszatoloncolt menekülteket. A lovagok még zsidózhatnak is. Kedden folytatódott az ámokfutás.

Igen az olimpiára

Kedd reggel jelentette be a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), hogy elkészült a megvalósíthatósági tanulmány a magyar olimpiára (ennek a PWC által készített 100 oldalas kivonata itt olvasható, míg a több mint 1000 oldalas változatot üzleti titoknak minősítették). Röviden összegezve: olcsó lesz, simán lesz rá pénz, a hülyéknek is megéri, hát még nekünk, mert az olimpia megrendezése kifejezetten jó üzlet, később pedig a projekt szinte minden része hasznosítható lesz.

false

Ugyanezen a napon, mivel a MOB intézkedéseire a fővárosnak is rá kellett bólintania – mert a 2024-es budapesti nyári olimpiai és paralimpiai játékok pályázatát a Fővárosi Önkormányzat a MOB-bal közösen hozná össze, közös szándéknyilatkozatot nyújtanak be az esemény megrendezésére –, az ügyet szavazásra bocsátották a közgyűlésen. Nem volt titok, Tarlós István már előzetesen elkötelezte magát, de ma a Fővárosi Közgyűlésnek is helyeselnie kellett. A szavazás, illetve a közgyűlés megkezdése előtt gyors sajtótájékoztatót tartottak az ellenzéki pártok vezetői, amelyen az Index tudósítása szerint kiderült: az MSZP és a Jobbik fenntartásokkal ugyan, de támogatja az olimpia megrendezését, míg az LMP a főváros jelenlegi gazdasági helyzetében inkább vágyálomnak tartja azt.

A döntés előtt mintegy meghívott felszólalóként szót kapott, illetve jelenlétével hangsúlyozta az ügy fontosságát Borkai Zsolt, a MOB elnöke, Fürjes Balázs kormánybiztos, valamint Darnyi Tamás, Nagy Tímea, Polgár Judit, Magyar Zoltán és Kárpáti György sportolók, na meg persze Schmitt Pál.

Megy a vigyorgás

Megy a vigyorgás

Fotó: MTI

Tarlós István még a szavazás előtt, végszavában elmondta: „vannak pillantok, amikor egy nemzetnek meg kell mutatnia, hogy képes összefogni”. Megerősítésképp hozzátette, hogy korábban maga is szkeptikus volt, de az Agenda 2020 program megteremtette az olimpiarendezés lehetőségét kisebb országok és városok számára is. Emellett azt hangsúlyozta, hogy egy olimpia megrendezése felgyorsítja a fővárosi fejlesztéseket, így Budapest csak nyertes lehet. A főpolgármester elmondta, hogy „az olimpia turisztikai szempontból is nagyot lendíthet Budapest már amúgy is jó megítélésén”. Egyébként pedig „a magyar sportolók is megérdemlik, hogy Budapesten legyen olimpia”.

Ezt követően persze a többség végül meg is szavazta az olimpia megrendezését: 25 igen, 1 tartózkodás (Gy. Németh Erzsébet, DK) és 1 ellenszavazat (Csárdi Antal, LMP) kíséretében döntött a Fővárosi Közgyűlés. (Utoljára 2001–2002-ben rántotta magával így a közéletet az olimpiai hülyeségspirál, akkor A szerk. így írt róla.)

„Megtelt a csónak” – Magyarország felfüggeszt

Egyoldalúan felfüggeszti Magyarország a Dublin III. rendelet alkalmazását – írta az osztrák Die Presse. A lap szerint erről kedden kora délután tájékoztatta az osztrák külügyminisztériumot Perényi János, Magyarország bécsi nagykövete. Kovács Zoltán kormányszóvivő és Perényi az Indexnek megerősítette az információt. Ez azt jelenti, hogy Magyarországra nem lehet majd visszatoloncolni azokat a menekülteket, akik az országon keresztül jutottak el Ausztriába, Németországba vagy az EU más tagállamaiba. Perényi János nagykövet közleménye szerint állítólag „technikai okok” miatt van szükség a Dublin III. felfüggesztésére. Kovács Zoltán kormányszóvivő ezt azzal egészítette ki, hogy „a csónak megtelt”. „Mindannyian európai megoldást szeretnénk, de védenünk kell a magyar érdekeket és a magyar lakosságot is. (…) Magyarország csak átmenetileg mondja fel az egyezményt.” Átmenetileg.

false

 

Fotó: UNHCR

Visszaminősített demokrácia

Megjelent a Freedom House idei Nemzetek átalakulóban 2015 (Nations in Transit 2015) című értékelése, amely a volt szocialista blokk országait vizsgálja. A washingtoni székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet értékelése 29 országra (Közép-Európára, a Balkánra és a volt Szovjetunió tagállamaira) terjed ki (és a tavalyi évre vonatkozik). A dokumentum Magyarországot a „megszilárdult demokráciák” közül a „nem megszilárdult demokráciák” kategóriába sorolta vissza.

false

 

Fotó: MTI

Természetesen az illetékes hivatal már ki is kérte magának már csak a feltételezést is: közleményben reagált az Igazságügyi Minisztérium, mert a tárca szerint valótlan képet fest a Freedom House a magyar demokráciáról. Hiszen a minisztérium szerint a magyar demokrácia nagyon is jól működik, és az elmúlt egy év választásai igazolták, hogy a választási rendszer megfelelő, hiszen „egyértelműen tükrözi a választói akaratot”, és persze (!) ugyanezt erősítették meg az időközi választások is; hogy a bírósági rendszerről vagy a médiaszabályozásról ne is beszéljünk.

A zsidózó lovag

Simán tagja maradhat a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrendnek Sisák Imre pásztói politikus, aki egy nemrég nyilvánosságra került videó szerint még polgármesteri regnálása alkalmával zsidózott egy jóízűt. A pásztói polgármesteri cím elvesztése után kormánytisztviselői posztot kapott Sisákot lemondatták a Magyar Tűzoltó Szövetség alelnöki posztjáról, valamint a Miniszterelnökség utasítására a Nógrád Megyei Kormányhivatal is kezdeményezte felmentését, ám úgy tűnik, egy lovagnak bármit szabad.

Szabad!

Simán lehet karikírozó fotókat készíteni a rendőrökről – jogerősen pert nyert az Index. Szabad a trollface, a lópofa és egyéb vicceskedő matricák ragasztása azokra a fotókra, amelyeken a rendőrök arcának megmutatását szankcionáló bírósági gyakorlat elleni tiltakozásból kicsit másképp takarják ki a rend őreinek képét. Vagyis becsületsértés ürügyén elszórt a rendőrség némi közpénzt, mert korlátozni akarták a sajtószabadságot, de nem jött össze. Oda se neki…

false

 

Fotó: Index

Figyelmébe ajánljuk